Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ET / …’ / Мтодичка. тепм 2-3 курс.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
720.9 Кб
Скачать

Тема 2.3 Термометри опору

Загальні відомості про термометри опору.Вимоги до матеріалів, застосовуваним длявиготовленя термоперетворювачів опору.Загальні рзкомендації для визначення залежності опору перетворювача від температури. Класифікація тгрмоперетворювачів опору. Стандартні і не стандартні теомоперетворювачі. Конструкція й типи металевих перетворювачів опору. Конструкція й типи напівпровідникових термоперетворювачів опору.

Метрологічні характеристики термоперетворювачів опору і класифікація їх похибок.

Вимір опору термоперетворювача логометричним методом. Конструкція й типи логометрів, їх техничні і метрологічні характеристики.

Вимір опору термоперетворювача мостовим методом. Метод врівноваженого і не врівноваженого моста, їх зрівняльний аналіз.

Схеми підключення термопретворювача опору до вимірювального моста. Особливості трьохпровідної схеми підключення.

Мости електронні автоматичні. Конструкція й типи мостів, їх технічні і метрологічні характеристики.

Цифрові термометри опору їх технічні і метрологічні характеристики, особливості використання.

Основні метрологічні характеристики термометрів опору, розрахунок їх похибок

Повірка термоперетворювачів опору. Мета і задачі повірки. Основна нормативна докумантация. Оформлення результатів повірки, розрахунки .Основні положення стандартів. Схеми повірочих установок. Повірка електронних автоматичних мостів і логометрів. Вибір еталонного обладнання

Методичні вказівки

Термометри опору широко використаються в народному господарстві країни і у різних областях наукових досліджень завдяки гростоті і високій точності процесу вимірювання електричного опору.

Почати вивчення тэрмоперетворювачів опорунеобхідно з вимог, які пред'являються до матеріалів чутливого елемента. Далі перейти до класифікації термоперетворювачв і їх основних параметрів.

Конструкції й типи термоперетворювачів із металічними чутливими елементами порівняти із будовою напівпровідникових термоперетворювачів, усвідомити область їхнього застосування, умови експлуатації. Основні технічні і метрологічні характеристики уточнити за останніми даними нормативно-технічної документації.

Вивчення компенсаційного методу виміру опору термопереворювача необхідно почати з аналізу електричної схеми і пояснення її роботи. Потім виведіть формулу визначення опору. Звернути увагу на призначення й .область застосування цього методу.

Застосування методів виміру опору термоперетворювача за допомогою мостоів дуже вжливо, однак вимагає вивчатиособливості кожної мостової схеми. Навчитеся зображувати мостові схеми з підключенням до них тармоперетворювача опору.

Визначте умови застосування врівноваженого моста й неврівноваженого моста. Особливості їх принципових електричних схем.

Тільки після цього варто переходити до вивчення автоматичних мостів Спочатку вивчити блок-схему автоматичного врівноваженого моста, призначення елементів схеми , потім перейти до вивчення технічним і метрологічним характеристик.

При вивченні логометрів особливу увагу необхідно приділяти їх конструкції й типам. Зрівняти принципову схему логометра зі схемою пірометричного мілівольтметра. Це допоможе зрозуміти принцип дії і особливості виміру опору тармоперетворювача за допомогою логометра .

Особливу увагу звернете на класифікцію методів повірки термометрів, що носять універсальний характер й придатних для повірки різних типів термометрів з урахуванням конструкцій і діапазону вимірюваних температур.

Потім варто перейти до вивчення операції повірки.

Далі розглянути будову, підготовку до роботи й режими роботи апаратури для відтворення температурної шкала в межах від 13,81 до 2800 К і перейти до вивчення повірок конкретних типів термометрів, з врахуванням, метрологічних характеристик і метою їхнього контролю. Головну увагу при цьому приділяти визначенню основної похибки і її значенням, що допускають, уміти скласти схему повірки структурну або принципову, привести приклади практичної реалізації повірки.

Методика проведення повірки логометрів і автоматичних мостів. Методика обробки результатів повірки.

(2. с.103-135) ; (3. с.155-230, с.514-597

Питання для самоперевірки

  1. Перелічите основні елементи термометра опору.

  2. Поясните принцип дії.термоперетворювача опору. Перелічить основні параметри, що характеризують залежність опору матеріалів від температури.

  3. Перелічити основні вимоги до матеріалів, застосовуваним для виготовлення чутливого елемента термоперетворювача опору.

  4. Класифікація термоперетворювачів опору і їхні основні параметри.

  5. Перелічити основні технічні та метрологічні характеристики ТО.

9, Виведіть формулу визначення опору термоперетворювача при вимірі його за допомогою птенціометра.

10.Перелічити мостові методи вимірювання опору термоперетворювача

11.Накреслите структурно схему електронного автомати­чноого моста. Пояснити призначення елементів схеми.

12.Користуючись плакатом, пояснити роботу електронного автоматичного моста.

13. Перелічите основні технічні й метрологічні характеристики элзктроуных автоматичних мостів. :

14. Поясните конструкцію й принцип дії логометра.

15. Перечислити основні технічні і метрологічні характеристики логоматров.

19. Перелічите основні метрологічні характеристики термометрів опору, класифікацію їх похибок

20. Обгрунтувати вибір робочих еталонів для проведення повірки ТО і вторинних приладів.

21.Перелічити умови і операції повірки логометрів. Яким методом вони повіряються? Haмалювати схему включення логометрів при їх повірці.

22.Перерахувати умови і операції повірки электронних. автоматичних мостів. Яким методом вони повіряются?

23.Перерахувати умови і операції повірки термометрів Яким методом вони повіряются?

Після вивчення розділу необхідно

Знати принцип дії , основні характеристики термометрів опору, основні вимоги до матеріалів,які використовуються для виготовлення термометрів опоруюУмови використання мідних і платинових термометрів опору, умови використання біметалічних компенсаторів методику повірки ТО.Визначення і введення поправк в результати вимірювання.

Уміти: Проводити вимірювання термометрами опору; оцінювати точність вимірювання температури; виконувати розрахунок похибок за конкретними умовами вимірювання; використовувати різні схеми підключення.

Соседние файлы в папке …’