Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Микро 3 укр.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
139.26 Кб
Скачать

Виробництво з одним змінним фактором виробництва (працею)

Розглянемо випадок, при якому капітал є фіксованим виробничим фактором, а праця – змінним, причому фірма може збільшити виробництво за рахунок використання більшої кількості трудових ресурсів.

Таблиця 3.2- Результати виробництва з одним змінним фактором

Витрати праці

Витрати капіталу

Обсяг випуску продукції

Середній продукт

Граничний продукт

0

5

0

1

5

12

12

12

2

5

26

13

14

3

5

42

14

16

4

5

56

14

14

5

5

65

13

9

6

5

72

12

7

7

5

77

11

5

8

5

80

10

3

9

5

80

8,9

0

10

5

76

7,6

-4

Середній і граничний продукт

Використання живої праці у виробничому процесі можна описати за допомогою понять середнього й граничного продуктів праці. Середній продукт праці АР являє собою обсяг випуску продукції, що доводиться на одиницю використовуваного фактору. АР розраховується розподілом обсягу випуску Q на загальні витрати праці L, тобто Q/L.

Граничний продукт праці МР являє собою додатковий обсяг, якій одержується при збільшенні витрат праці на одну одиницю:

MPL = ΔQ/ΔL

Граничний продукт праці залежить також і від кількості використовуваного капіталу. Наприклад, якщо капітальні витрати зростуть із 5 до 10, найбільш імовірно, що граничний продукт праці збільшиться. Представимо інформацію, що наведена в таблиці 3.2 графічно. Виробництво при витратах праці більше 9 одиниць неефективно технологічно й, отже, не є частиною виробничої функції.

Відзначимо, що граничний продукт завжди позитивний, коли зростає обсяг виробництва, і негативний при зниженні обсягу.

Рис. 3.2- Графік випуску продукції при зміні одного фактору виробництва

Криві середнього й граничного продуктів тісно зв'язані, як і всі середні й граничні криві. Коли граничний продукт більше середнього, середній продукт зростає (між 1-м і 4-м обсягами випуску). Коли граничний продукт менше середнього, середній продукт повинен знижуватися (між 4-м і 10-м обсягами випуску). Коли граничний продукт дорівнює середньому, крива середнього продукту досягає свого максимуму. (крапка М на рис. 3.2)

Є чіткий геометричний взаємозв'язок між кривої загального продукту і кривими середнього й граничного продуктів. У цілому середній продукт у якій-небудь крапці на кривій загального продукту задається крутістю – нахилом лінії від початкової до цієї крапки. Граничний продукт праці представляє зміну загального продукту у відповідь на невелику зміну фактору, що вводить. Геометрично граничний продукт у якій-небудь крапці на кривої випуску продукції дорівнює куту нахилу кривої випуску продукції в цій крапці. Кут нахилу кривої випуску продукції, у свою чергу, дорівнює куту нахилу дотичній, проведеної через дану крапку.

Закон спадної віддачі

Закон спадної віддачі говорить, що в міру того, як зростає використання якого-небудь виробничого фактору (при фіксованих інших виробничих факторах), у підсумку досягається точка, в якій додаткове використання цього фактору веде до зниження обсягу випуску продукції.

Рис. 3.3- Вплив технологічних удосконалень на обсяг випуску продукції

Закон спадної віддачі діє на короткостроковому відрізку часу, коли щонайменше один виробничий фактор залишається незмінним.

Закон спадної віддачі застосовується до певної технології виробництва. Згодом, однак, винаходи й інші технологічні вдосконалення можуть привести до підйому всієї кривої випуску продукції, і, таким чином, більший випуск може бути досягнуто при тих же самих факторах, що уводять.

Зсув кривих випуску продукції маскує дію закону спадної віддачі (т. А, т. В, т. С).

Продуктивність праці

Ми іноді говоримо про середній продукт праці стосовно до промисловості або до економіки в цілому як про продуктивність праці.

Споживачі в цілому можуть підвищити свій рівень споживання в довгостроковий період лише за рахунок збільшення загальної кількості виробленої продукції.

Найважливішим джерелом зростання продуктивності праці є зростання накопичення капіталу. Зростання продуктивності праці зв'язане також зі сировинним сектором економіки. У міру того як починають виснажуватися запаси ресурсів, випуск продукції на одного робітника трохи знижується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]