Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Палий.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
424.45 Кб
Скачать

7. Хто автор автомобільної моделі “т”:

а) Г.Форд;

б) Ф.Тейлор;

в) Г.Гантт;

г) Ф.Гільберт?

8. Хто автор слів “Виробляти – це не значить дешево купувати і дорого продавати”:

а) Г.Форд;

б) Ф.Тейлор;

в) Г.Гантт;

г) Ф.Гільберт?

9. Хто перший відділив основну роботу від її обслуговування:

а) Г.Форд.

б) Ф.Тейлор.

в) Г.Гантт.

г) Ф.Гільберт?

10. Основні функції, які виконує менеджер в організації:

а) планування, організації, мотивація і контроль;

б) ієрархічну, технічну, професійну, посадову;

в) стратегічне планування, ефективна мотивація, всебічний контроль;

г) за функціональним розподілом та за місцем у системі управління.

11. Міжособові ролі менеджера:

а) керівник, лідер, посередник;

б) лідер, розповсюджувач, представник;

в) укладач угод, ліквідатор порушень, лідер;

г) розповсюджувач, посередник, керівник.

12. Види управлінських працівників:

а) керівник, спеціаліст, службовець;

б) функціональний менеджер, менеджер нижчого і вищого рівня;

в) лідер, керівник, ведучий переговори;

г) лідер, керівник, менеджер вищого рівня.

Варіант 17

1.Поясніть, чому менеджмент – це наука, практика і мистецтво управління. 2.Ф.У.Тейлор – засновник наукового управління. 3. Менеджер як професія. Ролі менеджерів.

1.Що таке управління як наука? а) Управління - це складний процес, який включає цілеспрямований вплив на об'єкти, системи з метою збереження їхньої сталості або переводу з одного стану в інший з метою досягнення певних цілей. б) Управління - це соціальний процес, який включає цілеспрямо­ваний вплив на керовану систему. в) Управління - це економічний процес, який передбачає вплив на керовані об'єкти. г) Управління - це система заходів щодо координації діяльності людей. 2.Під терміном "менеджмент" розуміють: а) Управління якоюсь соціально-економічною системою (під­приємством). б) Керування якоюсь системою. в) Управляти чим-небудь. г) Постійно контролювати діяльність персоналу в організації. 3.Менеджмент. Яке з наведених нижче визначень Ви вважаєте найбільш оптимальним? а ) Цілеспрямована дія керуючої системи на групу працівників або на окремих виконавців для виконання поставлених завдань з метою досягнення певних цілей. б ). Влада та органи управління системами. в ) Цілеспрямований вплив на об'єкти управління. г ) Органи управління. 4. Встановлених правил слід дотримуватися на всіх рівнях скалярного ланцюга – це принцип: а) справедливості; б) підпорядкованості інтересів; в) скалярного ланцюга; г) централізації. 5. Працівник отримує розпорядження і звітує тільки перед одним безпосереднім керівником – це принцип: а) підпорядкованості інтересів; б) єдності дій; в) єдиновладдя; г) скалярного ланцюга.

6.Про який з принципів менеджменту йде мова? Всі види діяльності на підприємстві повинні бути так виявлені і структуровані, щоб сприяти досягненню поставлених задач. а)      Принцип діапазону управління б)      Принцип розподілу праці в)      Скалярний принцип г)      Принцип відповідності повноважень і відповідальності 7. В якому році був пущений Г.Фордом перший конвеєр: а) 1920; б) 1913; в) 1925; г) 1930? 8. В якій роботі А.Файоль розглядав управління як особливий вид діяльності: а) принципи наукового менеджменту; б) загальне і промислове управління; в) дванадцять принципів управління; г) чотирнадцять принципів управління? 9. В якій гірничо-металургійний компанії пропрацював А.Файоль 58 років: а) Комамболь; б) Мидвейльській; в) Стівенській; г) Британському синдикаті? 10. Міжособові ролі менеджера: а) керівник, лідер, посередник; б) лідер, розповсюджувач, представник; в) укладач угод, ліквідатор порушень, лідер; г) розповсюджувач, посередник, керівник. 11. Існують наступні види розподілу управлінської праці: а) інформаційна, організаційна, по підготовці і прийняттю управлінських рішень; б) функціональний, ієрархічний, технологічний, професійний, кваліфікаційний, посадовий; в) керівник, спеціаліст, технічний виконавець; г) конструктивна, інформаційна, аналітична, організаційна. 12. Види управлінських працівників: а) керівник, спеціаліст, службовець; б) функціональний менеджер, менеджер нижчого і вищого рівня; в) лідер, керівник, ведучий переговори; г) лідер, керівник, менеджер вищого рівня.

Варіант 18

1.Порівняльна характеристика японської та американської моделей. 2. Поясніть зміст принципів управління А. Файоля. 3. Обґрунтуйте професійні вимоги до якостей менеджерів та рівня їх підготовки. 1.Менеджмент. Яке з наведених нижче визначень Ви вважаєте найбільш оптимальним? а ) Цілеспрямована дія керуючої системи на групу працівників або на окремих виконавців для виконання поставлених завдань з метою досягнення певних цілей. б ). Влада та органи управління системами. в ) Цілеспрямований вплив на об'єкти управління. г ) Органи управління. 2. Структура управління це: а) визнання законів і закономірностей, розробка принципів, функцій, форм і методів цілеспрямованої діяльності людей у процесі управління підприємством; б) особливі види діяльності людей у процесі життєдіяльності суспільства та управління ним; в) склад і підпорядкованість різних ланок і ступенів управління, що функціонують для досягнення певної мети; г) форма реалізації взаємодії і розвитку відносин управління, відображених в першу чергу в законах і принципах управління, а також в цілях, функціях, структурі, методах, процесі і механізмі. 3. Менеджмент як система включає: а) адміністрування і керівництво; б) цілі, принципи, методи, кадри, технологію, інформацію, техніку управління; в) управління різними галузями соціальної системи; г) механізм функціонування суспільства на різних історичних етапах. 4. Природний порядок в організації, що має керуючий центр, - це принцип: а) централізації; б) справедливості; в) підпорядкованості інтересів; г) корпоративного духу. 5. Встановлених правил слід дотримуватися на всіх рівнях скалярного ланцюга – це принцип: а) справедливості; б) підпорядкованості інтересів; в) скалярного ланцюга; г) централізації.

6.Що передбачають принципи оптимального поєднання централізації і децентралізації в управлінні системами? А)Раціональне використання єдиноначальності і колегіальності в управлінні системами для досягнення певних цілей Б)Вироблення колегіального вирішення певних проблем В)Застосування різноманітних правил в управлінні Г)Оптимальне використання єдиноначальності в управлінні 7. А.Файоль стверджував, що немає протиріч між його теорією і теорією Ф.Тейлора, бо вони розглядають: а) різні періоди розвитку управління; б) різні рівні організації виробництва; в) використовують різні методи аналізу г) всі відповіді вірні. 8. Принципи А. Файоля: а) коректуються залежно від специфіки виробничої діяльності організації; б) носять універсальний характер; в) характерні для підприємств, працюючих тільки в ринкових умовах; г) можливо було використовувати тільки в 20-30 роки. 9. Які слова написані на могильній плиті Ф. Тейлора в Філадельфії а) засновник наукового менеджменту; б) батько наукового менеджменту; в) великий управлінець; г) тут схоронений великий управлінець?

10. Основні функції, які виконує менеджер в організації: а) планування, організації, мотивація і контроль; б) ієрархічну, технічну, професійну, посадову; в) стратегічне планування, ефективна мотивація, всебічний контроль; г) за функціональним розподілом та за місцем у системі управління. 11. За функціональним розподілом та за місцем у системі управління менеджери поділяються на наступні типи: а) менеджери низової, середньої, вищої ланок; б) лінійний менеджер, функціональний менеджер; в) менеджери по плануванню та організації; г) менеджери аналітичні і конструктивні. 12. Залежно від ієрархічних рівнів управління менеджерів поділяють на: а) аналітичних і конструктивних; б) низового, середнього та вищого рівнів; в) лінійних і функціональних; г) планування, організації, мотивації і контролю.

Варіант 19

1.Основні завдання менеджменту 2.Г.Гант, Ф. і Л. Гілберт, їх роль в розвитку науки менеджменту. 3.Назвіть основні положення біхевіористської теоріії.

1.Під терміном "менеджмент" розуміють: а) Управління якоюсь соціально-економічною системою (під­приємством). б) Керування якоюсь системою. в) Управляти чим-небудь. г) Постійно контролювати діяльність персоналу в організації. 2. Менеджмент, як наука, це: а) спосіб, за допомогою якого організація одержує оптимальний прибуток; б) самостійна галузь знань, яка має свій предмет, свої специфічні проблеми, методи і способи їх вирішення; в) певна соціальна категорія професійно підготовлених управляючих-менеджерів, робота яких полягає в організації і керівництві зусиллями всього персоналу для досягнення цілей; г) спосіб спілкування з людьми. 3. Менеджмент як система включає: а) адміністрування і керівництво; б) цілі, принципи, методи, кадри, технологію, інформацію, техніку управління; в) управління різними галузями соціальної системи; г) механізм функціонування суспільства на різних історичних етапах. 4. Принципи менеджменту визначають: а) способи діяльності членів організації; б) правила взаємодії між членами організації; в) норми управлінської діяльності; г) стосунки, відповідно до яких повинна розвиватись система управління. 5.Що передбачають принципи оптимального поєднання централізації і децентралізації в управлінні системами? А)Раціональне використання єдиноначальності і колегіальності в управлінні системами для досягнення певних цілей Б)Вироблення колегіального вирішення певних проблем В)Застосування різноманітних правил в управлінні Г)Оптимальне використання єдиноначальності в управлінні 6.Як слід розуміти термін "принцип"? А)Начало, основа поведінки, основне правило Б)Основні завдання В)Основні функції Г)Основні методи впливу на людей