Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Украинский язык_2.doc
Скачиваний:
1246
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
677.89 Кб
Скачать

4.4. Числівники, як компоненти складних іменників і прикметників

Числівник один складних словах має форму одно. Наприклад: однокурсник.

У двох формах виступають у складних іменниках і прикметниках числівники два, три, чотири. Елементи дво-, три-, чотири виступають у словах, другий компонент яких починається на приголосний. Наприклад: двовуглекислий, трибарвний, тритомник, чотирикутник. Форми двох-,трьох-, чотирьох- сполучаються з основами, що починаються на голосний. Наприклад: двохатомний, двохосьовий. Форми родового відмінка традиційно вживаються у прикметниках, що закінчуються на –тисячний,- мільйонний,- мільярдний, а також у словах, компонентом яких є складний числівник. Наприклад: двохтисячний, двадцятидворічний.

Числівники на –дцять- і на –десят- у складі прикметників і іменників мають форму родового відмінка ( із закінченням –и-). Наприклад: шестигодинний ,шестиденка, десятилітровий.

Числівники дев'яносто, сто в складних словах зберігають форму називного відмінка. Наприклад: стодвадцятип'ятилітній, дев'яностопроцентний.

Числівник сорок, двісті – дев'ятсот виступають у складних словах у формі родового відмінка. Наприклад: сорокавідерний, двохсотлітній.

Числівник тисяча входить до складу іменників і прикметників у формі тисячо: тисячочотирьохсотліття, тисячократний.

    1. Особливості використання числівників у наукових текстах і документах. Специфіка оформлення цифрових даних

Здебільшого в наукових текстах і ділових паперах не обходяться без цифрових даних. Вони вимагають спеціального оформлення. Так, простий кількісний числівник, який називає однозначне число (без вказівки на одиницю виміру) в запису відтворюється словом, а не цифрою (повинно бути не більше двох приладів). Так само пишуться однозначні числівники, якими позначаються часові межі ( випробування тривають три-п’ять місяців ). Якщо однозначне число супроводжується найменуванням одиниць виміру, то воно пишеться цифрами ( 7 грамів реактиву).

Складні й складені числівники звичайно записуються цифрами, крім тих випадків, коли ними починається речення (Було забраковано 28 виробів з цієї партії товару і Двадцять вісім виробів з цієї партії товару було забраковано).

Цілі числа, які виражаються кількома знаками, прийнято записувати розбиваючи їх на класи за допомогою пропусків. Місце пропусків залежить від системи обчислення ( при десятковій – кожен четвертий знак: 100 000 т, 253 530 грн.). Не розбивають на групи цифри в числах, що позначають номер (після знака №), у марках машин механізмів, у позначеннях нормативних документів

Запис порядкових числівників відрізняється від запису кількісних. Якщо запис ведеться арабськими цифрами, то порядковий числівник вводиться в текст з відмінковим закінченням (продукція 1-го сорту). Нарощування повинно складатися з однієї літери (коли закінчення має два голосних, приголосний чи й) або двох літер (коли закінчення має приголосний і голосний), наприклад: 3-й поверх, з 9-ї вечора, на початку 90-х років, 8-ма редакція.

При перерахуванні кількох порядкових числівників відмінкове закінчення чи позначення одиниць виміру ставиться лише один раз після останнього: вироби 1, 2, 3-го сортів, у 4,6,12 та 13 будинках.

Складні слова, перша частина яких – цифрове позначення, можуть писатися в документації комбіновано: 100-процентний і 100 % ; 50-кілометровий і 50 км. Другу частину таких назв дозволяється скорочувати, якщо це не одиниця виміру.

Окремі види інформації передаються у вигляді змішаного запису, який складається з цифр і слів ( можна 473 000, а можна 473 тис.)

Ступінь точності числових значень величин, що наводяться в науковому тексті чи документі, має забезпечувати найбільшу їх інформативність і точність; при цьому треба, щоб у ряду однотипних даних ступінь точності (кількість цифр після коми) був однаковим, наприклад: довжина виробів 1,56, 1,78, 2,00 см.

Неприпустимими є цифрово-знаково-літерні комбінації (не 5%-ий рівень, а 5-процентний рівень або 5%-ний).

Слово половина не може вживатися з означенням більша, менша, значна, переважна;

Числівники зі словом понад стоять лише в Н. відмінку (понад сорок тонн);

Велике значення має використання числівників в усному мовленні. Готуючи доповідь чи звіт, числівники треба записувати прописом і проставляти наголос. Краще будувати речення так, щоб числівники вживалися у називному відмінку

У доповідях, звітах уникають уживання простого дробу і якщо у знаменнику стоїть 2,3,4, то замість ½, 1/3, ¼ треба писати і говорити: половина, третина, чверть – без числівника одна;

У цифровому позначенні перевага надається арабським цифрам за винятком рубрикації тексту. До римських цифр літери не дописуються: ІІ квартал, на І етапі, ХХІ ст.

Порядковий числівник другий (-га, -ге, -гі) треба вживати лише після числівника перший (-ша, -ше, -ші) або після будь-якого порядкового числівника (на означення послідовності, порядку). В інших випадках слід уживати займенник інший. Виняток становить однозначно парні значення або органи, чи контекст: Один контракт підписали 13.11.2006, а інший – 15.11.2006. (якщо їх більше двох). Перший проект затвердили 14.12.06, а другий – 26.12.06 (якщо їх лише два). Одним оком бачу гірше, ніж другим.

На позначення часу треба вживати прийменник о: Збори відбудуться о 18.30. Називаючи точний час, слід пам’ятати, що до 30 хв треба вживати прийменник на, а після 30 хв. – прийменник за: п’ятнадцять хвилин на восьму, за десять хвилин третя.

Прийменник у(в) використовується тоді, коли після нього вживаються слова: кількість, сума, розмір, а далі – числівник із поясненням. Наприклад: допомога спонсорів у сумі 10 (десять) тисяч гривень. Ця ж прийменникова конструкція разом із З.відмінком може вживатися при прислівниках: завширшки, завдовжки, заввишки і т.п. та при Ор.відмінку іменників місткість, вага, діаметр: Стіна цієї споруди завтовшки в 11 см, отримано вантаж вагою у 100 т.

Контрольні запитання:

  1. Назвіть розряди числівників.

  2. Розкажіть основні правила відмінювання числівників.

  3. Прокоментуйте складні випадки узгодження числівників з іменниками.

  4. Перерахуйте особливості використання форм однини і множини числівників.

  5. Назвіть випадки цифрової фіксації числової інформації.

  6. Назвіть випадки словесної фіксації числової інформації.

  7. Назвіть випадки комбінованої (літерно-цифрової) фіксації .

  8. Наведіть приклади використання числівника другий.

  9. Назвіть декілька фраз, в яких дається інформація:

  • про точний час в годинах і хвилинах.

  • різні арифметичні дії.