Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_ZED_2014denne_(moduli).doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Програма курсу

«ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»

Модуль 1.

Змістовий модуль 1. Теоретичні основи зовнішньоекономічної діяльності.

Тема 1. Зовнішньоекономічна діяльність та її роль у розвитку національної економіки.

Сутність і значення зовнішньоекономічної діяльності в умовах глобалізації та фінансової кризи. Характеристика причин та умов розвитку зовнішньоекономічних зв'язків держави. Поняття зовнішньоекономічної політики, її основні складові. Етапи розвитку зовнішньоекономічної діяльності в Україні.

Тема 2. Поняття, принципи та види зовнішньоекономічної діяльності.

Поняття зовнішньоекономічної діяльності, її співвідношення з господарською діяльністю. Співвідношення зовнішньоекономічної діяльності з господарською діяльністю. Ознаки ЗЕД (територіальна ознака, наявність іноземного елемента). Предмет і методи правового регулювання ЗЕД (метод автономних рішень, метод владних приписів, метод рекомендацій). Імперативний і диспозитивний методи правового регулювання ЗЕД. Принципи організації зовнішньоекономічної діяльності. Загальна характеристика різновидів ЗЕД.

Тема 3. Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності. Зовнішньоекономічна правосуб'єктність. Режими зед.

Класифікація суб'єктів ЗЕД. Право на здійснення зовнішньоекономічної діяльності. Обмеження зовнішньоекономічної правосуб'єктності. Режими здійснення зовнішньоекономічної діяльності (види). Сприяння зовнішньоекономічній діяльності. Застосування режиму сприяння при здійсненні ЗЕД.

Тема 4. Організація зед. Регулювання зед.

Характеристика системи регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Державне та недержавне регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Систематизація методів державного регулювання ЗЕД (адміністративні та економічні методи; методи тарифного і нетарифного регулювання). Органи державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, їх структура і компетенція. Органи місцевого управління зовнішньоекономічною діяльністю. Управління зовнішньоекономічною діяльністю на регіональному і місцевому рівнях. Представництво економічних інтересів України за кордоном. Відділи з економічних питань у складі дипломатичних представництв як державний орган по захисту прав та законних інтересів суб’єктів ЗЕД за межами України. Участь України в багатосторонніх міжнародних інституціях регулювання зовнішньої торгівлі.

Тема 5. Джерела правового регулювання зед

Особливості нормативно-правових джерел ЗЕД, їх різновиди. Міжнародно-правове регулювання економічної діяльності. Міжнародні договори – найважливіше правове джерело в сфері ЗЕД. «М'яке право» і Lex mercatoria. Джерела Lex mercatoria. Середньовічне Lex mercatoria. Сучасне Lex mercatoria.

Тема 6. Ліцензування і квотування зовнішньоекономічних операцій як метод державного регулювання зед

Сутність та класифікація нетарифних методів регулювання зовнішньоекономічної діяльності, особливості їх використання. Характеристика системи кількісних обмежень експортно-імпортних операцій. Введення режиму ліцензування і квотування зовнішньоекономічних операцій. Автоматичне та неавтоматичне ліцензування. Види ліцензій і квот. Особливості окремих видів ліцензій і квот. Порядок і процедура одержання ліцензій і квот суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності. Ліцензування валютних операцій. Індивідуальний режим ліцензування як спеціальна санкція за порушення законодавства при здійсненні ЗЕД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]