Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригынал.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
48.25 Кб
Скачать

Анотація

Кондитерська корпорація ROSHEN - один з найбільших українських виробників кондитерських виробів. Головний офіс компанії знаходиться в Києві. Назва компанії утворене з прізвища її засновника - Петра Порошенка відкиданням першого і останнього складів у його прізвища.

Компанія була заснована в 1996 році. До складу корпорації ROSHEN входять 6 кондитерських фабрик, розташовані як на території України ЗАТ «Київська кондитерська фабрика ім. К.Маркса », ВАТ« Вінницька кондитерська фабрика », ЗАТ« Маріупольська кондитерська фабрика », ЗАТ« Кременчуцька кондитерська фабрика », так і за її межами - ВАТ« Липецька кондитерська фабрика «Ліконф» (Росія) і АТ «Клайпедська кондитерська фабрика» (Литва).

ROSHEN входить до групи «Укрпромінвест». Ключовий співвласник Групи «Укрпромінвест» - відомий український бізнесмен і політик, колишній народний депутат, голова ради Нацбанку України Петро Порошенко.

На всіх підприємствах корпорації був встановлений однаковий стандарт якості, уніфіковані вимоги до готового продукту, але при цьому в розумінні споживача продукція чотирьох фабрик не асоціювати з одним виробником. Таким чином, перед компанією постала задача ідентифікації продукції з єдиним брендом і створення національного українського бренду.

Рішення про створення бренду було прийнято в 2000 році. Розробкою бренду Roshen зайнялося "Бюро Маркетингових Технологій». Іноземне звучання українського бренду було пояснено, як бажання створити міжнародний кондитерський бренд з метою подальшої експансії на закордонні ринки. Активна рекламна підтримка бренду ROSHEN почалася в 2002 році.

На сьогоднішній день ROSHEN виробляє більше 200 видів цукерок, шоколаду, карамелі, печива, вафель, мармеладу і тортів. Корпорація працює з 60 дистриб'юторами в Україні і 120 - у країнах СНД. Продукція ROSHEN успішно продається в Росії, Казахстані, Узбекистані, Молдові, Естонії, Латвії, Литві, США, Канаді, Німеччині та Ізраїлі.

Безпосередньо в корпорації ROSHEN працює 240 чоловік, хоча сумарна кількість працівників усіх фабрик, безсумнівно, більше. Так, кількість працівників на Київській кондитерській фабриці становить 3500 осіб, Вінницькій - 2270, Маріупольській - 1160, Кременчуцької - 985, Липецької - 1200. На молочному комбінаті "Бершадьмолоко" - 415. У логістичному центрі ROSHEN - 375.

ROSHEN активно інвестує в розширення і модернізацію виробництва. У 2007 році було інвестовано в розвиток виробництва та капітальне будівництво близько 100 млн. євро. Проведена модернізація обладнання Маріупольської, Київської та Кременчуцької кондитерських фабрик на загальну суму $ 13,3 млн. Закуплено автотехніки на $ 1,7 млн.

Вироби під ТМ Roshen продаються в 15 країнах світу. На початковому етапі (2000-2001 роки) бренд просувався пасивно - з'явився знак Roshen на упаковці, плакати в місцях продажів, але активної рекламної підтримки не було. З осені 2002 року була запущена масована рекламна кампанія. Що ж хотіли сказати споживачеві в ході її?

Бренд Roshen:

❖ чисто український бренд, оскільки компанія Roshen - український виробник, на відміну від конкурентів ("Корони" і «Світоча ");

❖ вся продукція компанії - продукція високої якості.

Основний меседж: Roshen - український виробник кондитерських виробів високої якості.

Слоган "Roshen - солодкий знак якості".

Roshen має досить високий професійний статус - марка сприймається як престижна.

Завдання рекламної компанії:

❖ Об'єднання продукції під однією маркою.

❖ Чітка ідентифікація бренда як українського, що випускає продукцію високої якості.

❖ Підвищення знання марки.

❖ Підвищення рівня продажів виробів під ТМ Roshen.

Мета Roshen - зберегти лідерство за загальними обсягами виробництва і продажів кондитерських виробів в Україні. Одна зі складових збереження лідерства - постійні інновації в області устаткування і технологій. На сьогоднішній день Roshen - лідер за кількістю нової продукції, виведеної на український ринок. Наприклад, Roshen є виробником карамелі нового рівня і займає 40% карамельного ринку. На другому місці, з великим відривом, - "АВК". З виробництва шоколадно-вафельних тортів у Roshen - 70% ринку, друге місце - у "Київ-Конті". Шоколадні цукерки в коробках від Roshen займають 50% ринку, багато з них не мають аналогів на українському ринку. А от по плитковому шоколаду перше місце у "Корони", друге - у "Світоча", Roshen - на третьому місці. Однак, компанія не прагнемо до лідерства в цьому сегменті ринку, оскільки його частка в загальному обсязі продажів кондитерської продукції з кожним роком падає. Roshen усвідомлено активно не бореться за лідерство в цьому сегменті і з іншої причини - тут важко сказати щось кардинально нове, а для того, щоб розкрутити новий шоколадно-плитковий бренд, необхідні великі інвестиції.

На мій погляд, такий шлях розвитку українського бренду гідний похвали. Можна тільки позаздрити цьому і порадити іншим нашим виробникам вчитися, вчитися і ще раз вчитися. Т.ч., в найближчому майбутньому ми прийдемо до приголомшливим успіхам українських брендів.