Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальний процес.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
70.08 Кб
Скачать

8. Форми реалізації кримінально- процесуальних функцій.

Кримінально-процесуальні функції - це визначені у законі основні напрями процесуальної діяльності, що здійснюються з метою реалізації завдань кримінального судочинства суб´єктами, уповноваженими па ведення процесу або наділеними призами для активної участі у справі з метою захисту своїх законних інтересів.Конституція України визначає правовий зміст кримінально-процесуальних функцій. Загальні завдання кримінального судочинства, сформульовані у ст. 2 КПК України, не виключають, а. навпаки, передбачають різні форми і методи їх реалізації судом, прокурором, слідчим і органом дізнання. Кожний з них має притаманну саме йому спрямованість у вирішенні цих завдань. У свою чергу суб´єкти, які мають та обстоюють власні інтереси (підозрюваний, обвинувачений, потерпілий та ін.) мають свою спрямованість у діяльності, яку вони здійснюють і яка обумовлена характером їх інтересів у справі. Із спрямованістю тих чи інших видів процесуальної діяльності пов´язано поняття кримінально-процесуальних функцій.Для процесуальних функцій істотно важливим є те, що вони: • закріплені у законі певними видами, напрямами процесуальної діяльності; • відокремлені з усієї процесуальної діяльності як основні, оскільки кожна з них безпосередньо пов´язана з реалізацією завдань кримінального судочинства; • виконуються суб´єктами, які уповноважені на провадження у справі або мають у ній процесуальний інтерес.урахуванням такого розуміння суті процесуальних функцій до їх числа в юридичній літературі найчастіше відносять, як головні, такі функції: обвинувачення, захисту і вирішення справи (правосуддя).

9.Кримінально-процесуальні відносини.

Кримінально-процесуальні правовідносини – це врегульовані кримінальним процесуальним законом суспільні відносини, що виникають і розвиваються у зв’язку зі здійсненням кримінального провадження. Елементами кримінально-процесуальних правовідносин є: - суб’єкти (усі державні органи, їх посадові особи, що здійснюють кримінальне судочинство, а також інші громадяни, посадові та юридичні особи, що залучаються у сферу кримінального процесу); - об’єкт (те, з приводу чого виникли і розвиваються правовідносин); - процесуальні права і процесуальні обов’язки суб’єктів кримінально-процесуальної діяльності.. Юридичним змістом кримінально-процесуальних правовідносин є зафіксовані у нормах кримінально-процесуального права суб’єктивні права та юридичні обов’язки їх учасників.Фактичний зміст кримінально-процесуальних правовідносин – це реально здійснювані дії їх учасників, спрямовані на реалізацію своїх суб’єктивних прав та юридичних обов’язків, що визначаються інтересами у кримінальному провадженні (публічними чи приватними).

Юридичними фактами, що спричиняють виникнення, зміну та припинення кримінально-процесуальних відносин, найчастіше є процесуальні дії, рідше  події (наприклад, закінчення строку давності притягнення до кримінальної відповідальності), але щоразу у зв’язку з певними діями. На відміну від інших правовідносин, юридичними фактами завжди виступають тільки складні фактичні сукупності, тобто визначені законодавством сукупності тих чи інших дій (утримання від них) та подій. (66)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]