Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

tmp9E3A

.pdf
Скачиваний:
59
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Перелічені групи різняться між собою розчинністю у воді і стійкіс­ тю у навколишньому середовищі. Всі триазинові гербіциди малотокси­ чні д л я теплокровних тварин і людини. Проникають у рослини краще через кореневу систему і досягають листків з транспіраційним током. Тому більшість із них — гербіциди ґрунтової дії. Семерон та окремі препаративні форми Атразину (Майазин, Зеапос) використовують по вегетуючих видах бур'янів.

Гербіцидна активність сим-триазинів спрямована проти малорічних однодольних та дводольних видів бур'янів при їх проростанні, але вони недостатньо пригнічують укорінені та багаторічні види.

Здатність сим-триазинів зберігати фітотоксичність у ґрунті досить тривалий час (понад 12 місяців) може спричинити господарські збит­ ки при висіванні чутливих культур, тобто — може проявлятися негати­ вна післядія у ланці сівозміни. Швидкість деградації гербіцидів у ґру­ нті залежить від його генетичного типу, зволоженості, рівня кислотно­ сті (рН), температури та інтенсивності мікробіологічних процесів.

Через низьку розчинність у воді сим-триазини добре утримуються у верхньому 0—10 см шарі ґрунту і не мігрують по ґрунтовому профі­ лю. Однак останні спостереження доводять рухливість атразину в ґру­ нті і проникнення його в підґрунтові води, що стає причиною неперспективності використання сим-триазинових гербіцидів.

Під впливом сим-триазинів у чутливих рослин припиняється ріст, листки стають хлоротичними, що свідчить про руйнування хлороплас­ тів і пригнічення фотосинтезу, пригнічується фотоліз води і реакція Хілла. Порушення нормального перебігу перелічених процесів призво­ дить до змін у нециклічному фотосинтетичному фосфорилюванні, уне­ можливлює утворення А Т Ф та відновлення НАДФ. Недостатня кількість багатих на енергію речовин призупиняє асиміляцію вугільної кислоти. Як наслідок комплексного впливу сим-триазинів на фотосинтез — пригнічується дихання і порушується енергетичний баланс, руйнується функція мінерального живлення і синтетичних процесів, інактивується дія ферментів, що призводить до порушення загальної життєдіяльнос­ ті рослин та їх загибелі.

У стійких рослин відбувається швидкий гідроліз сим-триазинових гербіцидів з утворенням нетоксичного д л я рослин 2-гідрооксипохідно- го з допомогою ферментних систем. Існує думка, що в стійких рослин є дві системи інактивації триазинів. Перша система, в складі якої є фе­ нольні сполуки, реагує безпосередньо з гербіцидом при проникненні його в корені і викликає при цьому незначні зміни препарату з утво­ ренням нетоксичних компонентів. Інша (поліфенолоксидазна) система викликає руйнування кільця з виділенням вугільної кислоти. Кукурудза гідролізує молекулу гербіциду за участі циклічного бензогідроксамату, інактивуючи її за утворення кон'югованих сполук із глутаматом (глутатіоном) та N-деалкилуванням молекули. Ця реакція каталізується цито­ плазматичною глутатіон-З-трансферазою. Крім того, в рослинах відбу-

вається неферментативне розщеплення гербіциду, що каталізується бензоксазином. За останніх досліджень виявлено рослини-мутанти, які, окрім традиційних механізмів стійкості, мають стійкі щодо гербіци­ дів електронтранспортні системи, що зумовлюють відбір та появу ре­ зистентних форм бур'янів.

Атразин

(Гезапрім, Майазин, Зеапос, Олеогезапрім)

Діюча речовина — атразин. Хімічна назва діючої речовини — 6-хло- ро-М-етил-Г\Г-(1 -метилетил)-1,3,5-триазин-2,4-діамін. C 8 H 1 4 C I N 5 . Мо­ лекулярна маса — 215,7. Виготовляється у формі 80% з.п.

Атразин — біла кристалічна речовина. Розчинність у воді — 33 мг/л за 20°С. Краще розчиняється в органічних розчинниках (метанолі, хло­ роформі). Малотоксичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 1869—3080 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та ін­ ших корисних комах. Забороняється використовувати в межах саніта­ рної зони навколо рибогосподарських водойм. Гарантований термін придатності за дотримання правил зберігання — 2 роки.

Атразин — досходовий та післясходовий системний гербіцид вибір­ кової дії. Застосовується проти малорічних однодольних та двосім'ядо­ льних видів бур'янів за обприскування ґрунту до сівби, водночас із сів­ бою та після сівби, але до появи сходів кукурудзи з нормами витрати — 3—5 кг/га. Входить до складу комбінованих препаратів Прімекстра г о л д , 72% к . с , що застосовуються за відповідними регламентами. Стійкі щодо Атразину багаторічні бур'яни. Є повідомлення про появу ре­ зистентних щодо Атразину форм щириці та інших видів бур'янів.

Гезагард

(Прометрин,

Селектин,

Мерказин,

Селефіт)

Діюча речовина —

прометрин.

Хімічна назва

діючої речовини —

М , М ' - б і с ( 1 - м е т и л е т и л ) - 6 - ( м е т и л т і о ) - 1 , 3 , 5 - т р и а з и н - 2 , 4 - д і а м і н . C10H19N5S- Молекулярна маса — 241,4. Виготовляється у формі 50% з.п.; 50% к.с.

Прометрин — біла кристалічна речовина. Розчинність у воді — 33 мг/л за 25°С. Краще розчиняється в органічних розчинниках. Малото­ ксичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 5235 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах. Забороняється використовувати в межах санітарної зони навколо ри­ богосподарських водойм. Гарантований термін придатності за дотри ­ мання правил зберігання — 2 роки.

256

257

Гезагард — досходовий та післясходовий системний гербіцид ви­ біркової дії. Застосовується проти малорічних однодольних та двосі­ м'ядольних видів бур'янів за обприскування ґрунту до сівби, водночас із сівбою та після сівби, але до появи сходів соняшнику, змішаних по­ сівів кукурудзи з соняшником з нормами витрати 2—4 кг/га, до появи сходів картоплі, сочевиці, кормових бобів, кропу — 3—4, гороху, сої, часнику, чини — 3—5, квасолі — 3, гороху овочевого — 2 кг/га до сів­ би, до появи сходів або в фазі 1—2-х справжніх листків у моркви з но­ рмами — 2—3 кг/га.

Несиметричні триазин и (ас - триазини . або триазинон и)

Гербіциди цієї групи, на відміну від сим-триазинів, добре розчинні у воді (від 1000 до 1800 мг/л). Вони рухливіші по ґрунтовому профілю. Проявляють фітотоксичність при застосуванні в ґрунт до сівби, до по­ яви сходів чи до висаджування розсади (Зенкор), або за обробки ве­ гетуючих сходів бур'янів (Голтікс). Незалежно від шляхів проникнення в рослині гербіциди досягають хлоропластів і пригнічують процес фо ­ тосинтезу, інгібуючи фотосинтетичний транспорт електронів при реа­ кції Хілла. Навіть слабке освітлення підсилює активність гербіцидів, що проявляється у вигляді некрозів та знебарвленні країв листків, уздовж жилок, а інколи — й між ними.

Стійкість рослин щодо триазинонів зумовлена швидкою детоксика­ цією гербіцидів унаслідок дезамінування молекули препарату під дією ферменту, що використовує частину пероксисомального відновлюю­ чого електронтранспортного ланцюга. Цей фермент звичайно віднов­ лює кисень, але може також дезамінувати гербіциди. Дезамінування ас-триазинів відбувається також під впливом ультрафіолетового осві­ тлення. Тобто, різниця в поглинанні, швидкості пересування та деток­ сикації визначає стійкість та чутливість видів і сортів рослин щодо ге­ рбіцидів ас-триазинів.

Зенкор

(Лазурит)

Діюча речовина — метрибузин. Хімічна назва діючої речовини — 4- аміно - 6 - (1,1 - діметилетил) - 3 - (метилтіо) - 1,2,4 - триазин - 5(4Н) - он . C 8 H 1 4 N 4 O S . Молекулярна маса — 214,3. Виготовляється у формі 70% з.п. та 70% в.г.

Метрибузин — безбарвна кристалічна речовина. Розчинність у воді незначна (1050 мг/л за 20°С). Краще розчиняється в органічних розчин­ никах (етиловому спирті, ацетоні, метанолі). Малотоксичний д л я тепло-

258

кровних тварин (ЛД5 р орально д л я щурів — 2200 мг/кг, IV гр. г.к.). Ма­ лотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах. Забороняється викори­ стовувати в межах санітарної зони навколо рибогосподарських водойм. Не втрачає гербіцидних властивостей за тривалого зберігання.

Зенкор — досходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосо­ вується проти малорічних злакових та двосім'ядольних видів бур'янів за обприскування ґрунту до появи сходів картоплі з нормами витрати 0,5—1,5 кг/га, до висаджування розсади томатів з нормами 1,1—1,4 кг/га або в фазі 2—4-х листків у культури — 0,7 кг/га. На посівах лю­ церни другого року д о відростання культури — 0,75—1 кг/га.

Голтікс

(Гол)

Діюча речовина — метамітрон. Хімічна назва діючої речовини — 4-аміно-3-метил-6-феніл-1,2,4-триазин-5(4Н)-он. C 1 0 H 1 0 N 4 O . Молеку­ лярна маса — 202,2. Виготовляється у формі 70% к.е.

Метамітрон — біла кристалічна речовина. Розчинність у воді — 1700 мг/л. Краще розчиняється в органічних розчинниках. Малотокси­ чний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 2000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах. Забо­ роняється використовувати в межах санітарної зони навколо рибогос­ подарських водойм. Не втрачає гербіцидних властивостей протягом 2-х років при зберіганні за належних умов у заводській тарі.

Голтікс — досходовий та післясходовий системний гербіцид вибі­ ркової дії. Застосовується проти малорічних двосім'ядольних видів бу­ р'янів за обприскування ґрунту до сівби (із заробкою), до появи сходів або у фазі 1—2-х пар справжніх листків у цукрових, кормових та сто­ лових буряків з нормами витрати 5—6 л/га. При застосуванні у фазі сі­ м'ядолей в бур'янів — з інтервалом між обробками 5—7 днів, яких д о ­ зволяється дві за норми витрати — 2,0 л/га.

Норма витрати аналога Гол, 70% к . е, у фазі 2—4-х справжніх л и ­ стків у культури — 5—6 л/га, якщо обприскування починають з фази сі­ м'ядолей, а повторне — через 8—10 днів, використовують з витратою 2,0—2,5 л/га. В посушливу погоду ефективність гербіцидів знижується.

Д л я розширення спектру дії можна змішувати з протизлаковими гербіцидами. Входить до складу комбінованого препарату Беногол, 49,5% к . е , норми витрати якого відповідно регламентуються. Резис­ тентності до метамітрону у бур'янів не виявлено.

259

Каллісто

Діюча речовина — мезотрион. Хімічна назва діючої речовини — 2- (4-мезил-2-нітробензоіл)циклогексан-1,3-діон. C 1 4 H 1 3 N S 0 7 . Молеку­ лярна маса — 339,3. Виготовляється у формі 48% к.е.

Мезотрион — безбарвна кристалічна речовина. Розчинність у воді — 15 г/л (рН-6,9) за 20°С. Малотоксичний д л я теплокровних тварин ( Л Д ^ орально д л я щурів >5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах. Забороняється використовувати в межах са­ нітарної зони навколо рибогосподарських водойм. Не втрачає гербіци­ дних властивостей протягом 2-х років при зберіганні за належних умов у заводській тарі.

Каллісто — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. За­ стосовується проти малорічних та багаторічних двосім'ядольних видів бур'янів за обприскування посіву кукурудзи у фазі 3—-7-ми листків у культури з нормами витрати 0,2—0,25 л/га за обов'язкового додаван­ ня до робочої рідини поверхнево-активної речовини АТРЛУС 463 — 1 л/га, або БРЕЙКТРУС 233- 0,2 л/га.

Аврора

Діюча речовина — карфентразон-етил. Хімічна назва діючої речо­ вини — етил а, 2-діхлоро-5-[4-(діфлуорометил)-4,5-дігідро-3-метил-5- о к с о - 1 / 7 - 1 , 2 , 4 - т р и а - з о л - 1 - і л ] - 4 - ф л у о р о б е н з е н е п р о п а н о а т . C15H14N3F3°3CI2- Молекулярна маса — 412,2. Виготовляється у формі 40% в.г.

Карфентразон-етил — жовто-помаранчева речовина. Розчинність у воді незначна (22 мг/л за 25°С). Краще розчиняється в органічних роз­ чинниках (етиловому спирті, ацетоні, метанолі). Малотоксичний д л я те­ плокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 5143 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних комах. Забороняється ви­ користовувати в межах санітарної зони навколо рибогосподарських во­ дойм. Не втрачає гербіцидних властивостей за тривалого зберігання.

Аврора — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Засто­ совується на посівах озимої і ярої пшениці проти однорічних двосім'я­ дольних видів бур'янів, в т.ч. стійких щодо 2,4-Д, за обприскування у фазі весняного кущіння культури за ранніх фаз розвитку бур'янів з но­ рмами витрати — 37,5—50,0 г/га.

14.9. Похідні сечовини

Серед похідних цієї групи найактивнішими є Г\І-арил-М',М'-діалкил- сечовини, які в своєму складі замість ароматичного радикалу мають

феніл, з заміщеними на функціональні групи не більше двох атомів во­ дню; загальна кількість атомів вуглецю в N-алкильних групах не пови­ нна перевищувати п'яти, щоб не втрачати гербіцидної активності.

С у л ь Ф о н і л с е ч о в и н и

Клас гербіцидів сульфонілсечовин започаткувала фірма "Дюпон" в 70-х роках минулого століття, відкривши нову еру в хімічному захисті від бур'янів, поклавши початок гербіцидам четвертого покоління. Су - льфонілсечовини застосовуються в нормах, на 2—3 розряди нижчих, ніж традиційні препарати, тобто — в грамах діючої речовини на гектар.

Гербіциди цієї групи швидко поглинаються корінням і листками бу­ р'янів, пересуваючись по рослинах. Сульфонілсечовини діють на фер­ мент ацетолактатсинтазу, перший специфічний фермент в ланцюгу біо­ синтезу амінокислот. Пригнічення цього ферменту блокує утворення ва­ ліну та ізолейцину, порушуючи процес синтезу білків і нуклеїнових кис­ лот, що припиняє поділ клітин і ріст рослин. Ацетолактатна система є лише в рослин, тому сульфонілсечовини не діють на тварин і людину.

Серед великої кількості діючих речовин зустрічаються як із досить тривалим напіврозпадом у ґрунті (хлорсульфурон), так і з нетривалим збереженням (римсульфурон, тифенсульфурон).

Селективність гербіцидів зумовлена здатністю стійких культур шви­ дко інактивувати гербіцидну молекулу, тоді як чутливі бур'яни такої зда­ тності не мають. Тому вони майже відразу припиняють ріст і більше не складають конкуренції культурним рослинам за фактори життя.

Деградація сульфонілсечовин у навколишньому середовищі відбува­ ється під впливом хімічного гідролізу, мікробіологічного розкладу і адсо­ рбції. На швидкість хімічного гідролізу і мікробіологічної активності впли­ вають температура і кількість опадів, фізико-хімічні властивості ґрунту (рН, вміст гумусу, механічний склад тощо). В кислих ґрунтах та за вищої температури розклад гербіцидів відбувається значно швидше.

Льонок

(ДПХ 4189, Глін, Хардін, Кортес, Телар, Препарат 1, Кортес)

Діюча речовина — калієва сіль хлорсульфурону. Хімічна назва дію­ чої речовини — 2-хлоро-М-[[(4-метокси-6-метил-1,3,5-триазин-2- іл)аміно]-карбоніл]-бензолсульфонамід. C 1 2 H 1 2 C I N 5 0 4 S . Молекулярна маса — 357,8. Виготовляється у формі 85% в.г.

Хлорсульфурон — біла кристалічна речовина. Розчинність у воді — 300 мг/л за рН 5 та 27900 мг/л — за рН 7 (за 25"С). Краще розчиняєть­ ся в органічних розчинниках (ацетоні, метанолі, метиленхлориді). Мало-

260

261

токсичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 5545— 6293 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний для бджіл та інших корисних ко­ мах. Забороняється використовувати в межах санітарної зони навколо рибогосподарських водойм. Не втрачає гербіцидних властивостей про­ тягом 2-х років при зберіганні за належних умов у заводській тарі.

Льонок використовується д л я захисту посівів льону-довгунцю від однорічних двосім'ядольних бур'янів, у т.ч. стійких щодо 2М-4Х, з ви­ тратою 8—10 г/га. Входить до складу комбінованих препаратів Ков­ бой, 40% в.р. (в кількості 2%) і Д и ф е з а н , 36% в.р. (в кількості 18,8 г/л), норми витрати яких відповідно регламентуються. Кортес, 75% з.п. застосовується на посівах озимої пшениці у фазі кущіння з витра­ тою 8 г/га, а у фазі виходу в трубку та на ярій пшениці, ячмені озимо­ му та ярому — у нормі 6—8 г/га.

Гранстар

(Альфа (тар, Атлант, Метилсульфурон, ДПХ-Л5300, Дабеніл, Герсотил, Гранд, Меркурій, Гранстар Про, Грізний, Гюрза, М-Ефект, Тример, Хелмстар, Шериф)

Діюча речовина — трибенурон-метил. Хімічна назва діючої речови­ ни _ 2-[[[[(4-метокси-6-метил-1,3,5-триазин-2-іл)метиламіно]карбо- ніл]аміно]сульфоніл] бензойна кислота. C 1 5 H 1 7 N 5 0 6 S . Молекулярна маса — 395,4. Виготовляється у формі 75% в.г.

Гранстар — біла кристалічна речовина. Розчинність у воді — 280 г/л за рН 6 (за 25°С). Краще розчиняється в органічних розчинниках (ацетоні, гексані, метиленхлориді). Малотоксичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів >5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксич­ ний д л я бджіл та інших корисних комах при застосуванні до цвітіння бур'янів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони на­ вколо рибогосподарських водойм. Не втрачає гербіцидних властивос­ тей протягом 2-х років при зберіганні у заводській тарі.

Гранстар — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. За­ стосовується на посівах ярої пшениці і ячменю проти малорічних та ба­ гаторічних двосім'ядольних видів бур'янів (в т.ч. стійких щодо 2,4-Д) за обприскування рослин, починаючи з фази 2—3-х листків до виходу в трубку з нормами витрати 15 г/га, озимої пшениці, ячменю, жита, по­ чинаючи з фази 2—3-х листків до появи прапорцевого листка включно з витратою — 20—25 г/га.

Аркан

(Гроділ, Гротіл, Хое 075032)

Діюча речовина — амідосульфурон. Хімічна назва діючої речовини

М-[[[[(4,6-діметокси-2-пірімідініл)аміно]карбоніл]аміно]сульфоніл]-

N-метилмета-носульфонамід. C 9 H 1 5 N 5 0 7 S 2 . Молекулярна маса — 369,4. Виготовляється у формі 75% в.г.

Амідосульфурон — біла кристалічна речовина. Розчинність у воді за рН 5,8 (за 20°С) — 9 мг/л. Краще розчиняється в органічних розчин­ никах (ацетоні, діхлорметані, етилацетаті). Малотоксичний д л я тепло ­ кровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів >5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Ма­ лотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах при застосуванні до цвітіння бур'янів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони навколо рибогосподарських водойм. Не втрачає гербіцидних властивостей протягом 2-х років при зберіганні в заводській тарі.

Аркан — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Засто­ совується на посівах пшениці озимої і ячменю проти малорічних дво­ дольних видів бур'янів (в т.ч. стійких щодо 2,4-Д) за обприскування рослин, починаючи з фази 2-го листка до появи прапорцевого листка у культури, з нормою витрати — 20 г/га. Зареєстрований в Україні, а також входить до складу комбінованого препарату Г р о д і л У л ь т р а , 75% в.г., норми застосування якого регламентуються.

Карібу

(Дебют, Сафарі, Апбіт, ДПХ 66037)

Діюча речовина — трифлусульфурон-метил. Хімічна назва діючої речовини — 2-[[[[[4-(діметиламіно)-6-(2,2,2-трифлуороетокси)-1,3,5- триазин-2-іл]аміно] карбоніл]аміно]сульфоніл]-3-метилбензойна кис­ лота. C 1 7 H i g F 3 N 6 0 6 S . Молекулярна маса — 492,4. Виготовляється у формі 50% з.п.

Трифлусульфурон-метил — біла кристалічна речовина. Розчин­ ність у воді за рН 7 (за 25°С) — 110 мг/л, за рН 9 — 11000 мг/л. Мало­ токсичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 д орально д л я щурів >5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах при застосуванні до цвітіння бур'янів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони навколо рибогосподарських водойм. Не втра­ чає гербіцидних властивостей протягом 2-х років при зберіганні в за­ водській тарі.

Карібу — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Засто­ совується на посівах цукрових і кормових буряків проти малорічних двосім'ядольних видів бур'янів за обприскування по сходах культури,

262

263

починаючи з появи сім'ядолей до фази 2-х листків у бур'янів з нормою витрати — ЗО г/га та обов'язковим додаванням до робочої суміші поверхнево-активної речовини (ПАР) Тренд-90 у кількості 200 мл/га. Максимальна кратність обробок — 2. Можливе використання в бако­ вих сумішах з протизлаковими гербіцидами (Центуріоном, Фюзіладом Супер, Фуроре Супер та ін.). Резистентності у чутливих видів бур'янів не виявлено.

Ларен

(Аккурат, Гербілан, Гренч, Ларокс, Лінкор, Магнум, Метас, Консул, Ларен Про, Екзіт, Сарацин, Спектр)

Діюча речовина — метсульфурон-метил. Хімічна назва діючої речо­ вини — метил2-[[[[(4-метокси-6-метил-1,3,5-триазин-2-іл)-аміно]кар- боніл]аміно]сульфоніл]бензоат. C 1 4 H 1 5 N 5 0 6 S . Молекулярна маса — 381,3. Виготовляється у формі 60% з.п.; 60% в.г.

Метсульфурон-метил — біла або жовта кристалічна речовина. Роз­ чинність у воді за рН 5,4—6,7 (за 25°С) — 1750—9500 мг/л. Малоток­ сичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів >5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах при за­ стосуванні до цвітіння бур'янів. Забороняється використовувати в ме­ жах санітарної зони навколо рибогосподарських водойм. Не втрачає гербіцидних властивостей протягом 2-х років при зберіганні в завод­ ській тарі.

Ларен — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Засто­ совується на посівах озимої і ярої пшениці та ячменю проти одноріч­ них і деяких багаторічних двосім'ядольних видів бур'янів за обприску­ вання у фазі кущіння культури з нормами витрати 8—10 г/га.

По гран

Діюча речовина — триасульфурон. Хімічна назва діючої речовини — 3-(6-метокси-4-метил-1,3,5-триазин-2-іл)-1-[2-хлороетокси-фенісуль- фоніл]сечовина. C 1 4 H 1 6 N 5 0 5 S . Молекулярна маса — 366,3. Виготовля­ ється у формі 75% в.г.

Триасульфурон — світло-коричнева кристалічна речовина. Розчин­ ність у воді за рН 7 (за 20°С) — 1500 мг/л. Малотоксичний д л я тепло­ кровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів >5050 мг/кг, IV гр. г.к.). Ма­ лотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах при застосуванні до цвітіння бур'янів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони навколо рибогосподарських водойм. Не втрачає гербіцидних властивостей протягом 2-х років при зберіганні в заводській тарі.

Логран — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Засто­ совується на посівах озимої і ярої пшениці та ячменю проти одноріч­ них і деяких багаторічних двосім'ядольних видів бур'янів за обприску­ вання посівів від фази кущіння до викидання прапорцевого листка у культури включно з нормами витрати 6,5—10 г/га.

Монітор

Діюча речовина — сульфосульфурон. Хімічна назва діючої речови­ ни — 1 -(2-етилсульфонілімідазо[1,2а]піридин-3-ілсульфоніл)-3-(4,6- диметиоксипірімідин-2-іл)сечовина. C 1 6 H 1 8 N 6 0 7 S 2 . Молекулярна маса

— 470,4. Виготовляється у формі 75% в.г.

Сульфосульфурон — біла кристалічна речовина. Добре розчинний у воді. Малотоксичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів >5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та інших ко­ рисних комах при застосуванні до цвітіння бур'янів. Забороняється ви­ користовувати в межах санітарної зони навколо рибогосподарських водойм. Не втрачає гербіцидних властивостей протягом 2-х років при зберіганні в заводській тарі.

Монітор — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. За­ стосовується на посівах озимої пшениці проти однорічних і багаторіч­ них злакових та деяких двосім'ядольних видів бур'янів за обприску­ вання від фази кущіння до виходу в трубку культури з нормами витра­ ти від 0,013 до 0,026 кг/га та додаванням до робочої рідини 0,4—0,6 л/га ПАР "Генамін".

СІРІУС

(Агрін, Тристар)

Діюча речовина — піразосульфурон-етил. Хімічна назва діючої ре­ човини — 5-[[[[(4,6-діметокси-2-пірімідініл)аміно]карбоніл]аміно]суль- фоніл]-1-метил-1Н-піразол-4-карбонова кислота. C 1 2 H 1 4 N 6 0 7 S . Моле­ кулярна маса — 386,3. Виготовляється у формі 10% з.п.

Піразосульфурон-етил — безбарвна кристалічна речовина. Роз­ чинність у воді за 20°С — 145 мг/л. Краще розчиняється в органічних розчинниках (ацетоні, бензині, хлороформі). Малотоксичний д л я теп ­ локровних тварин (ЛДдо орально д л я щурів >5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Ма­ лотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах при застосуванні до цвітіння бур'янів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони навколо рибогосподарських водойм. Не втрачає гербіцидних властивостей протягом 2-х років при зберіганні в заводській тарі.

Сіріус — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Засто­ совується на посівах рису проти бульбоочерету та монохорії за обпри-

264

265

скування у фазі 4—6-ти листків у культури та 5—7-ми листків у бур'я­ нів з нормою витрати — 0,1—0,3 кг/га, або за обприскування посівів за 1 —3 дні до затоплення чеків проти бульбоочерету і однорічних про­ соподібних злаків у нормі — 0,1—0,2 кг/га.

1ЇТУС

(Таро)

Діюча речовина — римсульфурон. Хімічна назва діючої речовини — М-[[(4,6-діметокси-2-пірімідініл)аміно]карбоніл]-3-(етилсульфоніл)-2- пірідінсульфонамід. C 1 4 H 1 7 N 5 0 7 S 2 . Молекулярна маса — 431,4. Виго­ товляється у формі 25% в.г.

Римсульфурон — безбарвні кристали. Розчинність у воді (за 25°С) — <10 мг/л. Малотоксичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів >5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та інших ко­ рисних комах при застосуванні до цвітіння бур'янів. Практично неток­ сичний д л я птахів і риб. Не втрачає гербіцидних властивостей протя­ гом 2-х років при зберіганні в заводській тарі.

Тітус — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосо­ вується на посівах кукурудзи проти однорічних і багаторічних злакових та двосім'ядольних видів бур'янів за обприскування у фазі 1—7-ми л и ­ стків у культури та за висоти пирію 10—15 см з нормою витрати — 40—50 г/га з обов'язковим додаванням до робочої суміші ПАР Тренд-90 в кількості 200—300 мл/га. При прополюванні картоплі гер­ біцид використовують за висоти культури 10—25 см з нормою 50 г/га (одноразово) та з додаванням Тренду-90. Картоплю можна обробляти двічі (ЗО + 20 г/га) з додаванням Тренду-90: перше обприскування — за висоти культури 10—25 см, а друге — через 8—10 днів. Входить до складу комбінованого препарату Базис, 75% в.г.

Мілагро

(Акцент, Дейзал)

Діюча речовина — нікосульфурон. Хімічна назва діючої речовини — 2-[[[[(4,6-діметокси-2-пірімідініл)аміно]карбоніл]аміно]сульфоніл]- Н,г\І-діметил-3-пірідін-карбоксамід. C 1 5 H 1 8 N 6 0 6 S . Молекулярна маса — 410,4. Виготовляється у формі 4% к.с.

Нікосульфурон — безбарвні кристали. Розчинність у буферній воді за рН 7 (за 25°С) — 12,2 г/л. Малотоксичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів >5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах при застосуванні до цвітіння бур'янів.

Практично нетоксичний д л я птахів і риб. Не втрачає гербіцидних вла­ стивостей протягом 2-х років при зберіганні в заводській тарі.

Мілагро — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. За­ стосовується на посівах кукурудзи проти однорічних і багаторічних злакових та деяких однорічних дводольних видів бур'янів за обприску­ вання у фазі 3—6-ти листків у культури та за висоти пирію 10—20 см з нормою витрати — 1—1,25 л/га.

Хармоні

(Гармоник, Шннакл, Канцлер, Оріон, Титан, Формула)

Діюча речовина — тифенсульфурон-метил. Хімічна назва діючої речовини — 3-[[[[(4-метокси-6-метил-1,3,5-триазин-2-іл)аміно] кар- боніл]аміно]сульфоніл]-2-тіофенкарбонова кислота. C 1 2 H 1 3 N 5 0 6 S 2 . Молекулярна маса — 387,4. Виготовляється у формі 75% в.г.

Тіфенсульфурон-метил — безбарвні, без запаху кристали. Розчин­ ність у воді за рН 7 (за 25°С) — 6,27 г/л. Малотоксичний д л я теплокро­ вних тварин ( Л Д 5 0 д л я щурів >5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах при застосуванні до цвітіння бур'я­ нів. Практично нетоксичний д л я птахів і риб. Не втрачає гербіцидних властивостей протягом 2-х років при зберіганні в заводській тарі.

Хармоні — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. За­ стосовується на посівах озимої пшениці проти однорічних двосім'ядо­ льних видів бур'янів, в т.ч. стійких щодо 2,4-Д, за обприскування у фа­ зі кущіння культури з нормою витрати — 15—20 г/га та обов'язковим додаванням до робочої суміші ПАР Тренд-90 у кількості 200 мл/га. На посівах ярої пшениці і ячменю, починаючи з фази 2—3-х листків до по­ чатку кущіння культури, — 10—15 г/га з додаванням Тренду-90, а та­ кож на посівах кукурудзи в фазі 3—7-ми листків — 10—20 г/га + Тренд90, або 15 г/га — без використання ПАР. На посівах сої у фазі 1—2 трійчастих листків проти двосім'ядольних малорічних бур'янів — з но­ рмами витрати 6—8 г/га. На посівах льону-довгунцю — проти однорі­ чних двосім'ядольних бур'янів, в т.ч. стійких щодо МЦПА, з витратою 10—25 г/га у фазі "ялинки". Входить до складу комбінованого препа­ рату Базис, 75% в.г.

Пік

Діюча речовина — просульфурон. Хімічна назва діючої речовини — 1-(4-метокси-6-метил-1,3,5-триазин-2-іл)-3-[2-(3,3,3-трифлуоропропіл) фенілсульфоніл] сечовина. Виготовляється у формі 72,5—77,5% в.г.

266

267

Просульфурон — безбарвні кристали. Розчинність у воді за рН 7 (за 25°С) — 10,2 г/л. Малотоксичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів >5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах при застосуванні до цвітіння бур'янів. Прак­ тично нетоксичний д л я птахів і риб. Не втрачає гербіцидних властиво­ стей протягом 2-х років при зберіганні в заводській тарі.

Пік — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосову­ ється на посівах льону проти однорічних і багаторічних двосім'ядольних видів бур'янів за обприскування у фазі "ялинки" за висоти культури 3— 10 см з нормою витрати — 20 г/га, на посівах озимої пшениці — у фа­ зах від 2—3-х листків до появи прапорцевого листка, на посівах сорго і кукурудзи — у фазі 3—6-ти і 3—5-ти листків з витратою 15—20 г/га.

14.10. Фосфорорганічні гербіциди

Природа гербіцидів цієї групи близька до хімічної структури приро­ дних амінокислот — гліцину і глютаміну. В ґрунті дуже швидко інактивуються мікроорганізмами або утворюють хелати з важкими металами і адсорбуються ґрунтовими частинками. Тому в ґрунті вони інертні і за­ стосовуються лише по вегетуючих бур'янах чи культурних рослинах (як десиканти, дефоліанти чи сеніканти). Це — гербіциди суцільної дії, си ­ стемні (гліфосат), зі здатністю до пересування по рослинах в корене­ вища і контактні (глюфосинат амонію) — із частковою здатністю до пе­ ресування. Застосовуються проти однорічних і багаторічних видів бу­ р'янів у системі основного чи передпосівного обробітку, перед зби­ ранням соняшнику, сої, насінників багаторічних трав, гороху, озимої пшениці, або за спрямованого (без потрапляння на культурні рослини) обприскування плодових насаджень та виноградників.

Гербіциди сприяють накопиченню в зелених частинах рослин амі­ аку, що є сильною клітинною отрутою. Стало відомо, що фосфорорга­ нічні гербіциди інгібують 5-енолпіруватшикімат-З-фосфатсинтазу, фе­ рмент біосинтезу ароматичних амінокислот, зокрема, фенілаланіну і тирозину. На ультраструктурному рівні відбувається руйнування обо­ лонок хлоропластів, набубнявіння ендоплазматичного ретикулуму і прогресуючий розпад мембран. Не виключена можливість існування інших центрів дії фосфорорганічних гербіцидів.

Виявлено стійкість щодо гербіцидів у молочаю, але її причини ще не вивчено. Зниження температури до 10°С та посуха уповільнюють дію гербіцидів.

Рауноап

(Раундап

біо, Раундап Макс,

Буран, Гліалка, Глісол, Глісол Євро,

Гліфоган, Гліфосат ВК, Гліфосат, Гліфосатін,

Гліфос,

Гліфопін,

Утал, Аргумент, Вулкан, Вулкан Плюс, Гром,

Фосулен,

Родео,

Домінатор,

Корфосат,

Комік,

Клінік Дуо,

Клінік,

Напалм,

Ураган,

Ураган

Форте, Тачдаун, Стінг, Санглі, Coin,

Отаман,

 

Торнадо,

Факел,

Фозат,

Чистопол,

Пілараунд,

Рондо,

Тотал,

Хелмап)

Діюча речовина — ізопропіламінна сіль гліфосату. Хімічна назва дію­ чої речовини — ізопропіламінна сіль М-(фосфонометил)гліцину. CgHg N05 P. Молекулярна маса — 169,1. Виготовляється у формі 48% в.р.

Ізопропіламінна сіль гліфосату — біла кристалічна речовина. Роз­ чинність у воді — 12 г/л. Погано розчиняється в органічних розчинни­ ках. Малотоксичний д л я теплокровних тварин і людини ( Л Д 5 0 д л я щу­ рів — 5600 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та інших кори­ сних комах при застосуванні до цвітіння бур'янів. Практично нетокси­ чний д л я птахів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони навколо рибогосподарських водойм. Не втрачає гербіцидних властивостей протягом 2-х років за зберігання в заводській тарі.

Раундап — післясходовий системний гербіцид суцільної дії. Засто­ совується на плодових насадженнях і виноградниках проти вегетуючих багаторічних видів бур'янів за спрямованого обприскування навесні або влітку з нормами витрати — 4—8 л/га, а проти однорічних бур'янів

в нормі 2—4 л/га; в літньо-осінній період (після збирання попередни­ ка) в системі основного обробітку ґрунту під посів ярих зернових, кар­ топлі, овочевих, баштанних, ріпаку, соняшнику, рицини, багаторічних злакових трав на насіння проти багаторічних видів — 4—6, а проти од­ норічних бур'янів — 2—4 л/га; навесні, за 2 тижні до висівання кукуру­ дзи, сої, цукрового буряку, картоплі, зернових, ріпаку, овочевих культур

проти вегетуючих однорічних і багаторічних бур'янів за норми витра­ ти 2—5 л/га (без подальшого механічного обробітку ґрунту протягом 10—12 днів); за 2 дні до появи сходів картоплі — 2 л/га; на парових по­ лях проти малорічних видів — 2—4, а проти багаторічних — 6 л/га (1 або 2 обробки); за 2 тижні до збирання зернових і зернобобових куль­ тур д л я підсушування і часткового знищення бур'янів — 3 л/га; д л я зни­ щення однорічних і багаторічних бур'янів на дренажних каналах до за­ повнення їх водою — 8 л/га; на відкритих колекторно-дренажних та зрошувальних каналах — 8—10 л/га; на землях несільськогосподарського користування (лінії електропередач, газо- і нафтопроводи, узбіччя доріг, залізничні насипи) з витратою — 3,0—6,0 л/га. Використання аналогів Раундапу — за відповідними регламентами.

268

269

14.11. Імідазолінони

Це — гербіциди вибіркової і суцільної дії з високою біологічною ак­ тивністю. Добре поглинаються кореневою системою та листковим апаратом рослин, пересуваються по ксилемі і флоемі, накопичуючись у точках росту. За характером дії схожі до сульфонілсечовин: інгібують синтез ацетолактатсинтази — ензиму ацетогідроксильної кислоти, що відповідає за утворення аліфатичних амінокислот (валіну, лейцину та ізолейцину). При цьому порушується синтез протеїну, що призводить до порушення синтезу ДНК і вповільнення росту рослинних клітин.

За допосівного чи досходового застосування у дводольних бур'я­ нів припиняється ріст у фазі двох справжніх листків, у злаків — у фазі колеоптиле. Застосовують гербіциди також після появи сходів бур'я­ нів, спричиняючи хлороз молодих листків, відмирання точок росту і по­ вільне відмирання рослин.

На чутливих рослинах гербіциди інактивуються повільно або зали­ шаються без змін, а в стійких — період напіврозпаду триває 1—2 дні. Цим визначається стійкість бобових культур щодо Півоту.

У ґрунті зберігаються від кількох тижнів до кількох місяців після засто­ сування, залежно від ґрунтово-кліматичних умов, норм, строків та спосо­ бів застосування. Інактивація гербіцидів відбувається під впливом мікро­ біологічного та фотохімічного розпаду, поглинання рослинами. Можуть зберігати залишкову дію, тому слід враховувати чутливість наступних культур у ланці сівозміни після використання гербіцидів цієї групи.

Півот

(Парсуіт, Патріот, Мерлот, Серп, Юпітер)

Діюча речовина — імазетапір. Хімічна назва діючої речовини — (±)- 2-[4,5-дігідро-4-метил-4-(1-метилетил)-5-оксо-1Н-імідазол-2-іл]-5- етил-3-пірідинкарбонова кислота. C 1 5 H 1 9 N 3 0 3 . Молекулярна маса — 289,3. Виготовляється у формі 10% в.р.к.

Імазетапір — безбарвна кристалічна речовина. Розчинність у воді за 25°С — 1,4 г/л. Малотоксичний для теплокровних тварин ( Л Д 5 0 ора­ льно д л я щурів > 5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та ін­ ших корисних комах при застосуванні до цвітіння бур'янів. Практично нетоксичний д л я птахів. Забороняється використовувати в межах сані­ тарної зони навколо рибогосподарських водойм. Не втрачає гербіцид­ них властивостей протягом 2-х років при зберіганні в заводській тарі.

Півот — досходовий та післясходовий системний гербіцид вибірко­ вої дії. Застосовується проти однорічних злакових і двосім'ядольних видів бур'янів на посівах сої за обприскування ґрунту до сівби, одно­ часно зі сівбою, до появи сходів або після їх появи у фазі 2—3-х спра-

вжніх листків у культури з нормою 0,5—1 л/га (але не частіше як раз на 3 роки в одному полі); на посівах гороху — як допосівний, припосі­ вний чи досходовий гербіцид, або після появи сходів культури у фазі З—6-ти листків у нормах 0,5—0,75 л/га; на посівах безпокривної люце­ рни — з нормою витрати — 1 л/га.

Арсенал

(Медуза)

Діюча речовина — імазапір. Хімічна назва діючої речовини — 2- [4,5-дігідро-4-метил-4-(1-метилетил)-5-оксо-1Н-імідазол-2-іл]-3-пірі- дінкарбонова кислота. C 1 3 H 1 5 N 3 0 3 . Молекулярна маса — 261,3. Виго­ товляється у формі 25% в.к.

Імазапір — біла кристалічна речовина без запаху. Розчинність у во­ ді за 25°С — 11,3 г/л. Малотоксичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів >5000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах при застосуванні до цвітіння бур'янів. Практично нетоксичний для птахів. Забороняється використовувати в межах сані­ тарної зони навколо рибогосподарських водойм. Не втрачає гербіцид­ них властивостей протягом 2-х років за зберігання в заводській тарі.

Арсенал — післясходовий системний гербіцид суцільної дії. За­ стосовується на землях несільськогосподарського користування (зони відчуження, лінії електропередач, газопроводи, узбіччя доріг, залізни­ чні насипи тощо) проти всіх видів бур'янів (в тому числі карантинних) за обприскування у ранній фазі їх росту один раз на 3—5 років з но­ рмами витрати — 3—5 л/га; ін'єкції в стовбури листяних дерев в чер­ вні — серпні один раз на 100 років з нормою витрати 0,8—1,6 л на одне дерево.

Гербіцид Медуза застосовують на посівах стійких сортів соняшни­ ку проти однорічних злакових і дводольних бур'янів у фазі 3—5-ти л и ­ стків у культури з витратою 0,2—0,22 л/га.

Коммана

(Магістер, Меріт)

Діюча речовина — кломазон. Хімічна назва діючої речовини — 2- [(2-хлорофеніл)метил]-4-діметил-3-ізоксазолідінон. C 1 5 H 1 9 N 3 0 3 . Мо­ лекулярна маса — 289,3. Виготовляється у формі 48% к.е.

Кломазон — світло-коричнева прозора рідина. Розчинність у воді — 1100 р р т . Малотоксичний для теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально для щурів > 1369—2077 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах при застосуванні до цвітіння бур'янів. Практично неток-

270

271

сичний д л я птахів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони навколо рибогосподарських водойм. Не втрачає гербіцидних вла­ стивостей протягом 2-х років за зберігання в заводській тарі.

Комманд — ґрунтовий системний гербіцид вибіркової дії. Застосо­ вується проти однорічних злакових і двосім'ядольних видів бур'янів на посівах ріпаку за обприскування ґрунту до появи сходів культури з но­ рмою витрати 0,15—0,2 л/га. Перспективне використання гербіциду на посівах рису, сої, бавовнику, тютюну, овочевих культур при здійс­ ненні реєстраційних досліджень.

14.12. Гетероциклічні сполуки

Гетероциклічні сполуки входять до складу препаратів, що мають найрізноманітнішу гербіцидну активність та вибірковість щодо культу­ рних рослин. Це — група найменше вивчених сполук, серед яких мо­ жуть бути виявлені досить перспективні гербіциди.

14.12.1.Похідні піридину

Серед цієї групи гербіцидів трапляються препарати суцільної дії (Реглон). Останній застосовують також як десикант. Вибіркова дія Л о - нтрелу щодо зернових злаків, кукурудзи, сорго, льону, буряків та ро­ дини капустяних пояснюється швидким поглинанням його діючої речо­ вини через листкову поверхню і кореневу систему з її здатністю до ак­ ропетального й базипітального переміщення по рослині, а також до накопичення в меристемній тканині. До чутливих рослин з родин Compositae, Leguminosae, Umbelliferae проявляє високу гербіцидну ак­ тивність, як і ростові препарати. В стійких культурах гербіцид не при­ зводить до жодних структурних змін.

Ґ І О Н ТРЄЛ 300

(Біклон, Матрікерб, Лонтрел Гранд, Агрон, Клопіралід, Снайпер, Цукрон +)

Діюча речовина — клопіралід. Хімічна назва діючої речовини — 3,6- діхлоро-2-пірідінкарбонова кислота. C 6 H 3 C I 2 N 0 2 . Молекулярна маса — 192,0. Виготовляється у формі 30% в. р.

Клопіралід — безбарвна кристалічна речовина. Розчинність у воді за 20°С та рН 7 — 143 г/л. Малотоксичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 4300 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах при застосуванні до цвітіння бур'янів.

Практично не токсичний д л я птахів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони навколо рибогосподарських водойм. Не втра­ чає гербіцидних властивостей протягом 2-х років за зберігання в за­ водській тарі.

Лонтрел — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. За­ стосовується проти однорічних і багаторічних (коренепаросткових) дводольних видів бур'янів на посівах пшениці, ячменю, проса, вівса за обприскування, починаючи з фази кущіння до виходу в трубку культу­ ри з нормою витрати 0,16—0,66 л/га; на посівах кукурудзи у фазі З— 5-ти листків з витратою 1 л/га; на посівах цукрових буряків у фазі 1 — З пар справжніх листків у культури та на посівах ріпаку ярого і озимо­ го у фазі 6—8-ми листків в однорічних бур'янів з нормою витрати — 0,3—0,5 л/га; на посівах льону-довгунцю у фазі "ялинки" — 0,1—0,3; капусти білоголової (після висаджування розсади) — 0,2—0,5 л/га; жи­ та і райграсу однорічного — 0,3 л/га; лаванди — 1—1,7 л /га. Норми витрати Л о н т р е л у Гранд, 75 в. г. на посівах цукрового буряку — 0,12—0,2 кг/га. Входить до складу комбінованого препарату Л о н т р і м , 39,5% в. к. Д л я розширення спектру дії можна змішувати з протизлаковими та іншими гербіцидами проти двосім'ядольних видів. Резисте­ нтності в чутливих бур'янів не виявлено.

Лотус

(Бінго, Орбіт, Солар, Вега)

Діюча речовина — цинидон-етил. Хімічна назва діючої речовини — етил-(7)-2-хлоро-3-[2-хлоро-5-(1,3-діоксо-4,5,6,7-тетрагідроізоіндол- 2-іл)феніл]-акрілат. C 1 9 H 1 9 C I 2 N 0 4 . Молекулярна маса — 396,3. Вигото­ вляється у формі 20% к.е.

Цинидон-етил — прозора рідина без запаху. Розчинність у воді за 20°С — 0,057 мг/л (рН 7). Добре розчиняється в органічних сполуках. Стійкий у лужному середовищі. Малотоксичний д л я теплокровних тва­ рин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів 2200 мг/кг, IV гр. г.к.). Нетоксичний д л я бджіл та інших корисних комах при застосуванні до початку цвітіння культури і бур'янів. Гарантований термін придатності за дотримання правил зберігання — 2 роки.

Лотус — післясходовий системний гербіцид вибіркової дії. Засто­ совується на посівах озимої пшениці і ярого ячменю проти вегетуючих однорічних і багаторічних двосім'ядольних, в тому числі стійких щодо 2,4-Д і 2М-4Х бур'янів від фази кущіння до початку виходу в трубку з нормами витрати 1,5—2,0 л/га.

272

273

Реглон СУПЄР

(Реглон, Рефлекс, Везувій, Скорпіон, Сонечко)

Діюча речовина — дикват. Хімічна назва діючої речовини — 6,7-ді- гідро-діпірідо[1,2-а:2',1'-с]піразінедіум. C 1 2 H 1 2 N 2 . Молекулярна маса — 184,2. Виготовляється у формі 15% в.р.

Дикват — безбарвні або жовтуваті кристали. Розчинність у воді за 2СГС — 700 г/л. Здатний спричинити сильну корозію металевої тари. Се­ редньотоксичний для теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів — 231 мг/кг, III гр. г.к.). Забороняється використовувати в межах санітарної зони навколо рибогосподарських водойм. Не втрачає гербіцидних властивостей протягом 2-х років за зберігання в заводській тарі.

Реглон супер — післясходовий контактний гербіцид суцільної дії. Здатний повільно пересуватися по ксилемі рослин, уражуючи фотоси ­ нтетичну систему та пошкоджуючи клітинні мембрани і цитоплазму. Застосовується як дєсикант на посівах соняшнику, гороху, насінників капусти за обприскування у фазі побуріння кошиків чи вологості насін­ ня 45—50% з нормами витрати — 2—3 л/га; на посівах насінників цу­ крових, кормових, столових буряків у фазі побуріння клубочків у ЗО— 40% рослин з нормою витрати — 4—6 л/га; на насінниках люцерни — З, сорго — 4, моркви — 2,5—3, конюшини червоної і турнепсу — 3—4, редьки і кормових бобів — 4—5 л/га.

14.12.2.Похідні фурану

Селективний гербіцид системної дії, здатний проникати в пророс­ тки (колеоптиле) злакових та через кореневу систему двосім'ядольних рослин і мігрувати в листковий апарат. Не проникає через листки ро­ слин, що утворили визрілу кутикулу. Інгібує ріст меристеми, гальмує поділ клітин, обмежує утворення воскового покриву рослин.

Стемат

(Нортрон, Трамат,

Боксер,

Кемірон)

Діюча речовина — етофумезат.

Хімічна

назва діючої речовини —

( ± ) - 2 - е т о к с и - 2 , 3 - д і г і д р о - 3 , 3 - д і м е т и л - 5 - б е н з о ф у р а н і л м е т а - носульфонат. C 1 3 H 1 8 0 5 S . Молекулярна маса — 286,3. Виготовляється у формі 20 і 50% к.е.

Етофумезат — безбарвні, без запаху кристали. Розчинність у воді за 25°С — 50 мг/л, в етанолі — 100, хлороформі, ацетоні, діоксані, бе­ нзині — 400 г/л. Період напіврозпаду в ґрунті — 10—30 днів. Стійкий в нейтральному і слабколужному середовищі. Малотоксичний д л я теп-

274

локровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів >6400 мг/кг, IV гр. г.к.). Ма­ лотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах при застосуванні до цвітіння бур'янів. Практично нетоксичний д л я птахів. Забороняється використовувати в межах санітарної зони навколо рибогосподарських водойм. Не втрачає гербіцидних властивостей протягом 2-х років за зберігання в заводській тарі.

Стемат — досходовий і післясходовий системний гербіцид вибір­ кової дії. Застосовується проти однорічних злакових і дводольних ви­ дів бур'янів на посівах цукрового і кормового буряку за обприскуван­ ня ґрунту до появи сходів культури з нормами витрати 4—8 л/га; на по­ сівах цукрового і кормового буряку, починаючи з фази появи сім'ядо­ лей до 2-х пар справжніх листків у культури — в нормах 1—2 л/га; до висаджування розсади шавлії — 4—6 і лаванди — 6—8 л/га. Нортрон, 50% к.с. — застосовується на посівах цукрових буряків від фази сі­ м'ядолей до 2-х пар справжніх листків з витратою 1—2 л/га.

Д л я розширення спектру дії можна змішувати з протизлаковими гербіцидами. Входить до складу комбінованих препаратів Беногол,

49,5% к . с , Бетанал Прогрес A M ,

18%

к.е.,

Бетанал Прогрес

О Ф , 27% к.е, Синбетан Д ф о р т е ,

19,1%

к.е.,

С т е ф а м а т , 19,5%

к.е., норми витрати яких відповідно регламентуються. Резистентності у чутливих видів бур'янів не виявлено.

14.12.3.Похідні урацилу

Селективні гербіциди, що добре проникають через кореневу сис­ тему (Ленацил). Гербіцидна активність їх проявляється в пригніченні процесу фотосинтезу.

Ленашм Бета

(Ленацил, Вензар, Гексілур, Ельтабан, Адол)

Діюча речовина — ленацил. Хімічна назва діючої речовини — 3-цикло- гексил-6,7-дігідро-1Н-циклопентапірімідін-2,4-(ЗН,5Н)-діон. C 1 3 H 1 8 N 2 0 2 . Молекулярна маса — 234,3. Виготовляється у формі 80% з.п.

Ленацил — білі зі світло-коричневим відтінком кристали. Розчин­ ність у воді за 25°С — 6 мг/л. Малотоксичний д л я теплокровних тварин ( Л Д 5 0 орально д л я щурів >11000 мг/кг, IV гр. г.к.). Малотоксичний д л я бджіл та інших корисних комах. Практично нетоксичний д л я птахів. За­ бороняється використовувати в межах санітарної зони навколо рибо­ господарських водойм. Не втрачає гербіцидних властивостей протя­ гом 2-х років при зберіганні в заводській тарі.

Ленацил Бета — ґрунтовий системний гербіцид вибіркової дії. За­ стосовується проти однорічних злакових і дводольних видів бур'янів на

275

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]