Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

tmp9E3A

.pdf
Скачиваний:
59
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
2.88 Mб
Скачать

посівах цукрового, кормового і столового буряку за обприскування ґрунту до сівби, під час сівби або до появи сходів культури з нормами витрати 0,8—1,5 кг/га.

Д л я розширення спектру дії можна змішувати з протизлаковими гербіцидами. Резистентності в чутливих видів бур'янів не виявлено.

14.12.4.Похідні пірідазину

Селективний системний гербіцид, здатний швидко проникати че­ рез кореневу систему і переміщуватися акропетально у всі частини ро­ слин. У чутливих однорічних дводольних видів бур'янів пригнічує про­ цес фотосинтезу.

Пірамін Турбо

(Пірамін, Феназон, Бетоксон Ф, Піразон, Бурекс)

Діюча речовина — хлоридазон. Хімічна назва діючої речовини — 5-аміно-4-хлоро-2-феніл-3(2Н)-піридазинон. C 1 0 H 8 C i N 3 O . Молекуляр­ на маса — 221,6. Виготовляється у формі 52% к.е.

Хлоридазон — безбарвна, без запаху тверда речовина. Розчин­ ність у воді за 20°С — 340 мг/л. Малотоксичний д л я теплокровних тва­ рин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 2140—3830 мг/кг, IV гр. г.к.). Малото­ ксичний д л я бджіл та інших корисних комах. Практично нетоксичний д л я птахів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони навколо рибогосподарських водойм. Не втрачає гербіцидних власти­ востей протягом 2-х років за зберігання в заводській тарі.

Пірамін Турбо — ґрунтовий і післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується проти однорічних дводольних видів бу­ р'янів на посівах цукрових і столових буряків за обприскування ґрунту до сівби, до появи сходів (одноразово) або по вегетуючих рослинах культури з інтервалом між обробками 2 тижні (допускається 2 оброб­ ки) з нормами витрати 5—7 л/га.

Д л я розширення спектру дії можна змішувати з протизлаковими гербіцидами. Резистентності в чутливих видів бур'янів не виявлено.

14.12.5.Похідні ізоксазолу

Мерлін

(Баланс, Баланс Про)

Діюча речовина — ізоксафлютол. Хімічна назва діючої речовини — 5-циклопрпіл-1,2-оксазол-4-іл а,а,а-трифлюоро-2-мезил-р-толил ке-

тон. C 1 5 H 1 2 F 3 N 0 4 S . Молекулярна маса — 359,3. Виготовляється у фо ­ рмі 75% в.г.

Ізоксафлутол — безбарвні або жовті кристали. Розчинність у воді за 20°С — 6,2 мг/л, за рН — 5,5. Добре розчиняється в органічних роз­ чинниках (ацетоні — 1507, етанолі — 861, хлороформі — 180 г/л). Ма­ лотоксичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів >5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах при використанні до цвітіння бур'янів. Практично не токсичний д л я птахів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони на­ вколо рибогосподарських водойм. Не втрачає гербіцидних властивос­ тей протягом 2-х років при зберіганні в заводській тарі.

Мерлін — ґрунтовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосову­ ється проти однорічних злакових і двосім'ядольних видів бур'янів на посівах кукурудзи за обприскування ґрунту після сівби, але до появи сходів культури з нормами витрати 0,1—0,15 кг/га.

14.12.6.Похідні тіадіазину

Контактний гербіцид вибіркової дії. Проникає в рослину в основно­ му через листковий апарат, з дуже низькою здатністю до пересуван­ ня. Але якщо потрапляє через корені, пересувається акропетально в ксилему. Препарати даної групи інгібують процес фотосинтезу.

Базагран

(Базагран новий, Набоб,

Eqbec)

Діюча речовина — бентазон. Хімічна назва діючої речовини — 3-(1-

метилетил)-1Н-2,1,3-бензотідіазин-4(ЗН)-он

2,2-діоксид. C 1 0 H 1 2 N 2 O 3 S .

Молекулярна маса — 240,3. Виготовляється у формі 48% в.р.

Бентазон — безбарвні кристали. Розчинність у воді за 20"С — 570 мг/л. Добре розчиняється в органічних розчинниках. Малотоксичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів >1000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах при викорис­ танні до цвітіння бур'янів. Практично нетоксичний д л я птахів. Заборо­ няється використовувати в межах санітарної зони навколо рибогоспо­ дарських водойм. Не втрачає гербіцидних властивостей протягом 2-х років при зберіганні в заводській тарі.

Базагран — післясходовий контактний гербіцид вибіркової дії. За­ стосовується проти однорічних двосім'ядольних (в т. ч. стійких щодо 2,4-Д та 2М-4Х) видів бур'янів на посівах пшениці, жита, ячменю, вівса за обприскування навесні вегетуючих культур у фазі кущіння; проса — в фазі 3-х листків; кукурудзи — у фазі 3—5-ти листків; ярих зернових з

276

277

підсівом конюшини — в фазі 1-го трійчастого листка у конюшини; рису проти бульбоочерету — в фазі кущіння з нормами витрати 2—4 л/га; на посівах сої у фазі 1—3-х справжніх листків у культури з нормами 1,5—3 л/га; на посівах гороху в фазі 5—6-ти листків за норми 3 л/га; на посівах льону-довгунцю у фазі "ялинки" — 3 л/га; на посівах ярих зер­ нових з підсівом люцерни та люцерни 1-го року вегетації у фазі 1—2-х справжніх листків у культури — 2 л/га; на хмільниках віком понад 3 ро­ ки після 1-го обгортання при висоті бур'янів 10—15 см — 4,2 л/га; на посівах м'яти перцевої — 3,1, райграсу однорічного — 1 л/га.

Д л я розширення спектру дії можна змішувати з протизлаковими гербіцидами. Входить до складу комбінованих препаратів Базагран М, 37,5% в.р., Галаксі т о п , 47,1% в.р.к., Камбіо, 41% в.р.к. Ре­ зистентності в чутливих видів бур'янів не виявлено.

14.12.7.Похідні пірідинілу

Після застосування по листковому апарату гербіцид гідролізується до вільної кислоти, яка в рослині проявляє гербіцидну активність й швидко переміщуються в інші частини рослини, де відбуваються реак­ ції, що відповідають за ростові процеси. Тобто, діють за типом аукси­ ну, викликаючи деформацію та скручування листків.

Старане

(Дауко

433)

 

Діюча речовина — флуроксипір. Хімічна назва діючої речовини —

[(4-аміно-3,5-діхлоро-6-флуоро-2

-пірідініл)окси]оцтова

кислота.

C 7 H 5 C I 2 F N 2 0 3 . Молекулярна маса

— 255,0. Виготовляється

у формі

25% к.е.

 

 

Флуроксипір — біла кристалічна речовина. Розчинність у воді за 20"С — 91 мг/л. Добре розчиняється в органічних розчинниках (ацето­ ні — 51, метанолі — 34,6, ізопропанолі — 9,2 г/л). Малотоксичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 2405 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах при викорис­ танні до цвітіння бур'янів. Практично нетоксичний д л я птахів. Заборо­ няється використовувати в межах санітарної зони навколо рибогоспо­ дарських водойм. Не втрачає гербіцидних властивостей протягом 2-х років за зберігання в заводській тарі.

Старане — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Засто­ совується проти однорічних двосім'ядольних (в т. ч. стійких щодо 2,4-Д та 2М-4Х) видів бур'янів на посівах пшениці та ячменю за обприскуван­ ня навесні вегетуючих культур з фази кущіння до виходу в трубку, а на посівах цибулі — в фазі 1—2-х справжніх листків і маку — у фазі 4—6-ти справжніх листків у культури з нормами витрати — 0,5—0,7 л/га.

14.13. Комбіновані препарати

Важливим напрямом підвищення ефективності гербіцидів є вико­ ристання їх сумішей, що можливе за фізичної, хімічної і біологічної су­ місності їх компонентів. Найчастіше до сумішей гербіцидів включають поепарати, що справляють синергічний вплив на певні види або групи бур'янів, а культура при цьому зберігає високу стійкість щодо них.

У сільськогосподарському виробництві не буває двох полів з однако­ вим рівнем забур'яненості, видовим складом, співвідношенням між біо­ логічними групами, стійкими й чутливими видами бур'янів. Необхідність використання бакових сумішей та виготовлених промисловістю комбіно­ ваних препаратів зумовлена вибірковою дією гербіцидів як щодо культур, які захищають, так і щодо певних біологічних груп (класів, родин, родів чи окремих видів) бур'янів. Використання комбінованих препаратів, тобто гербіцидів, що мають в своєму складі дві і більше діючих речовин, перед­ бачає поліпшення їх гербіцидних властивостей, зокрема:

0розширити спектр дії на якомога більшу кількість видів бур'янів, у тому числі — стійких щодо поширених препаратів;

0 запобігти появі резистентних видів;

0 зменшити навантаження на екологічну систему окремих груп пестицидів;

0 уникнути негативної післядії в ланці сівозміни стійких гербіцидів;

0зменшити загальну вартість використання хімічних засобів за­ хисту тощо.

14.13.1.На основі сульфонілсечовини

Ковбой

(Дикамерон, Дифезан)

Діюча речовина — хлорсульфурон, 2% + дикамба, 38%.

Ковбой — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Засто­ совується на посівах озимої пшениці, озимого і ярого ячменю, вівса, жита проти однорічних і деяких багаторічних дводольних видів бур'я­ нів за обприскування посіву, починаючи з фази кущіння до початку ви­ ходу в трубку культури, з нормою витрати — 120—190 мл/га.

Кросе

Діюча речовина — хлорсульфурон, 5,5% + хлорсульфоксим, 10,9%. Кросе — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Засто­ совується на посівах пшениці і ячменю проти однорічних і деяких ба-

278

279

гаторічних дводольних видів бур'янів за обприскування посіву в фазі кущіння культури, а на посівах кукурудзи у фазі 3—5-ти листків з нор­ мою витрати — 100—150 мл/га. Посіви льону-довгунцю обробляють в фазі "ялинки" з нормами 120—140 мл/га.

Базис

(Іїтус + Хармоні, Болід, Грід)

Діюча речовина — римсульфурон, 50% + тифенсульфуронметил, 25%. Виготовляється у формі 75% в.г.

Базис — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Засто­ совується на посівах кукурудзи проти однорічних і багаторічних злако­ вих та дводольних видів бур'янів за обприскування у фазі 2—5-ти л и ­ стків у культури та висоти пирію 10—15 см з нормою витрати — 20—

25

г/га та обов'язковим додаванням до робочої суміші ПАР "Тренд-

90"

в кількості 200 мл/га.

Манс Тер

(Трибут + Гуссар)

Діюча речовина — форамсульфурон, 30% + йодосульфурон-метил, 2% + антидот ізоксадифен-етил, 30%. Хімічна назва діючих речовин:

форамсульфурон — 1-(4,6-діметоксипірімідин-2-іл)-3-[2-(діме-

ти л к а р б а м о і л ) - 5 - ф о р м а м і д о ф е н і л с у л ь ф о н і л ] с е ч о в и н а . C 1 7 H 2 0 N 6 O 7 S . Молекулярна маса — 452,4.

Форамсульфурон — жовто-коричнева речовина. Добре розчиня­ ється в органічних розчинниках. Малотоксичний д л я теплокровних тва­

рин (

Л Д 5 0 орально д л я щурів — 3881 мг/кг, IV гр. г.к.).

йодосульфурон-метил — метил 4-йодо-2-[3-(4-метокси-6-ме-

 

тил-1,3,5-триазин-2-іл)уреідосульфоніл]бензоат, натрієва сіль.

С 1 4 Н ) 3 J N 5 N a 0 6 S . Молекулярна маса — 529,2.

Йодосульфурон-метил — безбарвна кристалічна речовина. Роз­ чинність у воді за 25°С — 0,25 г/л (за рН — 7). Добре розчиняється в органічних розчинниках. Малотоксичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 2678 мг/кг, IV гр. г.к.).

Майс Тер — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Ви­ готовляється у формі 62% в.г. Застосовується на посівах кукурудзи проти однорічних і багаторічних злакових та дводольних видів бур'янів за обприскування у фазі 2—7-ми листків у культури з нормою витрати

— 0,15 кг/га та обов'язковим додаванням до робочої суміші ПАР "Актіроб Б" в кількості 1,25 л/га.

Калібр

(Гранстар + Хармоні)

Діюча речовина — трибенурон-метил, 25% + тифенсульфурон-ме-

тил, 50%.

Виготовляється у формі 75% в.г.

Калібр — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Засто­ совується на посівах озимої і ярої пшениці та ячменю, жита та вівса проти однорічних і багаторічних двосім'ядольних видів бур'янів, у тому числі стійких щодо 2,4-Д за обприскування від фази кущіння до вихо­ ду у трубку культури з нормою витрати — ЗО—60 г/га.

Г Р О Д І Л Ультра

(Гроділ Максі)

Діюча речовина — амідосульфурон, 5% + йодосульфурон-метил, 1,25% + антидот мефенпірдиетил, 12,5%. Хімічна назва діючих речовин:

амідосульфурон — 3-(4,6-діметоксипірімідин-2-іл)-1(І\І-метил-

М-метилсульфоніламіносульфоніл)-сечовина. C 9 H 1 4 N 5 0 7 S 2 . Мо­ лекулярна маса — 368,3.

Амідосульфурон — світлий порошок. Розчинність у воді — 9 мг/л (рН—5,8) за 20°С. Добре розчиняється в органічних розчинниках. Ма­ лотоксичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів >5000 мг/кг, IV гр. г.к.).

• йодосульфурон-метил — метил 4-йодо-2-[3-(4-метокси-6-ме- тил-1,3,5-триазин-2-іл)уреідосульфоніл]бензоат, натрієва сіль. С 1 4 Н 1 3 J N 5 N a 0 6 S . Молекулярна маса — 529,2.

Йодосульфурон-метил — безбарвна кристалічна речовина. Роз­ чинність у воді за 25°С — 0,25 г/л (за рН — 7). Добре розчиняється в органічних розчинниках. Малотоксичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 2678 мг/кг, IV гр. г.к.).

Гроділ Ультра виготовляється у формі — 18,75% в.г. Гроділ Максі О Д — 37,5% о.д.

Гроділ Ультра — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується на посівах озимої і ярої пшениці та ячменю проти од­ норічних і багаторічних дводольних видів бур'янів за обприскування, починаючи з фази 2—3-х листків до появи прапорцевого листка у куль­ тури з нормою витрати — 0,1—0,2 кг/га. Гроділ Максі застосовують з витратою 0,09—0,1 л/га проти тих самих видів бур'янів.

280

281

ҐІІНТУР

(Логран + Банвел 4С)

Діюча речовина — триасульфурон, 4,1% + дикамба, 65,9%. Виготовляється у формі 70% в.г.

Лінтур — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Засто­ совується на посівах озимої пшениці проти однорічних і багаторічних дводольних видів бур'янів за обприскування посівів від фази 4-х лист­ ків до закінчення кущіння культури з витратою 0,15 кг/га, на посівах ярого ячменю — 0,12 кг/га.

Серто Плюс

Діюча речовина — тритосульфурон, 25% + дикамба, 50%. Виготовляється у формі 75% в.г.

Серто Плюс — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується на посівах озимої пшениці та ярого ячменю проти од­ норічних і багаторічних двосім'ядольних видів бур'янів за обприску­ вання посівів у фазі кущіння з витратою — 0,15—0,20 кг/га, на посівах кукурудзи у фазі 3—5-ти листків у культури з витратою — 0,2 л/га з д о ­ даванням ПАР "Циговет Про" — 0,2—0,3 л/га.

14.13.2.На основі атразину

Примекстра Гола

(Дуал Голд + Атразин)

Діюча речовина — S-метолахлор, 40% + атразин, 32%. Виготовляється у формі 72% к.с.

Примекстра Г о л д — досходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується на посівах кукурудзи проти однорічних злакових та дводольних видів бур'янів за обприскування ґрунту до сівби, одночас­ но з сівбою, після сівби, але до появи сходів культури з нормою витра­ ти — 4,0—4,5 л/га. На посівах сорго обприскують ґрунт до сівби, під час сівби або після сівби, але до появи сходів культури та за обов'я ­ зкової обробки насіння Антидотом.

Примекстра TZ Гола

(Дуал Голд + Тербутилазін)

Діюча речовина — S-метолахлор, 31,25% + тербутилазін, 18,75%. Виготовляється у формі 50% к.с.

Примекстра TZ Г о л д — досходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується на посівах кукурудзи проти однорічних злакових та дводольних видів бур'янів за обприскування ґрунту до сівби, одночас­ но з сівбою, після сівби, але до появи сходів культури з витратою — 4,0—4,5 л/га.

14.13.3. На основі фенмедифаму, десмедифаму, метамітрону, етофумезату

Беногол

Діюча речовина — фенмедифам, 10% + метамітрон, 30% + етофу­ мезат, 9,5%. Виготовляється у формі 49,5% к.с.

Беногол — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. За­ стосовується на посівах цукрового буряку проти однорічних дводоль­ них та деяких злакових видів бур'янів за обприскування у фазі 1—2-х пар справжніх листків у культури з нормою витрати — 6 л/га або 2—З обробки в нормі 2 л/га, починаючи з сім'ядольних листків, друге — че­ рез 5—7 днів, а третє — за необхідності.

Т О Р Є Р О

Діюча речовина — метамітрон, 35% + етофумезат, 15%. Виготовляється у формі 50% к.с.

Тореро — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Засто­ совується на посівах цукрового буряку проти однорічних дводольних та деяких злакових видів бур'янів за обприскування у фазі сім'ядолей — першої пари справжніх листків у бур'янів з нормою витрати — 2 л/га, на­ ступна обробка — з інтервалом у 7—10 днів, третя — за необхідності з тією ж нормою витрати.

282

283

Бетанал Експерт

(Бетагард, Булат, Бетан Оптимум, Корвет, Промінь, Триумф)

Діюча речовина — фенмедифам, 9,1% + десмедифам, 7,1% + етофумезат, 11,2%. Виготовляється у формі 27,4% к.е.

Бетанал Експерт — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується на посівах цукрових, кормових, столових буряків проти однорічних двосім'ядольних та деяких злакових видів бур'янів за обприскування у фазі сім'ядольних листків у бур'янів з нормою витра­ ти 1,0 л/га. Дозволяється три обробки.

Бетанал Прогрес ОФ

(Бетанес, Бета Профі, Бетагард, Біт Екстра ОФ, Біттер Екстра, Бригадир, Булат)

Діюча речовина — фенмедифам, 9,1 % + десмедифам, 7,1% + етофумезат, 11,2%. Виготовляється у формі 27,4% к.е.

Бетанал Прогрес ОФ — післясходовий системний гербіцид вибір­ кової дії. Застосовується на посівах цукрового, кормового та столово­ го буряку проти однорічних дводольних та деяких злакових видів бу­ р'янів за обприскування у фазі сім'ядольних листків у бур'янів з нор­ мою витрати 1 л/га; наступні обприскування — через 5—10 днів. Д о ­ зволяється три обробки.

Б І Ф О Р

(Бурефен новий, Максимум)

Діюча речовина — фенмедифам, 8% + десмедифам, 8%. Виготовляється у формі 16% к.е.

Біфор — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Засто­ совується на посівах цукрового, кормового та столового буряку проти однорічних дводольних видів бур'янів, в тому числі щириці, за обпри­ скування у фазі 1 -ї пари справжніх листків у культури з нормою витрати

— 6 л/га, або три обробки (2,0 + 2,0 + 2,0 л/га), починаючи з сім'ядо­ льних листків у культури, а друге і третє — через 5—8 днів кожне на­ ступне. Б у р е ф е н с у п е р , 32% к.е. містить фенмедифаму, 16% і дес - медифаму, 16%, що і визначає його норми витрати удвоє нижчі, за ви­ трату Біфору чи Бурефену нового.

Бета Преміям ЄВРО

Діюча речовина — фенмедифам, 6,2% + десмедифам, 6,2% + етофумезат, 6,2%. Виготовляється у формі 18,6% к.е.

Бета Преміям Євро — післясходовий системний гербіцид вибірко­ вої дії. Застосовується на посівах цукрових буряків проти однорічних дводольних видів бур'янів шляхом обприскування в період активного росту бур'янів з нормою витрати 1 л/га за трьох обробок, або 1,5 л/га

— за проведення двох обприскувань.

Регіо плюс

Діюча речовина — хлоридазон, 30% + десмедифам, 5% + фенме­ дифам, 5%. Виготовляється у формі 40% к.е.

Регіо плюс — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. За­ стосовується на посівах цукрових та кормових буряків проти одноріч­ них дводольних видів бур'янів за обприскування у фазі 2—4-х листків у бур'янів з нормою витрати 6 л/га або дві обробки (3,0 + 3,0 л/га), по­ чинаючи з перших листків у бур'янів, а друге — через 10—14 днів.

14.13.4.На основі бентазону

Базагран М

(Базагран + 2М-4Х)

Діюча речовина — бентазон, 25% + МСРА, 12,5%. Виготовляється у формі 37,5% в.р.

Базагран М — післясходовий контактний і системний гербіцид вибі­ ркової дії. Застосовується на посівах пшениці, ячменю і вівса проти од­ норічних дводольних видів бур'янів (в т. ч. стійких щодо 2,4-Д і 2М-4Х) за обприскування у фазу кущіння культури з нормою витрати 2,0—3,0 л/га; на посівах цих самих культур з підсівом конюшини — в фазу 1 -го трійча­ стого листка у конюшини з нормою витрати 2,0—3,0 л/га; на посівах льо­ ну-довгунцю у фазі "ялинки" при висоті культури 3—10 см в нормі 2,0— 3,0 л/га; на посівах рису проти бульбоочерету та інших болотних бур'я­ нів та на посівах гороху в фазу 5—6-ти листків в нормі 2,0—3,0 л/га.

Галаксі топ

(Базагран + Такл)

Діюча речовина — бентазон, 32% + ацифлуорфен, 15,1%. Виготовляється у формі 47,1% в.р.к.

284

285

Галаксі топ — післясходовий контактний і системний гербіцид вибі­ ркової дії. Застосовується на посівах сої проти однорічних дводольних бур'янів за обприскування у фазі 1 —4-х справжніх листків у культури за наявності 2—6-ти листків у бур'янів з нормою витрати 1,5—2,5 л/га.

14.13.5.На основі 2,4-Д

Оіален СУПЄР

(Дикамба Форте, Дікам Плюс, Діамін Люкс, Мікодин)

Діюча речовина — 2,4-Д, 34,4% + дикамба, 12,0%. Виготовляється у формі 46,4% в.р.к.

Діален супер — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосовується на посівах пшениці озимої проти однорічних і багато­ річних дводольних видів бур'янів за обприскування, починаючи з фази кущіння до виходу в трубку культури з нормою витрати 0,8 л/га, ярої пшениці в тих самих фазах у нормах 0,5—0,7, а на посівах кукурудзи у фазі 3—5-ти листків у культури в нормах 1,0—1,25 л/га.

Л О Н Т Р І М

(Лонтрел + 2,4-Д)

Діюча речовина — клопіралід, 3,5% + 2,4-Д, 36%. Виготовляється у формі 39,5% в.к.

Лонтрім — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. За­ стосовується на посівах кукурудзи проти однорічних і багаторічних дводольних видів бур'янів (в т. ч. стійких щодо 2,4-Д та 2М-4Х) за об­ прискування у фазі 3—5-ти листків у культури з нормами витрати 1,5— 2,0 л/га, на посівах озимої і ярої пшениці — від фази кущіння до поча­ тку виходу в трубку з витратою 1,5—2,0 л/га.

ПОТУс а

(Лотус + 2,4-Д)

Діюча речовина — цинидон-етил, 5% + 2,4-Д, 42%. Виготовляється у формі 47% к.е.

Лотус Д — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. За­ стосовується на посівах озимої і ярої пшениці і ячменю проти одно­ річних і багаторічних дводольних видів бур'янів (в т. ч. стійких щодо

2,4-Д та 2М-4Х) за обприскування у фазі від 3-х листків до закінчення фази кущіння культури з нормами витрати 0,6—1,0 л/га.

Пріма

Діюча речовина — 2-етилгексиловий ефір 2,4-Д, 45,24% + флора - сулам, 0,625%. Виготовляється у формі 45,9% с е .

Пріма — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Засто­ совується проти вегетуючих однорічних та багаторічних дводольних бур'янів на посівах озимої і ярої пшениці та ячменю, жита, тритикале, проса у фазі кущіння культури до виходу в трубку з нормою витрати 0,4—0,6 л/га, на посівах сорго проти тих самих бур'янів у фазі 3—5-ти листків, а на посівах кукурудзи — від фази 3-го до 7-го листка включ­ но — з витратою 0,4—0,6 л/га. Гербіцид активний порівняно з солями чи кислотами 2,4-Д та сульфонілсечовинами.

Хлібодар

Діюча речовина — 2-етилгексиловий ефір 2,4-Д, 59,6% + метсуль- фурон-метил, 0,6%. Виготовляється у формі 60,2% с е .

Хлібодар — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Засто­ совується проти вегетуючих однорічних та багаторічних дводольних бу­ р'янів на посівах озимої і ярої пшениці та ячменю з фази 1 —2-х листків до виходу в трубку з нормою витрати 0,3—0,5 л/га. Гербіцид активніший порівняно з солями чи кислотами 2,4-Д та має ширший спектр дії.

Рєндж

Діюча речовина — 2,4-Д натрієва сіль, 64,7% + карфентразонетил, 5,75%. Виготовляється у формі 70,45% в.г.

Рейдж — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Засто­ совується проти вегетуючих однорічних та багаторічних дводольних бур'янів на посівах озимої і ярої пшениці у фазі кущіння з нормою ви­ трати 350 г/га.

Люмакс

Діюча речовина — S-метолахлор, 37,5% + тербутилазін, 12,5% + мезотрион, 3,75%. Виготовляється у формі 53,75% с е .

Люмакс — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. За­ стосовується проти однорічних злакових та дводольних бур'янів на по­ сівах кукурудзи за обприскування ґрунту до появи сівби або до сходів культури з нормою витрати 3,5—4,0 л/га.

286

287

15. ДЕСИКАНТИ

Десиканти — хімічні препарати, що використовуються д л я перед­ збирального підсушування рослин. У цей період у рослин призупиня­ ється утворення плодоношення, вповільнюється ріст стебла, майже не відбувається споживання поживних речовин, припиняється накопичен­ ня сухої маси, починається процес природної стиглості.

У результаті десикації прискорюється процес достигання насіння і плодів, знижується їх вологість, що дає змогу механізувати і прискори­ ти збирання врожаю та переробку насіння, знизити втрати та приско­ рити післязбиральне досушування.

Діюча речовина — глюфосинат амонію. Виготовляється у формі 15% в.р. Фізико-хімічні властивості і токсикологічно-гігієнічна характе­ ристика та механізм дії препарату наведено в розділі "Гербіциди".

Баста зареєстрований і дозволений д л я використання в Україні на соняшнику у фазі повної стиглості (за вологості насіння 33—37% — 2 л/га), сої — у фазі початку побуріння бобів нижнього і середнього ярусів (2,0 л/га), пшениці ярій — початок воскової стиглості зерна, лю­ церні — при побурінні 80—85% бобів (1,0—1,5 л/га). Строк очікування до збирання врожаю соняшнику, сої, пшениці — 10, люцерни — 7 днів.

Раундап

(Ураган Форте, Аргумент, Вулкан, Вулкан Плюс, Гліфоган, Гліфос, Домінатор, Клінік, Космік, Отаман, Пілараунд, Раундап Макс)

Діюча речовина — ізопропіламінна сіль гліфосату. Виготовляється у формі 48% в.р.

Характеристику препарату наведено у розділі "Гербіциди". Раундап зареєстрований і дозволений д л я використання в Україні

на зернових за два тижні до збирання врожаю (за вологості зерна не більше 30%), соняшнику — у фазі початку побуріння кошиків, горосі — при побурінні 70—75% бобів, цукрових буряках (насінники) — у фазі дозрівання 40—50% плодів (клубочків), льону-довгунця — у фазі ран­ ньої жовтої стиглості.

Норма витрати препарату — 3,0 л/га. Строк очікування до збирання врожаю зернових, гороху, буряків, льону — 14, соняшнику — 11 днів.

Реглон СУПЄР

(Рефлекс, Везувій, Скорпіон, Сонечко)

Діюча речовина — дикват. Виготовляється у формі 15% в.р.к. Фізико-хімічні властивості, токсикологічно-гігієнічна характеристи­

ка та механізм дії Реглону Супер наведено в розділі "Гербіциди". Реглон Супер зареєстрований і дозволений д л я використання в

Україні на пшениці у фазі воскової стиглості зерна (1,5—2,0 л/га); соня­ шнику — у фазі початку побуріння кошиків (2,0—3,0 л/га); картоплі — за 10 днів до збирання врожаю (1,5—2,0 л/га); горосі — в період пожо­ втіння нижніх бобів за вологості до 45% (2,0—3,0 л/а); хмільниках — за 5—7 днів до збирання врожаю (1,5—2,0 л/га); люцерні (насіннєві посі­ ви) — при побурінні 85—90% бобів (3,0 л/га); сорго (насіннєві посіви) — в період воскової стиглості насіння (4,0 л/га); моркві (насіннєві посіви)

— у період початку повної стиглості насіння в зонтиках другого поряд­ ку за вологості загальної маси насіння не більше 50% (2,5—3,0 л/га); капусті (насіннєві посіви) — у період біологічної стиглості насіння (за його вологості не більше 50% — 2,0—3,0 л/га); буряках цукрових і сто­ лових (насіннєві посіви) — у період побуріння 30—40% клубочків (4,0— 6,0 л/га); конюшині червоній (насіннєві посіви) — при побурінні 75— 80% головок (3,0—4,0 л/га); бобах кормових (насіннєві посіви) — в пе­ ріод, коли насіння нижніх бобів жовте, насіннєвий рубчик — чорний (4,0—5,0 л/га); редьці (насіннєві посіви) — в період воскової стиглості насіння (4,0—5,0 л/га); турнепсі (насіннєві посіви) — в період воскової стиглості насіння, за вологості його 45—50% (3,0—4,0 л/га).

Строк очікування до збирання врожаю пшениці, буряків, картоплі, бобів, редьки — 10 днів, капусти — 5—10, турнепсу — 6—7, соняшни­ ку, сорго — 4—6, хмільників, конюшини — 5—7, люцерни, гороху — 7, моркви — 6—8 днів.

288

289

Д о д а т о к 1

З А К О Н У К Р А Ї Н И «Про п е с т и ц и д и і агрохімікати»

(Відомості Верховної Ради (ВВР), 1995, № 14, ст. 91)

Цей Закон регулює правові відносини, пов'язані з державною ре­ єстрацією, виробництвом, закупівлею, транспортуванням, зберіган­ ням, реалізацією та безпечним д л я здоров'я людини і навколишнього природного середовища застосуванням пестицидів і агрохімікатів, ви­ значає права і обов'язки підприємств, установ, організацій та грома­ дян, а також повноваження органів державної виконавчої влади і поса­ дових осіб у цій сфері.

Р о з д і л

І

ЗА Г А Л Ь Н І П О Л О Ж Е Н Н Я

Ст а т т я 1. Визначення термінів

Уцьому Законі терміни вживаються у такому значенні:

пестициди — токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хі­ мічного чи біологічного походження, призначені д л я знищення, регуля­ ції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкоди матеріа­ льним цінностям, а також гризунів, бур'янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб;

агрохімікати — органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосову­ ються д л я підвищення родючості ґрунтів, урожайності сільськогоспо­ дарських культур і поліпшення якості рослинницької продукції;

технічні засоби застосування пестицидів і агрохімікатів — спеціа­ льні машини, механізми та пристрої д л я обробки об'єктів пестицида­ ми та внесення органічних і мінеральних добрив;

залишкові кількості — вміст діючої речовини пестицидів і агрохімі­ катів, їх похідні і продукти перетворення в живих системах (метаболі­ ти) і в навколишньому природному середовищі;

регламенти застосування — сукупність вимог щодо застосування пестицидів і агрохімікатів; паспортизація об'єкта — документальне за­ свідчення наявності належних умов д л я роботи з пестицидами і агро­ хімікатами;

агрохімічний паспорт земельної ділянки (поля) — документ, що мі-

290

стить дані щодо агрохімічної характеристики ґрунтів і стану їх забруд­ нення токсичними речовинами та радіонуклідами;

агрохімічне обстеження — обов'язкове суцільне обстеження сіль­ ськогосподарських угідь з метою державного контролю за зміною по­ казників родючості і забрудненням ґрунтів;

захист рослин — комплекс заходів щодо попередження, зменшен­ ня втрат врожаю сільськогосподарських культур від шкідників, хвороб і бур'янів;

спеціальні сировинні зони — регіони або окремі господарства, що відповідають умовам виробництва продукції рослинництва і тваринни­ цтва, придатної д л я виготовлення продуктів дитячого та дієтичного ха­ рчування.

С т а т т я 2. Законодавство України про пестициди і агрохімікати

Законодавство України про пестициди і агрохімікати складається з цього Закону та інших актів законодавства, прийнятих відповідно до нього.

С т а т т я 3. Основні принципи державної політики у сфері діяльності, пов'язаної з пестицидами і агрохімікатами

Основними принципами державної політики у сфері діяльності, по­ в'язаної з пестицидами і агрохімікатами, є:

пріоритетність збереження здоров'я людини і охорони навколиш­ нього природного середовища по відношенню до економічного ефек­ ту від застосування пестицидів і агрохімікатів;

державна підконтрольність їх ввезення на митну територію України, реєстрації, виробництва, зберігання, транспортування, реалізації і за­ стосування;

обґрунтованість їх застосування; мінімалізація використання пестицидів за рахунок впровадження

біологічного землеробства та інших екологічно безпечних, нехімічних методів захисту рослин;

безпечність д л я здоров'я людини та навколишнього природного середовища під час їх виробництва, випробування і застосування за умови дотримання вимог, встановлених державними стандартами, са­ нітарними нормами, регламентами та іншими нормативними докуме­ нтами; єдність державної політики щодо діяльності, пов'язаної з пес­ тицидами і агрохімікатами.

291

Р о з д

і л I I

Д Е Р Ж А В Н І В И П Р О Б У В А Н Н Я

Т А Д Е Р Ж А В Н А Р Е Є С Т Р А Ц І Я

П Е С Т И Ц И Д І В , А Г Р О Х І М І К А Т І В І Т Е Х Н І Ч Н И Х З А С О Б І В

ЇХ З А С Т О С У В А Н Н Я

Ст а т т я 4. Вимоги до пестицидів і агрохімікатів

Пестициди і агрохімікати вітчизняного, а також іноземного вироб­ ництва, що завозяться д л я використання на територію України, пови­ нні відповідати таким вимогам:

висока біологічна ефективність щодо цільового призначення; безпечність д л я здоров'я людини та навколишнього природного

середовища за умови дотримання регламентів їх застосування; відповідність державним стандартам, санітарним нормам та іншим

нормативним документам.

Забороняється ввезення на митну територію України, виробницт­ во, реалізація, застосування та рекламування пестицидів і агрохіміка­ тів до їх державної реєстрації.

Державна міжвідомча комісія України у справах випробувань і ре­ єстрації засобів захисту та регуляторів росту і добрив (Укрдержхімкомісія) в порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України, надає дозвіл на ввезення та застосування незареєстрованих пестицидів і аг­ рохімікатів, якщо вони:

являють собою митний вантаж і знаходяться під митним наглядом; використовуються д л я наукових та дослідницьких цілей; ввозяться під час виникнення загрози масових вогнищ розмножен­

ня окремих шкідливих організмів; призначені д л я боротьби з рослинними мікроорганізмами всере­

дині замкнених просторів або трубопровідних систем на підприємст­ вах та в установах гірничорудної, атомної та медичної промисловості; ввозяться разом з насіннєвим матеріалом, обробленим захисностимулюючими речовинами, які за хімічним складом і своїм способом

дії відповідають аналогам, зареєстрованим в Україні.

Обов'язковою умовою завезення та застосування незареєстрова­ них в Україні пестицидів д л я цих цілей є документальне підтвердження їх використання в країні, де вони виробляються.

С т а т т я 5. Організація державних випробувань пестицидів і агрохімікатів

Державні випробування пестицидів і агрохімікатів вітчизняного та іноземного виробництва проводяться з метою біологічної, токсиколо- го-гігієнічної та екологічної оцінки і розроблення регламентів їх засто­ сування.

Державні випробування пестицидів і агрохімікатів проводяться на

підприємствах, в установах і організаціях за рішенням Укрдержхімкомісії в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

С т а т т я 6. Проведення державних випробувань пестицидів і агрохімікатів

Державні випробування пестицидів і агрохімікатів проводяться у два етапи: польові і виробничі.

Метою польових випробувань є встановлення або підтвердження біологічної ефективності нового препарату порівняно з тими, що за­ стосовуються, розроблення тимчасових регламентів його застосуван­ ня та поглиблене вивчення препаративної форми.

Сільськогосподарська продукція, отримана в результаті проведення польових випробувань препаратів з новою діючою речовиною, підлягає знищенню з додержанням вимог санітарних правил щодо безпеки д л я здоров'я людини та охорони навколишнього природного середовища.

Виробничі випробування проводяться з метою підтвердження біо­ логічної та економічної ефективності препарату у різних зонах України, уточнення та обґрунтування регламентів і способів його застосування, санітарно-гігієнічних і екологічних нормативів, розроблення та модифі­ кації методик визначення залишкових кількостей цього препарату і йо­ го небезпечних метаболітів.

С т а т т я 7. Державна реєстрація пестицидів і агрохімікатів

Державній реєстрації підлягають препаративні форми пестицидів і агрохімікатів.

Державна реєстрація пестицидів і агрохімікатів здійснюється Укрдержхімкомісією в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, на підставі позитивних результатів випробувань та матеріалів досліджень.

Обов'язковою умовою державної реєстрації пестицидів та агрохіміка­ тів є наявність відповідної документації щодо їх безпечного застосування, методик визначення залишкових кількостей препаратів у сільськогоспо­ дарській продукції, кормах, харчових продуктах, ґрунті, воді, повітрі.

Після державної реєстрації пестицидів та агрохімікатів органи, що здійснюють державний контроль за їх застосуванням, забезпечуються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, стандартними зра­ зками пестицидів і агрохімікатів, методиками визначення їх залишкових кількостей.

Пестициди і агрохімікати реєструються терміном до п'яти років. Укрдержхімкомісія може встановити повну або тимчасову заборону на застосування препарату в разі надходження нових, раніше невідомих, даних про його небезпеку. В окремих випадках, у зв'язку з санітарноепідемічною та природоохоронною ситуацією в країні (регіоні), Мініс­ терство охорони здоров'я України та Міністерство охорони навколиш-

292

293

нього природного середовища та ядерної безпеки України вправі об­ межити аж до припинення у встановленому порядку всі види діяльно­ сті з пестицидами і агрохімікатами.

Після закінчення терміну реєстрації пестицидів і агрохімікатів прово­ диться їх перереєстрація у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України. Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених для використання, регламенти їх застосування та щорічні доповнення до нього ведуться Укрдержхімкомісією в порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України.

С т а т тя 8. Державні випробування та державна реєстрація технічних засобів застосування пестицидів і агрохімікатів

Серійне виробництво, закупівля та експлуатація технічних засобів застосування пестицидів і агрохімікатів дозволяється лише після їх державної реєстрації.

Допускається державна реєстрація технічних засобів застосування пестицидів і агрохімікатів, які забезпечують належну якість технологіч­ них операцій, запобігають заподіянню шкоди здоров'ю осіб, які безпо­ середньо працюють з ними, та населення, а також забрудненню на­ вколишнього природного середовища.

Державні випробування і реєстрація технічних засобів застосуван­ ня пестицидів і агрохімікатів проводяться уповноваженим органом та в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Технічні засоби застосування пестицидів і агрохімікатів, що отри­ мали позитивну оцінку за наслідками державних випробувань, зано­ сяться до державного реєстру технічних засобів застосування пести­ цидів і агрохімікатів. Порядок ведення державного реєстру визнача­ ється Кабінетом Міністрів України.

У разі зміни конструкції технічного засобу застосування пестицидів і агрохімікатів він підлягає обов'язковій перереєстрації.

Технічні засоби застосування пестицидів і агрохімікатів підлягають

обов'язковій сертифікації.

 

 

Р о

з

д і л III

В И М О Г И Д О В И Р О Б Н И Ц Т В А ,

Т Р А Н С П О Р Т У В А Н Н Я , РЕАЛІЗАЦІЇ,

З Б Е Р І Г А Н Н Я , З А С Т О С У В А Н Н Я , У Т И Л І З А Ц І Ї , З Н И Щ Е Н Н Я

ТА З Н Е Ш К О Д Ж Е Н Н Я

П Е С Т И Ц И Д І В І АГРОХІМІКАТІВ

С т а т т я 9. Ліцензування діяльності, пов'язаної з виробництвом, зберіганням, транспортуванням та реалізацією пести­ цидів і агрохімікатів

Підприємницька діяльність у сфері виробництва, зберігання, транспортування, реалізації пестицидів і агрохімікатів та торгівлі ними

294

здійснюється на підставі ліцензії (спеціального дозволу), порядок ви­ дачі якої визначається Кабінетом Міністрів України.

Ліцензію на виробництво пестицидів видає Міністерство промис­ ловості України, а на реалізацію — органи, уповноважені Кабінетом Мі­ ністрів України здійснювати державний контроль у цій сфері.

Ведення балансу потреби і надходження до України пестицидів і агрохімікатів здійснює Міністерство сільського господарства і продо­ вольства України. Координацію виробництва, закупівлі, обсягів і асор­ тименту пестицидів і агрохімікатів здійснює Міністерство сільського господарства і продовольства України за погодженням з Міністерст­ вом охорони здоров'я України та Міністерством охорони навколишньо­ го природного середовища і ядерної безпеки України.

Ввезення громадянами на митну територію України зареєстрова­ них пестицидів і агрохімікатів дозволяється в обсягах, необхідних д л я особистого використання.

Екологічний ризик діяльності, пов'язаної з ввезенням на територію України пестицидів і агрохімікатів, їх транспортуванням та використан­ ням, підлягає обов'язковому страхуванню в порядку, визначеному ак­ тами законодавства України.

С т а т т я 10. Вимоги до затарювання (упаковки) та маркування

Пестициди і агрохіміка™, що використовуються в Україні, затарюються (упаковуються) і маркуються відповідно до чинного законодавства.

Кожна товарна одиниця повинна супроводжуватися рекомендаці­ єю щодо її застосування із зазначенням культур та об'єктів, д л я обро­ блення яких призначено препарат, способів, норм і кратності викори­ стання, термінів вичікування (для пестицидів), заборони та обмеження на застосування, способів і засобів знешкодження пестицидів та агро­ хімікатів, а також заходів безпеки під час роботи, заходів подання пер­ шої медичної допомоги у разі отруєння. Препарати і тара іноземного виробництва, що ввозяться на територію України, повинні супроводжу­ ватися даними про технологію їх знешкодження та утилізацію.

Сертифікація пестицидів і агрохімікатів на відповідність вимогам державних стандартів та інших нормативних документів зі стандарти­ зації здійснюється в державній системі сертифікації УкрСЕПРО.

С т а т т я 11. Загальні вимоги до транспортування, зберігання, застосування, утилізації, знищення та знешкодження пестицидів і агрохімікатів та торгівлі ними

Транспортування, зберігання, застосування, утилізація, знищення та знешкодження пестицидів і агрохімікатів та торгівля ними здійсню­ ються відповідно до вимог, встановлених чинним законодавством, са-

295

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]