Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит (з виправленнями).doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
634.37 Кб
Скачать

2. Аналіз рівня товарності основних видів сільськогосподарської продукції.

Товарна продукція – це економічний показник, що характеризує в грошовому виразі обсяг виготовленої й готової до реалізації продукції. У її склад включається вартість всіх видів продукції, робіт та послуг підприємства, призначених для продажу й реалізації різним споживачам. Вона виражається у порівнянних цінах.

Валова продукція – це вартісний показник обсягу виробництва продукції, що характеризує підсумковий результат виробничої діяльності підприємства за досліджуваний період, що містить у собі всі складові товарної продукції й додатково залишки незавершеного виробництва.

Рівень товарності– це відсоткове співвідношення обсягу реалізованої та обсягу виробленої продукції. Рівень товарності показує, скільки всієї виробленої продукції було реалізовано.

В таблиці 27 провести аналіз рівня товарності основних видів продукції. Сформулювати висновки.

Таблиця 27

Аналіз рівня товарності основних видів сільськогосподарської продукції

№ п/п

Види продукції

Валова продукція, ц

Реалізовано, ц

Товарність, %

Відхилення від базисного року, (+,-)

Базисний рік

Звітний рік

Базисний рік

Звітний рік

Базисний рік

Звітний рік

Зерно

Цукрові буряки

Соняшник

Молоко

ВРХ

Свині

Висновки:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3. Визначення і аналіз доходу (виручки) від реалізації продукції.

На суму виручки впливають такі фактори:

  • кількість реалізованої продукції;

  • середня реалізаційна ціна.

Сума виручкице добуток від множення першого фактора на другий. Обидва фактори впливають на суму виручки прямо пропорційно. При збільшенні факторів сума виручки збільшується і навпаки.

Вплив факторів на суму виручки визначають двома методами:

  • ланцюгових підстановок;

  • обчислення різниць.

В таблиці 28 провести аналіз факторний аналіз виручки від реалізації продукції. Сформулювати висновки.

Таблиця 28

Факторний аналіз виручки від реалізації продукції

Вид продукції

Обсяг реалізації продукції, ц

Середня ціна реалізації 1 ц, грн.

Виручка від реалізації,

тис. грн..

Відхилення, +, –

минул. рік

звітн.

рік

минул. рік

звітн.

рік

минул. рік

умовно

звітн.

рік

всього

у т. ч. за рахунок

обсягу

ціни

Зерно

Цукрові буряки

Молоко

Висновки:_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання для самостійної роботи