Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит (з виправленнями).doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
634.37 Кб
Скачать

Інструкційна картка № 3

АНАЛІЗ ОСНОВНОГО ВИРОБНИЦТВА

МЕТА ЗАВДАННЯ: Проаналізувати обсяги виробництва продукції рослинництва і тваринництва. Провести факторний аналіз обсягів виробництва. Визначити та проаналізувати резерви збільшення виробництва продукції рослинництва та тваринництва.

ОБЛАДНАННЯ: річні звіти, калькулятор.

ЛІТЕРАТУРА: Економічний аналіз: Навчальний посібник / Паланюк Н.А., Петренко В.Г. – К.: Аграрна освіта, 2010. – с. 118-155.

Зміст завдання

1. Аналіз виробництва продукції рослинництва.

2. Аналіз виробництва продукції тваринництва.

3. Аналіз резервів збільшення виробництва продукції рослинництва.

Завдання для самостійної роботи

1. Аналіз резервів збільшення виробництва продукції тваринництва..

Методика виконання

1. Аналіз виробництва продукції рослинництва.

Об’єм виробництва сільськогосподарської продукції – один з основних показників, які характеризують діяльність сільськогосподарських підприємств. Від його величини залежить об’єм реалізації продукції, а, отже, і ступінь задоволення потреб населення в продуктах харчування, а промисловості – у сировині.

Від об’єму виробництва продукції залежить також рівень її собівартості, рівень рентабельності, фінансовий стан підприємства, його платоспроможність. Результатом всього процесу виробництва є одержання прибутку.

В таблиці 12 провести аналіз виробництва продукції рослинництва. Сформулювати висновки на основі проведених розрахунків.

Таблиця 12

Аналіз виробництва продукції рослинництва за фізичним об’ємом та асортиментом

Види продукції

Роки

Відхилення (+, -)

2007

2008

2009

2010

2011

абсолютне

відносне

1. Озима пшениця, ц.

Абсолютний приріст.

х

х

Коефіцієнт зростання (зниження).

х

х

2. Кукурудза на зерно, ц.

Абсолютний приріст.

х

х

Коефіцієнт зростання (зниження).

х

х

3. Цукрові буряки, ц.

Абсолютний приріст.

х

х

Коефіцієнт зростання (зниження).

х

х

4. Соняшник, ц.

Абсолютний приріст.

х

х

Коефіцієнт зростання (зниження).

х

х

5. Овочі відкритого ґрунту, ц.

Абсолютний приріст.

х

х

Коефіцієнт зростання (зниження).

х

х

Висновки:__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Валовий збірсільськогосподарських культур – це добуток площі на урожайність культури. Отже, на валовий збір сільськогосподарських культур впливають площа і урожайність.

Вплив факторів на зміну валового збору визначають з використанням методу ланцюгових підстановок.

В таблиці 13 визначити вплив розміру посівних площ та рівня урожайності на зміну валові збори сільськогосподарських культур. Сформулювати висновки на основі проведених розрахунків.

Таблиця 13

Аналіз впливу факторів на зміну валових зборів сільськогосподарських культур

Назва культури

Площа, га

Урожайність, ц/га

Валовий збір, ц

Відхилення, +, –

минул. рік

звітн.

рік

минул. рік

звітн.

рік

минул. рік

умовно

звітн.

рік

всього

у т. ч. за рахунок

площі

урожайності

Озима пшениця

Цукрові буряки

Соняшник

Висновки:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________