Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_ZED_2014denne_(moduli).doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Тема 15. Використання Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів (інкотермс)

Поняття і цілі правил ІНКОТЕРМС. Історія формування і розвитку правил ІНКОТЕРМС. Нормативна регламентація й обов'язковість застосування ІНКОТЕРМС при складанні зовнішньоторговельних контрактів. Базисні умови ІНКОТЕРМС. Торгові терміни. Класифікація базисних умов ІНКОТЕРМС. Умови групи “Е”. Умови групи “F”. Умови групи “C”. Умови групи “D”. Порівняльний аналіз ІНКОТЕРМС-2000, ІНКОТЕРМС-2010.

Тема 16. Правові умови здійснення окремих зовнішньоекономічних Операцій

Зовнішньоекономічний контракт (договір) купівлі-продажу. Форма, зміст, умови; права й обов'язки, відповідальність сторін. Зовнішньоторговельна агентська угода. Предмет і зміст, права та обов'язки сторін. Контракти доручення і комісії як види зовнішньоторговельної агентської угоди. Товарообмінні (бартерні) операції в області зовнішньоекономічної діяльності: Поняття товарообмінних (бартерних) операцій, основні положення здійснення товарообмінних (бартерних) операцій; Оцінка товарів по бартерних договорах. Загальна вартість товарів, що підлягають зустрічному постачанню;

Розмежування операцій з векселями і бартерними операціями в зовнішньоекономічній діяльності; Товари (роботи, послуги), з використанням яких здійснення товарообмінних (бартерних) операцій у сфері зовнішньоекономічної діяльності заборонено;

Змістовий модуль 4. Відповідальність у сфері Зовнішньоекономічної діяльності. Тема 17. Захист прав і законних інтересів держави і суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України

Здійснення захисту прав і законних інтересів суб'єктів ЗЕД за межами України. Заходи України у відповідь на дискримінаційні і/чи недружні дії інших держав, митних союзів або економічних груп. Міри проти несумлінної конкуренції і зростаючого імпорту при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності. Поняття і види (склад) несумлінної конкуренції при здійсненні ЗЕД. Підстави, порядок порушення і проведення антидемпінгових розслідувань, застосування антидемпінгових мір. Порядок порушення і проведення антисубсидиційних розслідувань, застосування компенсаційних мір. Поняття спеціального розслідування і спеціальних мір.

Тема 18. Відповідальність в зовнішньоекономічній діяльності. Санкції за порушення законодавства про зовнішньоекономічну діяльність

Відповідальність суб'єктів ЗЕД (основні положення). Види і форми відповідальності в зовнішньоекономічній діяльності. Спеціальні санкції. Індивідуальний режим ліцензування. Тимчасове припинення здійснення зовнішньоекономічної діяльності. Порядок їх застосування до суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України й іноземних суб'єктів господарської діяльності. Штрафні санкції за порушення валютного законодавства.

Робоча програма навчальної дисципліни “Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності

Форма навчання

Курс

Лекції

Семінари

Форма контролю

денна

5

40

14

іспит

Структура навчальної дисципліни «правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності»

Денна форма навчання

Назви змістових модулів і тем

Кількість годин

Усього

у тому числі

Лекції

Практичні

Самостійна робота

Модуль 1

Змістовий модуль 1. Теоретичні основи зовнішньоекономічної діяльності.

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Тема 1. Зовнішньоекономічна діяльність та її роль у розвитку національної економіки.

7

-

-

7

Тема 2. Поняття, принципи та види зовнішньоекономічної діяльності.

6

2

1

3

Тема 3. Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності. Зовнішньоекономічна правосуб’єктність. Режими зовнішньоекономічної діяльності.

5

2

-

3

Тема 4. Організація зовнішньоекономічної діяльності. Регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

9

3

1

5

Тема 5. Джерела правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

5

-

-

5

Тема 6. Ліцензування і квотування зовнішньоекономічних операцій як метод державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

6

2

2

2

Тема 7. Заборони, обмеження і забезпечувальні міри у відношенні імпорту, експорту і транзиту товарів і послуг. Експортний контроль.

7

2

2

3

Модульна контрольна робота

1

-

-

1

Разом за змістовим модулем 1

46

12

6

28

Всього за модулем 1

46

12

6

28

Модуль 2

Змістовий модуль 2. Організація зовнішньоекономічної діяльності, методи державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

ОСОБЛИВА ЧАСТИНА

Тема 8. Характеристика системи нетарифних обмежень в сфері зовнішньоекономічної діяльності. Контроль якості експортно-імпортних товарів. Сертифікація продукції і послуг.

7

2

2

3

Тема 9. Валютне регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

10

4

2

4

Тема 10. Регулювання цін і тарифів при здійсненні експортно-імпортних операцій.

5

2

-

3

Тема 11. Митне регулювання як метод державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

10

3

2

5

Тема 12. Правове регулювання іноземного інвестування.

8

4

-

4

Тема 13. Страхування у зовнішньоекономічній діяльності.

7

2

-

5

Модульна контрольна робота

1

-

-

1

Разом за змістовим модулем 2

48

18

6

24

Всього за модулем 2

48

18

6

24

Модуль 3

Змістовий модуль 3. Організація укладання та виконання зовнішньоекономічних операцій.

СПЕЦІАЛЬНА ЧАСТИНА

Тема 14. Зовнішньоекономічний договір (контракт).

7

2

2

3

Тема 15. Використання Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів (ІНКОТЕРМС).

5

1

-

4

Тема 16. Правові умови здійснення окремих зовнішньоекономічних операцій.

6

2

-

4

Модульна контрольна робота

1

-

-

1

Разом за змістовим модулем 3

19

6

2

11

Всього за модулем 3

19

6

2

11

Змістовий модуль 4. Відповідальність у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Тема 17. Захист прав і законних інтересів держави і суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України.

6

1

-

5

Тема 18. Відповідальність в зовнішньоекономічній діяльності. Санкції за порушення законодавства про зовнішньоекономічну діяльність.

6

2

-

4

Модульна контрольна робота

1

-

-

1

Разом за змістовим модулем 4

13

4

-

9

Всього за модулем 4

13

4

-

9

Усього годин

126

40

14

72

ЗАСОБИ ПОТОЧНОГО КОНТРОЛЮ ТА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Проведення практичних занять з правового регулювання ЗЕД має за мету, крім сприяння глибшому засвоєнню основних теоретич­них положень господарського права, навчити майбутніх спеціалістів — юрисконсультів, слідчих, суддів, прокурорів — правильно і свідомо застосовувати набуті знання та діючі правові норми при вирішенні конкретних справ, що виникають у процесі здійснення суб’єктами господарювання зовнішньоекономічної діяльності, у відносинах їх з іноземними суб’єктами господарювання, з органами держав­ного управління різних держав.

Розв'язуючи ситуації, студент повинен навчитися відшуковувати необхідні правові норми в кодексах і збірниках законів, також має вміти використовувати як джерела правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності міжнародні договори України специфічної групи норм, іменованої lex mercatoria, оволодіти правилами Інкотермс 2010 р., і, як результат проведеної роботи, в належ­ній формі — скласти проекти зовнішньоекономічного договору, відповіді на скаргу від імені органу державного управління в випадку виявлення порушень законодавства про ЗЕД і т. ін.

Практичні заняття — найефективніша форма самостійної роботи студентів. При підготовці до них студент повинен:

— вивчити і засвоїти відповідну тему за підручником, а та­кож спеціальну літературу, рекомендовану програмою і викла­дачем;

— вивчити і засвоїти записи, зроблені під час лекції та при опрацюванні літератури;

— знайти і проаналізувати законодавчі та інші нормативні акти з даної теми, засвоївши назви нормативних актів, основні їх положення і рік видання.

При підготовці до практичних занять необхідно користува­тись, крім підручника, збірниками законо­давчих актів, періодичними виданнями, в яких друкуються но­воприйняті нормативні акти, журналами, де висвітлюються нові теоретичні питання права та практика його застосування. Важливе значення при підготовці до занять має також озна­йомлення з практикою.

Основним підручником є «Регулювання зовнішньоекономічної діяльності». Практичні заняття з правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності проводяться в такому порядку:

  • усний виклад студентом змісту завдання (не наводячи всієї умови задачі, студент у стислій формі передає її зміст, висвітлюючи всі обставини справи);

  • розв'язання ситуацій (студент відповідь по суті ситуації обґрунтовує теоретичними положеннями, посилаючись на відповідні правові норми, що регулюють дані конкретні відно­сини);

  • запитання студентів відповідаючому з метою уточнення змісту ситуації та по суті його вирішення;

  • запитання викладача, який проводить практичні заняття;

  • обговорення вирішення ситуації (при обговоренні рі­шення студенти поправляють виступаючого, доповнюють рі­шення новими доводами та додатковими посиланнями на нор­мативно-правові акти);

  • вирішення тестових завдань;

  • висновок викладача.

Вирішення задач на практичних заняттях повинно бути грамотним, достатньо повним і теоретично обґрунтованим з посиланнями на відповідні правові норми. На практичних за­няттях студенти в спеціальному зошиті роблять записи щодо вирішення ситуацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]