Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

tmp9E3A

.pdf
Скачиваний:
59
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
2.88 Mб
Скачать

огірках відкритого і закритого ґрунту, помідорах у закритому ґрунті, дині, яблуні, суниці. Препарат зупиняє розвиток збудників борошнис­ тої роси, іржі, грибних плямистостей. Норма витрати 25% з.п. препа­ рату — 0,2—1,0 кг/га. Максимальна кратність обробок — дві—чотири.

Вектра

Діюча речовина — бромоконазол. Хімічна назва діючої речовини — 4-бром-2-(2,4-дихлорфеніл)-тетра-гідрофурфурил (-1,2,4-триазол). Виготовляється у формі 10% к.е.

Бромоконазол для теплокровних малотоксичний (ЛД^ орально для

щурів

— 2000

мг/кг, IV гр.г.к.). Шкірно-

резорбтивна токсичність низька

( Л Д 5 0

— 2000

мг/кг, коефіцієнт — 3). Не

подразнює шкіру кролів, не то ­

ксичний для корисних ентомофагів. Гарантований термін придатності при дотриманні правил зберігання — до двох років з часу виготовлення.

Вектра — контактно-системний фунгіцид захисної та терапевтичної дії. Призначений д л я знищення спороношення фітопатогенних грибів, обмежує ураження і сприяє оздоровленню рослин. Проникає в ткани­ ни рослин протягом шести годин і рухається акропетально, захищаю­ чи молоді ростучі органи. Препарат доцільно застосовувати за сигна­ лом служби прогнозів або за появи перших ознак хвороби та за шість годин до можливих опадів. Механізм дії полягає в інгібуванні біосинте­ зу єргостирину і порушенні вибірковості проникнення клітинних мем­ бран патогена. Тривалість захисної дії за оптимальних концентрацій — 10—15 діб. Рекомендований об'єм робочої суміші — 1000—1500 л/га.

Вектра інгібує розвиток численних фітопатогенних грибів, що нале­ жать до різних класів. Препарат можна змішувати з більшістю фунгіци­ дів та інсектицидів, що не мають лужної реакції. Перед змішуванням слід перевірити на сумісність з компонентами та на фітотоксичність суміші.

Вектра зареєстрований і дозволений до використання в Україні на яблуні, винограді. Препарат зупиняє розвиток збудників борошнистої роси і парші. Норма витрати — 0,3 л/га. Максимальна кратність обро­ бок — три.

Імпакт 25 SC

(Вінцит А, Імпакт сокра, Корнет)

Діюча речовина — флутриафол. Хімічна назва діючої речовини — (Р.8)-2,4-дифтор-І_ (1Н-1,2,4-триазол-1-ілметил) бензгідриалкоголь. Виготовляється у формі 25% к.е.

Розчинність флутриафолу у воді залежить від рН (0,13 г/л за рН 7— 9). Добре розчиняється в ряді органічних розчинників. Діюча речовина зберігає стабільність в кислому і лужному середовищі за високих тем-

176

ператур, на повітрі та у вологому середовищі. Температура плавлен­ ня — 130С.

Д л я ссавців — малотоксичний ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 1,14—1,48 г/кг, IV гр.г.к.). Шкірно-резорбтивна токсичність низька ( Л Д ^ д л я щурів

— 1 г/кг, кролів — 2 г/кг), але у кролів помірно подразнює очі. Не про­ являє кумулятивних, тератогенних, канцерогенних властивостей. Мало­ токсичний для птахів, риб, дощових червів, корисних ентомофагів і мік­ роорганізмів у ґрунті. Гарантований термін придатності при дотриманні правил зберігання — до двох років з часу виготовлення на заводі. Неба­ жане замерзання і зберігання за температури понад 35°С.

Імпакт — контактно-системний фунгіцид захисної і терапевтичної дії. Використовується для знищення спороношення фітопатогенних грибів, обмежує ураження і сприяє оздоровленню рослин. Діюча речо­ вина швидко сорбується листками рослин і рухається акропетально, таким чином захищаючи ті частини рослин, на які не потрапила робо­ ча суміш. Опади, що випали через годину після обприскування, не зменшують фунгіцидної ефективності. Флутриафолу властива сильна фумігантна дія на збудників борошнистої роси. Краплини робочої су­ міші, що потрапили на один листок, захищають і сусідні листки, на які препарат не потрапив. Фунгіцидна дія Імпакту полягає в інгібуванні де - митилування ергостеролу, що відіграє важливу роль в процесі ство­ рення клітинної оболонки, затримує розвиток міцелія грибів. Трива­ лість захисної дії в оптимальних концентраціях — до 40 діб.

Пригнічує розвиток аскоміцетів і базидіоміцетів, але нетоксичний д л я ооміцетів і бактерій. Найвища ефективність на пшениці — при за­ стосуванні під час появи перших ознак хвороби.

Можна змішувати з іншими пестицидами і агрохімікатами. Робочу суміш можна готувати безпосередньо в місткості обприскувача. Спо ­ чатку її наповнюють водою, потім додають необхідну кількість препара­ ту і за постійного перемішування доводять до необхідного об'єму. При приготуванні сумішей кожен компонент додають окремо за постійного перемішування. За дотримання регламентів застосування не проявляє фітотоксичності.

Імпакт, 25% к.е зареєстрований і дозволений до використання в Україні на пшениці, ячмені, житі, цукрових буряках, виноградниках, яб­ луні. Пригнічує розвиток збудників борошнистої роси, іржі, септоріозу, фомозу, церкоспоріозу, сітчастої плямистості. Норма витрати — 0,1 — 0,5 л/га. Максимальна кратність обробок — дві.

Сістан

Діюча речовина — міклобутаніл. Хімічна назва діючої речовини — 2-(4-хлорфеніл)-2(1Н-1,2,4-триазол-1-ілметил) гексанітрил. Виготов­ ляється у формі 40% з.п.

177

Мікобутаніл д л я ссавців малотоксичний ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 1600—2229 мг/кг). Шкірно-резорбтивна токсичність низька ( Л Д 5 0 для кролів — 7500 мг/кг). Не подразнює шкіру, не має сенсибіляційної дії. Не спричиняє мутагенних явищ. Безпечний д л я бджіл і корисних енто­ мофагів. Гарантований термін придатності при дотриманні правил зберігання — до двох років з часу виготовлення.

Сістан — контактно-системний фунгіцид захисної та терапевтичної дії. Діюча речовина швидко сорбується тканинами рослин і поширю­ ється акропетально, добре переноситься рослинами. Механізм дії по­ лягає в інгібуванні міклобутанілом синтезу ергостерину у грибів. При дотриманні регламентів застосування не проявляє фітотоксичного впливу. Препарат можна використовувати у суміші з іншими фунгіци­ дами та інсектицидами проти комплексу хвороб та шкідників. Трива­ лість дії в оптимальних концентраціях — 7—14 діб. Пригнічує розвиток аскоміцетів, базидіоміцетів та дейтероміцетів. Використовується для обприскування вегетуючих рослин і протруєння насіння.

Сістан має експериментальну реєстрацію і дозволений до викори­ стання в Україні на яблуні і винограді д л я пригнічення розвитку збуд­ ників борошнистої роси, парші, сірої гнилі. Норма витрати препарату — 0,075—2,5 кг/га. Максимальна кратність обробок — чотири.

С К ОР 2 5 0 E C

(Скоразол)

Діюча речовина — дифеноконазол. Виготовляється у формі 25% к.е. Дифеноконазол д л я ссавців малотоксичний ( Л Д 5 0 орально д л я щу­ рів — 1500—2000 мг/кг, IV гр.г.к.). Не подразнює шкіру та слизові обо­

лонки очей, не проявляє сенсибілізуючої дії. Не пригнічує розвиток хи­ жих кліщів, малошкідливий д л я бджіл і ентомофагів. Гарантований те ­ рмін придатності при дотриманні правил зберігання — до двох років з часу виготовлення.

Скор — контактно-системний фунгіцид захисної та терапевтичної дії. Використовується д л я знищення фітопатогенних грибів, обмежує ураження, сприяє оздоровленню рослин. Діюча речовина має особли­ ву хімічну структуру, що забезпечує перевагу у фунгіцидній ефектив­ ності порівняно з традиційними препаратами. Дифеноконазол сорбу­ ється всіма зеленими органами рослин. Механізм фунгіцидної дії по­ лягає в пригніченні спороношення у збудників хвороб і зменшенні ін­ фекційного навантаження, послаблення подальшого ураження рослинживителів. При дотриманні рекомендацій щодо використання препа­ рату запобігає формуванню резистентних штамів збудників хвороб.

Терапевтичний (куративний) ефект гарантується, якщо обробка рослин Скором буде проведена протягом перших чотирьох діб з мо-

178

менту інфікування рослин-живителів. Тривалість профілактичної фунгі­ цидної дії в оптимальних концентраціях — 10—12 діб. За помірного розвитку хвороби інтервал між обробками — 12 діб, а в умовах силь­ ного розвитку — 8 діб.

Скору властивий широкий спектр фунгіцидної дії. Препарат можна змішувати з іншими пестицидами і агрохімікатами, що не мають лужної реакції, або використовувати в суміші з контактними фунгіцидами. При дотриманні регламентів застосування не проявляє фітотоксичності. При­ гнічує комплекс фітопатогенних грибів за винятком пероноспорових.

Скор зареєстрований і дозволений до використання в Україні на персику, яблуні, груші. Зупиняє розвиток збудників борошнистої роси, парші, кучерявості листя . Норма витрати препарату — 0,15—0,2 л/га. Максимальна кратність обробок — чотири.

Тілт

(Балеро EC, Бампер, Тіназол)

Діюча речовина — пропіконазол. Хімічна назва діючої речовини — 1 -[2-(2,4-дихлорфеніл)-4-пропіл-1,3-діоксолан-2-іл-метил]-1Н-1,2,4- триазол. Виготовляється у формі відповідно 25% к.е.

Температура кипіння діючої речовини — 180°С, у воді малорозчин­ на, добре розчиняється в органічних розчинниках. Д л я ссавців пропі­ коназол малотоксичний ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 3046 мг/кг). Шкір­ но-резорбтивна токсичність низька ( Л Д 5 0 — 4000 мг/кг), слабко по­ дразнює очі та шкіру кролів. Нетоксичний д л я риб, бджіл, корисних ен­ томофагів. Залишкові кількості визначаються методом газової хрома­ тографії. Гарантований строк придатності при дотриманні правил збе­ рігання — до двох років з часу виготовлення.

Тілт — контактно-системний фунгіцид захисної та терапевтичної дії. Використовується д л я знищення фітопатогенних грибів, обмежує ураження ними, сприяє оздоровленню рослин. При обприскуванні ро­ слин пропіконазол швидко (протягом доби) сорбується надземними вегетуючими органами і рухається в судинах акропетально. Механізм фунгіцидної дії полягає в інгібуванні біосинтезу ергостерону у грибів. Збільшує інтенсивність фотосинтезу у листках рослин. Профілактичне застосування гарантує захист протягом 20—25 діб. Такий термін дає можливість захистити рослини протягом критичного періоду розвитку хвороб. При застосуванні Тілту в період інкубації хвороби повністю пригнічується розвиток збудника і його спороутворення. Це запобігає подальшому розвитку хвороби після виявлення перших її симптомів. Терапевтична дія пропіконазолу проявляється через 3—6 год після об­ прискування рослин. Тривалість захисної дії в оптимальних концентра­ ціях та залежно від культури — від трьох до шести тижнів.

179

Тілту властивий широкий спектр дії, гальмує розвиток багатьох збу­ дників хвороб за винятком пероноспорових грибів. Сумісний з більшіс­ тю гербіцидів, інсектицидів, регуляторів росту, мінеральних добрив, що не мають лужної реакції. При приготуванні бакових сумішей слід дотри­ муватися черговості розчинення компонентів у воді. Спочатку належить повністю розчинити у резервуарі обприскувача препарат Тілт, потім за постійного перемішування додати інші компоненти суміші. При дотри ­ манні регламентів застосування не проявляє фітотоксичності.

Тілт зареєстрований і дозволений до використання в Україні на пшениці, ячмені, житі, вівсі. Гальмує розвиток збудників борошнистої роси, іржі та різних грибних плямистостей. Норма витрати препарату — 0,5 л/га. Максимальна кратність обробок — дві.

Тілт преміум зареєстрований і дозволений до використання в Україні на пшениці і ячмені. Пригнічує розвиток тих самих збудників, що й Тілт. Норма витрати препарату — 0,33 кг/га. Максимальна крат­ ність обробок — дві.

Бампер

Діюча речовина — пропіконазол. Виготовляється у формі 25% к.е. Бампер зареєстрований і дозволений до використання в Україні на пшениці і ячмені. Пригнічує розвиток збудників борошнистої роси, ір­ жі, септоріозу. Норма витрати препарату — 0,5 л/га. Максимальна

кратність обробок — дві.

Топаз 100 EC

(Алмаз)

Діюча речовина — пенконазол. Хімічна назва діючої речовини — 1- (2,4-дихлор-пропілфенетил)-1Н-1,2,4-триазол. Виготовляється у ф о р ­ мі 10% к.е.

Пенконазол стабільний у воді, кислих і лужних середовищах. Для сса­ вців малотоксичний (ЛДдо орально д л я щурів — 2125 мг/кг, IV гр.г.к.). Шкі­ рно-резорбтивна токсичність — ( Д Д 5 0 — 300 мг/кг, коефіцієнт — 1—3), слабко подразнює шкіру й очі кролів. Не має кумулятивних, тератогенних і мутагенних властивостей. Нетоксичний для бджіл, корисних ентомофа­ гів, птахів, але токсичний для риб. Гарантований термін придатності при дотриманні правил зберігання — до двох років з часу виготовлення.

Топаз — контактно-системний фунгіцид захисної та терапевтичної дії д л я знищення спороношення фітопатогенних грибів, обмежує ура­ ження, сприяє оздоровленню рослин. Діюча речовина швидко (протя­ гом двох годин) сорбується надземними органами рослин й рухаєть-

180

ся акропетально. Дощі після проникнення фунгіциду в рослину не впливають на його дію. Механізм захисної дії препарата полягає в інгі­ буванні біосинтезу ергостерину та пригніченні процесу гіфо- і споро­ утворення. Біологічна ефективність препарату знижується за тривалої прохолодної погоди.

Враховуючи біологічні особливості збудників і механізм дії препа­ рату, обприскувати насадження слід на початку розвитку хвороби. На­ ступні обробки доцільно проводити фунгіцидами, що не належать до групи триазолів. За високого ступеня зараження насаджень необхідні профілактичні обприскування до цвітіння, на стадії появи червоних бруньок, з інтервалом 8—10 діб. Тривалість захисної дії в оптимальних концентраціях — 10—12 діб.

Топазу властивий широкий спектр фунгіцидної дії, він зупиняє роз­ виток збудників борошнистої роси і деяких грибних плямистостей. Не­ ефективний проти пероноспорових грибів. Д л я розширення спектру дії Топаз можна змішувати з фунгіцидами контактної дії та більшістю інсе­ ктицидів і акарицидів, що не мають лужної реакції. Препарат рослини витримують добре. При дотриманні регламентів застосування не про­ являє фітотоксичності і пригнічення росту пагонів.

Топаз зареєстрований і дозволений до використання в Україні на огірках у відкритому і закритому ґрунті, яблуні, винограді, смородині, суниці, вишні, смородині, малині (маточники). Норма витрати препа­ рату — 0,15—0,5 л/га. Максимальна кратність обробок — чотири.

Ф О Л І К У Р 250

EW

(Колосаль, Фортеця,

Містик)

Діюча речовина — тебуконазол. Хімічна назва діючої речовини — RS-1 -(4-хлорфеніл)-4,4-4,4-диметил-3(Н-1,2,4-триазол-1 -ілметил) пе- нтан-3-ол. Виготовляється у формі 25% к.е.

Для ссавців тебуконазол малотоксичний ( Л Д 5 0 орально для щурів — 3,9—5 г/кг). Шкірно-резорбтивна токсичність низька ( Л Д 5 0 д л я щурів — 5 г/кг). Не подразнює шкіру та очі кролів. Не має ембріотоксичних і му­ тагенних властивостей. Гарантований термін придатності при дотри ­ манні правил зберігання — до двох років з моменту виготовлення.

Фолікур — контактно-системний фунгіцид захисної та терапевтич­ ної дії. Використовується д л я знищення спороношення фітопатогенних грибів, обмежує ураження, сприяє оздоровленню рослин. Діюча речо­ вина швидко сорбується рослинами і поширюється по судинній систе­ мі акропетально, проникаючи в молоді ростучі органи рослин і захища­ ючи їх від ураження збудниками грибних хвороб. Механізм дії полягає в пригніченні біосинтезу ергостерону в мембранах клітин грибів. Пер­ ше застосування необхідне за сигналом служби прогнозу або після по-

181

яви перших симптомів захворювання. Тривалість фунгіцидної дії в оп­ тимальних концентраціях — 10—15 діб.

Фолікуру властивий широкий спектр фунгіцидної дії, він зупиняє роз­ виток збудників борошнистої роси, іржі, грибних плямистостей. Неефе­ ктивний проти пероноспорових грибів. Препарат можна змішувати з ін­ шими фунгіцидами, інсектицидами, що не мають лужної реакції. При до ­ триманні регламентів застосування не проявляє фітотоксичності.

Фолікур зареєстрований і дозволений до використання в Україні на пшениці, винограді. Норма витрати препарату — 0,4—1,0 л/га. Макси­ мальна кратність обробок — дві.

13.1.9.Похідні імідазолів

Ровраль ФЛО

(Ровраль Аквафло)

Діюча речовина — іпродіон. Хімічна назва діючої речовини — 3- (3,5-дихлорфеніл)-М-ізопропіл-2,4-діоксоімідазолін-1-карбоксамід. Виготовляється у формі 25% к.с.

За звичайних умов іпродіон стабільний малорозчинний у воді й ор­ ганічних розчинниках. Д л я ссавців малотоксичний ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 3500—4000 мг/кг, IV гр.г.к.). При нанесенні на шкіру нетоксичний д л я щурів у дозі 2,5 г/кг. Не подразнює шкіру, слизові оболонки та очі. Не має тератогенних властивостей. У ґрунті за вегетаційний пе­ ріод розкладається до нетоксичних сполук. По профілю ґрунту руха­ ється на глибину до 10 см. Препарат не має віддалених шкідливих на­ слідків. Малотоксичний д л я бджіл, корисних ентомофагів, птахів, риб. Гарантований термін придатності при дотриманні правил зберігання необмежений. Не спричиняє корозію металів. Залишкові кількості ви­ значають газовою хромотографією (ГХ).

Ровраль — фунгіцид захисної контактної дії. Використовується д л я знищення спороношення збудників фітопатогенних грибів та обмежен­ ня ураження ними рослин. Застосовувати слід з профілактичною ме­ тою за сигналом служби прогнозів або під час появи перших симпто­ мів захворювання.

Ровраль пригнічує розвиток міцелію та конідій збудників сірої і бі­ лої гнилі, оідіуму, фомопсису. У тканини рослин препарат не проникає. Його можна змішувати з іншими пестицидами і агрохімікатами, що не мають лужної реакції. Це дає можливість здійснювати комбіновані об­ робки проти комплексу шкідливих організмів. При дотриманні регла­ ментів застосування не проявляє фітотоксичності.

Ровраль Ф Л О зареєстрований і дозволений до використання в

182

Україні на соняшнику, люпину, винограді. Гальмує розвиток збудників сірої і білої гнилі, фомопсису, оідіуму. Норма витрати препарату — 3,0 л/га. Максимальна кратність обробок — три . При обробці насіння рі­ паку проти пліснявіння, чорної ніжки, альтернаріозу, фомозу, білої, сі­ рої гнилі, соняшнику проти білої та сірої гнилі норма витрати — 8,0 л/т.

Спортак

Діюча речовина — прохлораз. Хімічна назва діючої речовини — М-пропіл-М-[2-(трихлорфенокси)етил] імідазолкароксамід. Виготовля­ ється у формі 45% к.е.

Д л я ссавців прохлораз малотоксичний ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 1600 мг/кг, IV гр.г.к.). Шкірно-резорбтивна токсичність — ( Л Д 5 0 д л я щурів — 500 мг/кг, коефіцієнт — 1—3). Малотоксичний д л я бджіл і ко­ рисних ентомофагів. Гарантований термін придатності при дотриман­ ні правил зберігання — до двох років з моменту виготовлення.

Спортак — контактно-системний фунгіцид захисної та терапевтич­ ної дії. Використовується д л я знищення спороношення збудників фіто­ патогенних грибів, обмежує ураження ними, сприяє оздоровленню ро­ слин. Діюча речовина трансламінарним шляхом швидко і глибоко про­ никає в тканини рослин і проявляє там локально-системну дію. Після застосування залишається в тканині рослини-живителя, де її дія може зберігатися тривалий час, захищаючи тканини рослин від проникнен­ ня збудника. Вона швидко знищує інфекцію збудника, що вже проник­ ла, і запобігає подальшому її поширенню. Механізм дії прохлоразу по­ лягає у пригніченні синтезу ергостеролу, що є важливою жирною кис­ лотою д л я утворення клітинних оболонок гриба. Препарат добре ви­ тримують рослини на всіх стадіях розвитку. Тривалість захисної дії препарату в оптимальних концентраціях — 10—15 діб.

Спортаку властивий широкий спектр дії. Він пригнічує розвиток збудників борошнистої роси, іржі і грибних плямистостей. Одночасно впливає на розвиток грибних хвороб стебел, листків і колосків зерно­ вих культур, тому має перевагу перед іншими фунгіцидами. Його мо­ жна змішувати з іншими пестицидами і агрохімікатами, що не мають лужного середовища.

Використовується в інтенсивних технологіях вирощування зерно­ вих колосових культур. Спортак зареєстрований і дозволений до вико­ ристання в Україні на пшениці і ячмені. Норма витрати препарату — 0,9 л/га. Максимальна кратність обробок — дві.

183

13.1.10.Похідні тіуредобензолів

Топспн М

(Ііофен)

Діюча речовина — тіофонат метил. Хімічна назва діючої речовини — дим етил-4,4-(0-феніл) біс-3-тіоаллофанат. Виготовляють у формі 70% з.п.

Тіофонат метил слабкорозчинний у воді, добре розчиняється в ор­ ганічних розчинниках. Руйнується в лужному середовищі, що слід вра­ ховувати при використанні бакових сумішей. Температура плавлення діючої речовини —172°С.

Д л я ссавців тіофонат метил малотоксичний ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 7500 мг/кг, IV гр.г.к.). Шкірно-резорбтивна токсичність ни­ зька ( Л Д 5 0 — 1000 мг/кг, коефіцієнт — більше 3), через шкіру про­ никає слабко. Кумулятивні властивості теж виражені слабко. Мало ­ токсичний д л я бджіл, птахів, павутинного і хижого кліща фітосейулюса. Д л я бджіл має репелентну дію протягом 20 хв після застосуван­ ня. У концентрації 0,05% пригнічує розвиток гриба ашерсонія, пара­ зита личинок тепличної білокрилки, але слабко діє на її паразита — енкарзію. Високотоксичний д л я яєць золотоочки, а д л я личинок — нетоксичний. Проявляє інсектицидну активність щодо баштанної по­ пелиці. Залишкові кількості визначають колометричним методом. Гарантований термін придатності при дотриманні правил зберігання необмежений.

Топсин — контактно-системний фунгіцид захисної та терапевтич­ ної дії. Призначений д л я знищення спороношення фітопатогенних гри­ бів, обмежує ураження ними, сприяє оздоровленню рослин. Діюча ре­ човина сорбується кореневою системою і надземними вегетативними органами рослин. Поширюється по судинній системі акропетально. Незважаючи на те, що препарат має системні властивості, його доці­ льно застосовувати як захисний профілактичний препарат до появи симптомів захворювання.

Тіофанат метил в рослинах і грибах перетворюється на карбендазим, тому механізм дії його аналогічний препаратам групи бензимідазолів. За тривалого застосування препарату виникають резистентні форми збудників хвороб.

Препарат добре витримують рослини, він не спричиняє фітотокси­ чності та інших негативних явищ. Під його впливом у рослинах активу­ ється синтез хлорофілу. Тривалість захисної дії в оптимальних конце­ нтраціях — 10—15 діб.

Топсин має широкий спектр дії, пригнічує розвиток фітопатогенних грибів, що належать до різних класів. Здебільшого використовується д л я захисту від збудників борошнистої роси, іржі та деяких плямисто-

184

стей. Д л я розширення спектру дії можна змішувати з іншими пестици­ дами і агрохімікатами, що не мають лужної реакції.

Топсин М зареєстрований і дозволений до використання в Україні на пшениці, ячмені, огірках відкритого і закритого ґрунту, яблуні, груші і ви­ шні, цукрових буряках, винограді, смородині, персику. Норма витрати препарату — 0,8—1,5 кг/га. Максимальна кратність обробок — три.

13.1.11.Похідні пірамідинів

Рубіган

Діюча речовина — фенаримол. Хімічна назва діючої речовини — 2,4-дихлор-0-(піримідин-5-іл) бензгідриалкоголь. Виготовляється у формі 12% к.е.

Фенаримол у воді розчиняється слабко, добре — в органічних роз­ чинниках. Д л я ссавців малотоксичний ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 2500 мг/кг, IV гк.г.к.). Шкірно-резорбтивна токсичність ( Л Д 5 0 д л я кролів — 200 мг/кг, коефіцієнт — 1), у цій дозі не викликає подразнення шкіри. Гарантований термін придатності при дотриманні правил зберігання — до двох років з часу виготовлення.

Рубіган — контактно-системний фунгіцид захисної та терапевтич­ ної дії. Призначений д л я знищення спороношення збудників фітопато­ генних грибів, обмежує ураження ними, сприяє оздоровленню рослин. Діюча речовина швидко проникає в тканини рослин, поширюється ак­ ропетально. Механізм дії полягає в пригніченні фенаримолом біосин­ тезу стеринів у мембранах клітин збудників хвороб. Особливо висока фунгіцидна дія проявляється за незначного розвитку хвороби. Трива­ лість захисної дії в оптимальних концентраціях — 10—14 діб.

Рубіган пригнічує розвиток збудників борошнистої роси та деяких інших грибних хвороб. Проти пероноспорових грибів неефективний. Препарат можна змішувати з фунгіцидами, інсектицидами, регулято­ рами росту, мінеральними добривами. При приготуванні бакових сумі­ шей в обприскувач, заповнений водою наполовину, додають компоне­ нти суміші при постійному перемішуванні, потім Рубіган, і доводять об'єм робочої рідини до необхідної кількості.

Рубіган зареєстрований і дозволений до використання в Україні на яблуні і груші (пізньостиглих сортів), маточниках аґрусу, смородини і малини. Зупиняє розвиток борошнистої роси, парші. Норма витрати препарату — 0,24—0,6 л/га. Максимальна кратність обробок — дві.

185

13.1.12.Похідні піразинів

Сапропь

Діюча речовина — трифорин. Хімічна назва діючої речовини — N,N- [піперазин-1,4-диілбіс [(трихлорметил) метилен) метилен] д и ф о - рмамід. Виготовляється у формі 19% к.е.

У воді трифорин розчиняється слабко, в органічних розчинниках — добре. У лужному середовищі стійкий, а в кислому — швидко руйнуєть­ ся. Д л я ссавців малотоксичний ( Л Д 5 0 орально для щурів — 1600 мг/кг, IV гр.г.к.). Шкірно-резорбтивна токсичність низька ( Л Д 5 0 для щурів — 1000 мг/кг, коефіцієнт — 3). У ґрунті руйнується швидко — період напів­ розпаду близько трьох тижнів. Нетоксичний для риб, бджіл і корисних ентомофагів. Негативного впливу на мікрофлору ґрунту та дощових че­ рвів не справляє. Пригнічує розвиток червоного павутинного кліща. Га­ рантований термін придатності при дотриманні правил зберігання в ці­ лій заводській тарі — більше двох років з часу виготовлення.

Сапроль —- контактно-системний фунгіцид захисної та терапевтич­ ної дії. Препарат проникає через кореневу систему і надземні органи рослин, але проявляє здебільшого локальну системність, переміщую­ чись на обмежену відстань. Механізм дії полягає у пригніченні споро­ ношення фітопатогенних грибів, а при проникненні в клітини рослин він гальмує розвиток міцелію. Пригнічує біосинтез стерину. При дотри ­ манні регламентів застосування не проявляє фітотоксичності, але на окремих чутливих сортах яблуні і груші може проявлятися його фітон­ цидна дія. За необхідності можна змішувати з іншими фунгіцидами, ін­ сектицидами, акарицидами, гормональними гербіцидами, родентицидами і сечовиною, але готові суміші застосовують безпосередньо піс­ ля їх виготовлення. Тривалість фунгіцидної активності в оптимальних концентраціях — 10—14 діб.

Сапроль має широкий спектр дії, зупиняє розвиток збудників бо­ рошнистої роси, сірої гнилі, парші, пригнічує розвиток моніліозу, іржі та інших хвороб. Зареєстрований і дозволений до використання в Україні на огірках і яблуні. Затримує розвиток збудників борошнистої роси і парші яблуні. Норма витрати препарату — 0,5—1,5 л/га. Макси­ мальна кратність обробок — три.

13.1.13.Похідні нітрофенолів

Фенолами прийнято називати похідні, ароматичні вуглецеві сполу­ ки, в яких один або кілька атомів вуглецю бензольного кільця заміще­ ні гідроксильною групою (-ОН).

Речовини цієї групи використовуються як інсектициди, фунгіциди,

186

гербіциди і акарициди. Серед них є речовини високо-, середньо- і ма­ лотоксичні д л я теплокровних тварин. В основі їх механізму дії лежить здатність порушувати обмін речовин у живих клітинах, у тому числі процеси окислювального фосфорилювання із втратою багатих на ене­ ргію — А Т Ф та ін. Похідні нітрофенолу активніші в кислому середови­ щі, а з підвищенням рН активність їх зменшується.

Основні шляхи надходження пестицидів в організм — всмоктуван­ ня через шкіру або вдихання забрудненого пестицидами повітря. О т ­ руєння випарами — маловірогідне. Звикання не спостерігається. У спекотну погоду небезпека отруєння збільшується, що пов'язано з актив­ нішим всмоктуванням препаратів через шкіру і слизові оболонки орга­ нів дихання внаслідок розширення кровоносних судин.

Похідні фенолу мало накопичуються у культурних рослинах і в уро­ жаї. Ці сполуки нестійкі у навколишньому середовищі, із ґрунту вони швидко вимиваються або руйнуються до нетоксичних речовин.

Характерною ознакою для препаратів цієї хімічної групи є наявність у них кольорових ознак (жовті або темно-бурі), а також специфічний запах.

Представники цієї групи використовувалися д л я знищення шкідливих комах дуже давно. Донедавна в сільському господарстві широко засто­ совувалися Акрекс, ДНОК, Нітрафен, Каратан, Мороцид, трихлорфенолят міді та ін. За цільовим призначенням вони належать до різних груп.

Ш О К

Діюча речовина — динітроортокрезол. Хімічна назва діючої речови­ ни — 2,4-динітро-6-метилфенол; 4,6-динітро-ортокрезол. Виготовля­ ється у формі 40% п.

Розчинність динітроортокрезолу у воді слабка, в органічних розчин­ никах — добра. Малонебезпечний за показниками леткості (III гр.г.к.). Малостійка сполука: у ґрунті розкладається близько місяця (IV гр.г.к), сильно забарвлює об'єкти, на які потрапляє. З лужними сполуками, аміаком і органічними амінами утворює добре розчинні у воді солі, що в сухому стані легко вибухають.

Д л я теплокровних тварин динітроортокрезол — сильнодіюча от­

руйна речовина (СДОР) ( Л Д 5 0 орально д л я щурів —

25—40 мг/кг,

І гр.г.к.). Шкірно-резорбтивна токсичність низька ( Л Д 5 0

д л я щурів —

1—1,5 г/кг, II гр.г.к.). При потраплянні на шкіру препарат погано зми­ вається. Здатний подразнювати слизові органів дихання. Має вираже­ ні кумулятивні властивості (II гр.г.к.). Смертельна доза д л я дорослої людини 2—5 г препарату. Препарат тривалий час зберігається в орга­ нізмі людини і негативно впливає на нервову систему, здатний забар­ влювати тканини в жовтий колір. Концентрація діючої речовини у кро­ ві більша, ніж у тканинах. Через 40 діб після його потрапляння в орга­ нізм у 1 мл крові міститься 1—1,5 мкг/мл, а концентрація 70—80

187

мкг/мл є летальною. При отруєнні протипоказані компреси та спожи­ вання рицинової олії, жирів, алкоголю, гарячих напоїв. Зберігають пре­ парат у закритій тарі. При висиханні він вибухонебезпечний. Гарантований термін придатності — до трьох років з часу виготовлення.

ДНОК — пестицид комплексної, контактно-викорінюючої дії. Він од­ ночасно проявляє інсектицидну, акарицидну, фунгіцидну і гербіцидну активність. Проникненню препарату всередину плодових тіл збудників хвороб та шкідників сприяє підвищена вологість повітря і опади. За ни­ зької вологості і температури ґрунту робоча суміш здатна проникати на глибину до 7 см, проявляючи пестицидну дію. За підвищеної темпера­ тури і підсихання ґрунту препарат переміщується у верхній шар.

Осіннє використання препарату ефективніше. Після застосування не рекомендується проводити технологічні операції з ґрунтом, їх доці­ льно виконувати до застосування препарату.

У холодній воді препарат утворює суспензію, а в теплій — розчиня­ ється повністю і утворює розчин. Д л я приготування робочого розчину не­ обхідну кількість препарату слід залити подвійною нормою води, ретель­ но розмішати, а потім вилити у воду, призначену для обприскування.

При застосуванні температура повітря має бути в межах 13—20°С. За нижчої температури пестицидна активність препарату зменшуєть­ ся, а за температури 25—27°С він швидко випаровується.

ДНОК недоцільно використовувати в суміші з іншими хімічними препаратами. Чутливими до нього є бруньки, що розпускаються, мо­ лоді пагони, зав'язь, бутони. При обробці молодих дерев у стані спо­ кою можливе гальмування розвитку і опік кори.

ДНОК має експериментальну реєстрацію і дозволений до викори­ стання в Україні на яблуні, груші, абрикосі, сливі, вишні, персику, че­ решні, винограді, аґрусі, смородині. Обприскування здійснюють рано навесні або пізно восени за відсутності сокоруху і температури повіт­ ря не вище 5°С. Кратність обробок — одна.

Караган EU

Діюча речовина — динокап. Хімічна назва діючої речовини — 2-(1- метилгептил)-4,6-динітрофенілкротонат (суміш 2,4-динітро-6-октифе- нолів та 2,6-динітро-4-октифенолів у співвідношенні 2—2,5:1). Вигото­ вляється у формі 35% к.е.

Динокап практично не розчиняється у воді, розчиняється в органі­ чних розчинниках. Д л я ссавців середньотоксичний ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 980—1190 мг/кг, III гр.г.к.). Шкірно-резорбтивна токсичність виражена слабко, не подразнює шкіру. Кумулятивні властивості також виражені слабко. Токсичний д л я риб. Нетоксичний д л я бджіл, але при застосуванні їх слід ізолювати на одну добу.

Каратан — контактний фунгіцид захисної та терапевтичної дії. Ме-

188

ханізм його дії полягає в гідролізі ферментів грибів, із вивільненням динітрофенолу, що роз'єднує мітохондріальне окислювальне фосфо - рулювання. Інша частина молекули діючої речовини має інший меха­ нізм дії. За дотримання регламентів застосування він не проявляє фі - тонцидності, але за температури понад 30"С і підвищеній концентрації небезпечний д л я рослин. В концентрації 0,15% токсичний д л я ектопатогенного гриба ашерсонії, паразита тепличної білокрилки. Слабкотоксичний д л я яєць, личинок, імаго золотоочки та імаго хижої галиці.

Каратан — фунгіцид вузького спектру дії. Він пригнічує розвиток збудників борошнистої роси, має акарицидну дію. Неефективний про­ ти пероноспорових грибів. Можна змішувати з іншими фунгіцидами та інсектоакарицидами, що не мають лужної реакції. Тривалість захисної дії в оптимальних концентраціях — 10—15 діб. Доцільно застосовува­ ти з профілактичною метою. Препарат не проникає в листки і плоди, тому легко з них змивається.

Каратан ЕЦ, 35% к.е. зареєстрований і дозволений до використан­ ня в Україні на огірках закритого та відкритого ґрунту, винограді, яблу­ ні, груші. Норма витрати препарату — 0,5—2,0 л/га. Максимальна кра­ тність обробок — три. Каратан 57 виготовляється у формі 18,25% з.п., зареєстрований і дозволений до використання на огірках закритого і відкритого ґрунту, дині, кавунах, яблуні, груші, аґрусі, смородині, суни­ ці (маточники). Норма витрати препарату — 0,6—3,0 кг/га. Максима­ льна кратність обробок — три. Строк очікування до збирання врожаю огірків — 15, яблук і груш — 20, винограду — ЗО днів.

13.1.14.Похідні ципродинілів

Х О Р У С

Діюча речовина — ципродиніл. Виготовляється у формі 75% в.г. Хорус зареєстрований і дозволений до використання в Україні на

яблуні, груші, вишні, черешні, персику, абрикосі, сливі, винограді, су­ ниці. Пригнічує розвиток збудників парші та борошнистої роси. Норма витрати препарату — 0,2—0,4 кг/га. Максимальна кратність обробок — чотири. Строк очікування до збирання врожаю: суниці — 7, інших куль­ тур — ЗО днів.

11.1.15.Похідні фталімідів

Фольпан

Діюча речовина — фолпет. Хімічна назва діючої речовини — КІ-(три- хлор-метилтіо)-фталімід. Виготовляється у формі 80% в.г., 50% з.п.

189

Д л я ссавців фольпет малотоксичний ( Л Д 5 0 орально д л я щурів > 1000 г/кг, IV гр.г.к.)- Не справляє місцевої подразнюючої дії, не прони­ кає крізь непошкоджену шкіру. Безпечний д л я бджіл, корисних енто­ мофагів. Гарантований термін придатності при дотриманні правил зберігання — до двох років з часу виготовлення.

Фольплан — фунгіцид захисної контактної дії. Призначений д л я зни­ щення спороношення фітопатогенних грибів, запобігає ураженню ними рослин. Доцільно застосовувати з профілактичною метою. Д л я досяг­ нення бажаного результату слід рівномірно обприскувати листки робо­ чою сумішшю. Тривалість захисної дії в оптимальних концентраціях — 10—14 діб. До Фольплану відсутня резистентність патогенних грибів.

Фольплан — фунгіцид вузького спектру, пригнічує розвиток збуд­ ників переноспорових та інших грибів, за винятком борошнисторося­ них. Д л я розширення спектру дії можна змішувати з іншими системни­ ми фунгіцидами, інсектицидами, що не мають лужної реакції.

Фольплан зареєстрований і дозволений до використання в Україні на картоплі і винограді. Пригнічує розвиток фітофторозу, мілдью, оідіуму, сі­ рої гнилі, чорної плямистості. Норма витрати препарату: 3,0 кг/га — 50% з.п. і 2,0 кг/га — 80% в.г. Максимальна кратність обробок — дві. Строк очікування до збирання врожаю картоплі — 20, винограду — 40 днів.

13.1.16. Фунгіциди різних хімічних груп. Група стробілурінів

Квадріс 250 SC

Діюча речовина — азоксістробін. Хімічна назва діючої речовини — метил (Е)-2 [2-6-(2-ціанофокси) пиримідин-4-ілокси)-феніл-3-меток- си-акрилат. Виготовляється у формі 25% к.с, рН 1% водної суспензії 7,2, в'язкість (25°С) — 65,4.

Не має корозійних властивостей. Може зберігатись у заводській упаковці не менше 2-х років за температури не нижче -5°С.

Квадріс малотоксичний д л я ссавців ( Л Д 5 0 при надходженні в шлу­ нок щурів > 5000 мг/кг). Шкірно-резорбтивна токсичність низька ( Л Д 5 0 > 2000 мг/кг). Слабко подразнює шкіру, помірно — слизові оболонки. Алергенної дії не має.

Дозволений д л я використання в Україні на огірках: пероноспороз, антракноз, борошниста роса (0,6 л/га); томатах: фітофтороз, альтернаріоз, бура плямистість (0,6 л/га); на виноградниках: мілдью, оїдіум, сіра гниль, чорна гниль, чорна плямистість, інфекційне засихання (0,8 л/га); цибуля: пероноспороз, фузаріозне в'янення (0,6 л/га).

Максимальна кратність обробки — три. Строк очікування до зби­ рання врожаю: огірків і томатів — 5, винограду — 25, цибулі — 14 днів.

190

Стробі

Діюча речовина — крезоксим-метил. Хімічна назва діючої речови­ ни: метил (Е)-2 метоксіміно - [2 - о толілоксиметил) феніл] ацетат. Ви­ готовляється у формі 50% в.г.

Розчинність у воді слабка: 2 мг/л за 20°С. Не гідролізується за рН 7. Стробі малотоксичний д л я тварин ( Л Д 5 0 > 5000 мг/кг). Шкірно-резор­ бтивна токсичність низька ( Л Д 5 0 > 2000 мг/кг). Шкіру подразнює сла­ бко. Алергенних властивостей не має. Малотоксичний д л я риб і кори­ сних комах.

Це — фунгіцид захисної, лікувальної і викорінюючої дії з тривалим залишковим ефектом, пригнічує проростання спор.

Дозволений до використання в Україні на яблуні, груші: парша, бо­ рошниста роса (0,2 кг/га); виноградниках: оїдіум, мілдью (0,3 кг/га). Максимальна кратність обробки — три. Строк очікування до збирання врожаю яблук і груш — ЗО, винограду — 50 днів.

Фпінт 50

Діюча речовина — трифлоксістробін. Хімічна назва діючої речови­ ни — метил (Е,Є) - метоксііміно - [2 - 1 - (3 - трифтор-метилфеніл) - етил - іденаміноокси - метил] - фенілацетат. Виготовляється у фор ­ мі 50% в.г.

Розчинність у воді слабка (0,61 мг/л). Гідролітично стабільний за рН 5; період напіврозпаду — 11,4 тижня за рН 7, в ґрунті — 6 днів.

Флінт малотоксичний для тварин ( Л Д 5 0 д л я щурів > 5000 мг/кг). Шкірно-резорбтивна токсичність низька ( Л Д 5 0 > 2000 мг/кг). Не по­ дразнює слизові оболонки. Малотоксичний д л я риб, бджіл.

Системний фунгіцид, властива трансламінарна і куративна дія з дуже широким спектром активності.

Дозволений д л я використання в Україні на виноградниках: оїдіум (0,25 кг/га). Максимальна кратність обробки — три. Строк очікування до збирання врожаю — ЗО днів.

Ширпан 500 SC

Діюча речовина — флуазінам. Хімічна назва діючої речовини ----- 3- хлор-ІМ-(3-хлор-5-трифторметил-2-пиридил). Виготовляється у формі 50% к.с.

Кислотність: рН 1%-ного водного розчину — 7. Стабільний протя­ гом 2 років при зберіганні в стандартній упаковці в звичайних умовах.

Ширлан малотоксичний д л я тварин ( Л Д 5 0

д л я щурів та

мишей

> 5000 мг/кг). Шкірно-резорбтивна токсичність

низька ( Л Д 5 0

> 2000

мг/кг). Препарат не подразнює шкіру, помірно подразнює слизові обо-

191

лонки. Сенсибілізуючі властивості виражені помірно. Клас небезпечно­ сті II (високостійкий у воді).

Дозволений д л я використання в Україні на томатах, картоплі: фіто­ фтороз, альтернаріоз (0,3—0,4 л/га).

Максимальна кратність обробки — чотири. Строк очікування до збирання врожаю — 10 днів.

13.1.17.Комбіновані фунгіциди

Комбіновані фунгіциди використовують д л я :

0 розширення спектру дії і уникнення вторинної інфекції;

0підвищення захисної дії і запобігання виникненню резистентних штамів;

0повного використання можливостей синергізму (взаємопідвищення пестицидного ефекту), що може виникати за змішування різних хімічних компонентів.

Комбіновані препарати складаються з двох або кількох діючих ре­ човин, що належать до різних хімічних груп. Вони мають ширший спектр фунгіцидної дії і дають змогу повніше використати позитивні властивості кожного компонента. Комбіновані препарати, до складу яких входять діючі речовини з синергічним явищем, забезпечують ви­ соку ефективність і надійний захист. Сумарна дія двох препаратів зна­ чно вища порівняно з сумою ефектів окремо взятих компонентів. Це дає можливість досягти кращих результатів у захисті від комплексу фі ­ топатогенних організмів із різних класів. Всі комбіновані препарати є механічною сумішшю двох або кількох діючих речовин.

їх фізико-хімічні властивості та токсикологічно-гігієнічна характери­ стика, механізм дії визначаються властивостями діючих речовин, що входять до складу препарату. Гарантований термін придатності при дотриманні правил зберігання — до трьох років з часу виготовлення.

Авіксил

Комбінований препарат, до складу якого входять дві діючі речови­ ни — оксадиксил, 80 г/кг + полікарбацин,740 г/кг. Хімічна назва діючої речовини оксадиксилу — 2-метоксин - N (оксо-1,3 оксозолітин-3-іл)- ацет- 2,6-ксилітил; полікарбацину-поліетилентіурам дисульфід цинку. Виготовляється у формі 70% з.п.

Препарат добре розчиняється у воді. Д л я теплокровних — малото­ ксичний ( Л Д 5 0 орально для щурів і кролів — 1100—1300 мг/кг). Не по­ дразнює шкіру та очі. Практично не токсичний д л я ентомофагів, бджіл, птахів. Кумулятивні властивості виражені слабко. Гарантійний строк придатності за дотримання правил зберігання — до двох років.

Авіксил — контактно-системний фунгіцид профілактичної та захис-

192

ної дії. Використовується д л я знищення спороношення фітопатогенних грибів, запобігає ураженню рослин. Діючі речовини швидко сорбуються тканинами рослин (через 2 години) і рухаються переважно акропе­ тально (від нижньої частини рослин до верхньої), хоча можуть руха­ тись, і навпаки. Механізм дії активних інгредієнтів полягає в інгібуван­ ні синтезу РНК.

Обприскувати Авіксилом краще двічі підряд з інтервалом 10—12 днів і тільки молоді рослини, оскільки в цей період краще проявляються сис­ темні властивості препарату. Тривалість фунгіцидної активності — 10—14 діб; не впливає негативно на процеси росту і розвитку рослин. Авіксил проявляє вибіркову фунгіцидну дію проти пероноспорових грибів.

Препарат зареєстрований і дозволений для використання в Україні на картоплі, цукрових буряках, огірках, люцерні, хмелі, виноградниках, тютю­ ні, цибулі з нормою витрати 2,1—2,9 кг/га. Максимальна кратність обро­ бки — три. Строк останньої обробки — за 20 днів до збирання врожаю.

Акробат MU

Діюча речовина та хімічна назва компонентів — диметоморфоніл 90 г/кг (4-[3-(4-хлорфеніл)-3-(3,4-диметоксифеніл) акролоіл], морфоніл) + манкоцеб 600 г/кг (М-етилен-біс-(дитіокарбамат) марганцю і ци­

нку). Виготовляється у формі

69% в.г.

 

 

Препарат малотоксичний

д л я ссавців

( Л Д 5 0 орально д л я

щурів

>2000 мг/кг, IV гр.г.к.). Шкірно-резорбтивна токсичність низька

( Л Д 5 0

д л я щурів >2000

мг/кг, шкірно-оральний

коефіцієнт >3). Інгаляційна

токсичність ( Л К 5 0

д л я щурів — 4,24 мг/л). Не подразнює шкіру та сли ­

зові оболонки очей, не викликає алергії шкіри морських свинок. Не має віддалених негативних наслідків. Характеризується низькою персистентністю і не поширюється по ґрунтовому профілю. Дуже токсичний д л я риб. Малотоксичний д л я птахів і корисної ентомофауни.

Акробат МЦ — фунгіцид захисної та покірної терапевтичної дії. Ви­ користовується д л я знищення спороношення фітопатогенних грибів, запобігає ураженню ними, частково оздоровлює рослини. Механізм дії полягає в інгібуванні спороутворення у фітопатогенних грибів за зміни морфогенезу клітинної стінки збудника, що порушує нормальний його розвиток. Першу обробку рослин слід проводити згідно з інформацією служби прогнозів, або за появи перших ознак захворювання.

Акробат МЦ пригнічує розвиток пероноспорових, а також деяких недосконалих грибів. Неефективний проти борошнисторосяних гри­ бів. Використовується в програмах д л я запобігання розвитку резисте­ нтності. Доцільно застосовувати в суміші з контактними фунгіцидами, що мають інший механізм дії. При дотриманні регламентів застосуван­ ня не проявляє фітотоксичності. Тривалість фунгіцидної дії в оптималь­ них концентраціях залежно від погодних умов — 10—14 діб.

193

Акробат МЦ зареєстрований і дозволений до використання в Україні на картоплі, томатах, цукрових буряках, огірках, цибулі, винограді. Пре­ парат пригнічує збудників фітофторозу, макроспоріозу, пероноспорозу, мілдью. Норма витрати препарату — 2,0 кг/га. Максимальна кратність обробок — три. Строк очікування до збирання врожаю картоплі, тома­ тів — 20, огірків, цибулі, винограду — ЗО, цукрових буряків — 50 днів.

Альто С У П Є Р

Комбінований фунгіцид, до складу якого входять дві діючі речови­ ни: ципроконазол, 80 г/л + пропіконазол, 250 г/л.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характеристи­ ка відповідають складовим компонентам: Альто 400 і Тілт.

Альто Супер — фунгіцид захисної і терапевтичної дії. Використову­ ється д л я знищення фітопатогенних грибів.

Зареєстрований і дозволений до використання в Україні на озимій пшениці проти септоріозу та інших плямистостей, іржі, борошнистої роси, фузаріозу та септоріозу колосу, церкоспорельозу (0,4—0,5 л/га), на цукрових буряках проти борошнистої роси, церкоспорозу (0,5 л/га). Максимальна кратність обробок — дві. Строк останньої обробки — ЗО днів до збирання врожаю.

Джерело

Комплексний фунгіцид, до складу якого входять дві діючі речови­ ни: триадимефон, 200 г/л + флутриафол, 150 г/л.

Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характеристи­ ка визначаються властивостями складових компонентів препарату, що відповідають препаратам Байлетон й Імпакт.

Джерело — системний фунгіцид захисної і терапевтичної дії. Заре­ єстрований і дозволений до використання в Україні на пшениці: боро­ шниста роса, септоріоз, бура іржа, фузаріоз колоса (0,5 л/га); ярому ячмені: борошниста роса, плямистості листя (0,5 л/га); цукрових буря­ ках: церкоспороз, борошниста роса, пероноспороз (0,2—0,5 л/га); ви­ ноградниках: мілдью, оїдіум (0,1—0,2 л/га); яблуні: парша, борошнис­ та роса (0,15 л/га). Максимальна кратність обробок — дві. Строк останньої обробки до збирання врожаю пшениці, ячмені, буряків, яб­ лук — ЗО днів, винограду — 45 днів. На виноградниках і яблуні препа­ рат застосовується один раз на два роки.

194

Риаоміл MU

(Метаксил)

Діюча речовина — металаксил, 80 г/кг + манкоцеб, 640 г/кг. Виго­ товляється у формі 72% з.п. Фізико-хімічні властивості, токсикологіч­ но-гігієнічна характеристика, механізм дії — як у препаратів Ридоміл і Акробат.

Фунгіцид захисної, терапевтичної системної та контактної дії. При­ значений д л я знищення фітопатогенних грибів, обмежує ураження, сприяє оздоровленню рослин. Металаксил системної дії швидко прони­ кає в рослини і поширюється акропетально, захищаючи молоде листя та пагони рослин зсередини. Манкоцеб проявляє контактну дію. Наявність двох діючих речовин, що належать до різних хімічних груп і мають різний механізм дії, запобігає формуванню резистентних популяцій у фітопато­ генних грибів. Такий механізм дії має важливе значення д л я захисту від патогенних грибів, що проявляють агресивність в умовах високої воло­ гості повітря або при регулярному випаданні дощів. За дотримання ре­ гламентів застосування не проявляє фітотоксичності. Тривалість захис­ ної дії в оптимальних концентраціях — 10—15 діб.

Ридомілу МЦ властивий широкий спектр дії. Він гальмує розвиток пероноспорових грибів, збудників багатьох грибних плямистостей. Неефективний д л я захисту від борошнисторосяних грибів. За необхід­ ності Ридоміл МЦ можна змішувати з іншими інсектицидами, фунгіци­ дами та агрохімікатами, що не мають лужної реакції.

Ридоміл МЦ зареєстрований і дозволений до використання в Україні на картоплі, томатах, огірках, винограді. Норма витрати пре­ парату — 2,5 кг/га. Максимальна кратність обробок — чотири.

Метаксил

Комбінований фунгіцид, до складу якого входять дві діючі речови­ ни: металаксил, 80 г/кг + манкоцеб, 640 г/кг. Металаксил належить до феніламідів, групи ацилаланінів і справляє системну дію, а манкоцеб належить до групи дитіокарбаматів і виявляє контактну активність. Ви­ готовляється у формі 72% з.п.

Кислотність: рН (1%-ний водний розчин суспензії) — 6,5—8,5, ста­ більність 1%-ної водної суспензії (вода 30°С, ЗО хвилин) — не менше 70%. Препарат може зберігатися без змін властивостей 2 роки за тем­ ператури — 0—+30°С.

Метаксил малотоксичний д л я ссавців ( Л Д 5 0 д л я щурів — 9450 мг/кг, мишей — 5100 мг/кг). Шкірно-резорбтивна токсичність низька ( Л Д 5 0 > 4000 мг/кг). Не подразнює шкіру та слабко подразнює слизові оболон­ ки очей. Сенсибілізуючої дії не виявлено. Клас небезпечності — III.

195

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]