Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій ЕкТеорія.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
635.39 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Білоцерківський коледж сервісу та дизайну

К У Р С Л Е К Ц І Й

з дисципліни

Економічна теорія”

Викладач Романюк Т.І.

Біла Церква 2007

Романюк Т.І.

Курс лекцій з дисципліни „Економічна теорія”. Навчальний посібник. – БКСД, 2007. – 70с.

В посібнику відповідно до нових світоглядних і теоретичних концепцій викладено основні теми курсу сучасної економічної теорії: обґрунтовано загальні умови економічного життя суспільства; розкрито закони розвитку суспільного виробництва; з’ясовано закономірності функціонування ринкового механізму у процесі господарської діяльності.

Для підготовки молодших спеціалістів.

Передмова

В сучасних умовах перед освітніми закладами України стоїть відповідальне завдання – задовольнити потреби суспільства у спеціалістах з глибокою економічною підготовкою, здатних до творчої праці, професійного розвитку, освоєння та впровадження інформаційних технологій, людей високої освіченості та моралі. Досвід передових країн світу свідчить про те, що між прогресом у галузі економічної освіти й динамікою господарського зростання існує пряма залежність.

Економічна теорія – наука, що досліджує дії людей у процесі вибору рідкісних ресурсів для виробництва, обміну, розподілу та споживання різних товарів. Предмет економічної теорії – виробничі відносини у їх взаємозв’язку з організаційно-економічними відносинами та продуктивними силами. Економічна теорія досліджує об’єктивні закони, які керують виробництвом, розподілом, обміном і споживанням життєвих благ та розробляє методологічні основи функціонування ринкового механізму.

Економічна теорія покликана формувати новий тип економічного мислення і, отже, сучасний світогляд людини.

На етапі науково-технічної та інформаційної революції, коли освіта трансформується у головний стратегічний напрям економічного зростання і виступає фундаментом прогресу суспільства, потреба у вивченні курсу „Економічна теорія” стає вкрай необхідною. Це зумовлено тими кардинальними змінами, які вже відбулися і продовжують відбуватися в Україні у процесі проведення освітянських реформ на основі демократизації суспільства і ринкових перетворень.

Завдання дисципліни – науково обґрунтувати загальні умови економічного життя суспільства; розкрити закони розвитку суспільного виробництва; з’ясувати закономірності функціонування ринкового механізму у процесі господарської діяльності; визначити основи мікро- та макроекономіки; з’ясувати роль економічної теорії у розробці шляхів формування соціально-орієнтованої економічної системи суспільства.

Зміст лекцій

Тема 1. Вступ до науки. Предмет та методи економічної теорії

План лекції

  1. Економіка та її роль в житті суспільства.

  2. Предмет та складові економічної теорії.

  3. Еволюція поглядів на предмет.

  4. Методи пізнання та функції економічної теорії.

1. Економіка та її роль в житті суспільства

Слово „економіка” вперше вжив Арістотель (вчений Древньої Греції – 394-322 рр. до н.е.). Це слово походить від двох грецьких слів: оісоs – будинок, домашнє господарство; nomos - закон. Отже, ведення господарства.

Економіка – це наука про основи господарювання, про всі види діяльності людини, які забезпечують матеріальні умови життя на землі.

У рабовласницькому суспільстві виробництво було натурального типу: вироблені продукти переважно споживались всередині господарства, а не продавалися за його межами. Про це свідчить той факт, що практично кожне місто у стародавній Греції мало свою грошову одиницю. За феодального ладу господарства (феоди) також в основному були замкнутими. Тому слово „економіка” вперше було використано при описі організацій господарства в маєтку рабовласника.

Із занепадом федального способу виробництва і розвитком грошово-ринкових відносин виникає необхідність наповнення поняття „економіка” новим змістом. Адже тепер мова йшла не про окремі господарства, а про економіку всієї держави. Тому з’являється термін „політична економія” – мистецтво управління державним господарством. Політекономія швидко ввійшла до когорти провідних наук, ставши одним із величезних досягнень людського розуму.

Якби я міг повернутись і прожити заново нерозумно розтрачені роки, то всі періоди ясної свідомості присвятив би не римотворенню, а есе на теми політичної економії. (Байрон)

У ХХ ст. в лексикон увійшло ще одне поняття – „економікс”, тобто наука про економічні системи, яке зараз стало домінуючим. Воно охоплює організацію виробництва і споживання, використання ресурсів, підприємницьку діяльність людей та шляхи вдосконалення суспільства.

Економіка – це сфера життя суспільства, в якій на основі використання різноманітних ресурсів здійснюється виробництво товарів та послуг, обмін ними, розподіл та споживання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]