Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні ЕПМ.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
585.73 Кб
Скачать

Показники інтенсивності використання земельних ресурсів підприємства

Показники

Значення показника

1

2

3

1

Рівень господарського використання земель,  %

2

Рівень розораності земель,  %

3

Рівень меліорованості земель,  %

4

Питома вага інтенсивних культур у загальній посівній площі,  %

1. Рівень господарського використання земель,  % = =  100 %.

2. Рівень розораності земель =  100 %.

3. Рівень меліорованості земель =  100 %.

4. Питома вага інтенсивних культур

у загальній посівній площі =  100 %.

До інтенсивних культур відносять хміль, льон, цукровий буряк, соняшник, тютюн, картоплю, овочі, коноплю, кормовий буряк, кукурудзу на зерно. Розмір їх площ наведений у формі 9-АПК “Виробництво і собівартість продукції рослинництва” у графі 1. Ці культури потребують значних витрат коштів та праці на їх вирощування і дають (за умови ефективного, некризового господарювання) значні прибутки підприємству.

Для визначення загальної посівної площі необхідно підсумувати площі посіву (у річному звіті – зібрану площу, форма 9-АПК) усіх культур, які вирощуються даним підприємством.

Оцінка отриманих результатів. Чим більше значення усіх наведених вище показників, тим інтенсивніше використовуються земельні ресурси підприємства, що не тотожне зростанню їх ефективності. Наприклад, не можна стверджувати, що високий рівень розораності земель свідчить про їх ефективне використання. Так, в Україні у середньому цей рівень за останні десятиріччя становив 82 % і був одним із найвищих у світі. Скоріше, це свідчення надзвичайно інтенсивної, нераціональної експлуатації земель – найбільшого нашого національного багатства, оскільки зростання рівня розораності означає зменшення площ сіножатей та пасовищ, а значить і зменшення можливостей отримати дешеву тваринницьку продукцію.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання 3. Визначити склад і структуру посівних площ.

Вихідна інформація. Дані про посівну площу містяться у формі № 50-с.г. річного звіту (1 к.).

Методика виконання. Структура посівних площ визначається відношенням посівної площі кожної культури на загальну посівну площу та множенням на 100%.

Склад і структура посівних площ в ___________________________

Культура

201_р.

201_р.

201_р.

201_р. у % до 201_р.

га

%

га

%

га

%

Всього посівів

100,0

100,0

100,0

Висновки:_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання 4. Визначити натуральні та вартісні показники ефективності використання земельних ресурсів.

Вихідна інформація. Для визначення показників доцільно скористатись ф. № 50-с.г. річного звіту: валовий збір – к.2, посівні площі-к.1., земельна площа – довідка 2(Б). Інформація про прибуток міститься у ф. №2 «Звіт про фінансові результати»