Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyna_robota_2011-2012.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
429.06 Кб
Скачать

Тема 9 Аналіз причини зміни посівних площ і урожайності сільськогосподарських культур (2 год.)

Література

1. Долинський В. П. Аналіз господарської діяльності сільськогосподарських підприємств. – К.: Вища школа, 1999. – с. 22 – 24.

2. Савчук В. К. Аналіз господарської діяльності сільськогосподарських підприємств. – К.: Урожай, 1995. – с. 39 – 42.

3. Семенюк Н. А., Петренко В. Г. Економічний аналіз. Навчально – методичний посібник. – НМЦ, 2004. – с. 29 – 32.

Методичні вказівки

Одержання передбачуваного обсягу продукції рослинництва залежить від виконання плану посівних площ та врожайності сільськогосподарських культур.

Оцінку дотримання планової площі проводять на основі порівняння фактичної посівної площі з плановою. Оскільки зміна розміру посівної площі зумовлює зміну її частки в загальній площі, то в процесі аналізу визначають і структурні зміни, які в умовах обмеження площ є одним із факторів збільшення виробництва сільськогосподарської продукції, підвищення її ефективності.

Основними факторами, які можуть зумовити зміну розміру посівних площ та їх структури, є: метеорологічні умови аналізованого періоду; загибель посівів від хвороб, шкідників і бур'янів (якщо немає можливості пересіяти аналогічними культурами); зміна потреб у певній продукції, що зумовлюється зниженням попиту на продукцію підприємства тощо; різке збільшення виробництва продукції певної культури в результаті меліорації земель, внесення підвищених норм добрив та проведення інших заходів, що сприяли значному підвищенню врожайності; погіршення забезпеченості господарства певними виробничими ресурсами; розширення площ внаслідок проведення культуртехнічних робіт, рекультивація земель, розукрупнення підприємства тощо.

У кожному випадку за результатами аналізу необхідно оцінити зміни посівних площ і, якщо ці зміни небажані, намітити конкретні заходи щодо запобігання чи ліквідації їх.

Більш динамічним фактором, який зумовлює валовий збір продукції рослинництва, є врожайність. Тому даному показнику приділяють велику увагу. Під час аналізу врожайності необхідно вивчити динаміку її росту по кожній культурі чи групі культур за певний період часу і виявити, які міри приймає підприємство для підвищення її рівня. У процесі аналізу також слід встановити ступінь виконання плану по врожайності кожної культури і розрахувати вплив факторів на зміну її величини. Цими факторами є:

  • природно – кліматичні;

  • агротехнічні;

  • організаційно –економічні.

У процесі аналізу необхідно вивчити динаміку і виконання плану по всіх агротехнічних заходах, визначити ефективність кожного з них (приріст урожаю на 1 ц добрив, одиницю виконаних робіт тощо) і після цього підрахувати вплив кожного заходах на рівень урожайності і валовий збір продукції, у випадку невиконання плану по окремих заходах необхідно вияснити причини, а при можливості – втрати продукції.

Контрольні запитання

1. Як проводять аналіз дотримання планової площі?

2. Які фактори впливають на зміну розміру посівних площ?

3. Охарактеризуйте аналіз урожайності.

4. Назвіть фактори, які впливають на зміну урожайності. Охарактеризуйте їх.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]