Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ET / …’ / Мтодичка. тепм 2-3 курс.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
720.9 Кб
Скачать

Розділ 2. Контактна термомерія

Тема 2.1. Термометри розширення

Термометри скляні рідинні Загальні вдомості будова і принцип дії. Основні властивості термометричного скла і вимоги до нього. Основні вимоги до термометричних рідин. Класифіація скляних рідинних термометрів. Термометри робочі і еталонні. Позначення типів термометрів. Метрологічні характеристики скляних рідинних термометрів. Класифікація похибок. Межі похибок, що допускають, введення поправок у їх поназаня.

Термометры манометричні. Загальні відомості відомості, будова і пранцип дії. Класифікація манометричних термометрів. Особливості газового, рідинного й конденсаційного. термометра. Технічні і метрологічні характеристики манометричних термометрів. Класифікація похибок термометрів до введення поправок у їх показання.

Термометри ділатометричні Принцип дії, особливості конструкцій, технічні і метпологичні характеристи­ки. . ' .'

Термометри біметалічні. Принцип дії, особливості конструкцій, технічні й метрологичні а характеристики.

Методичні вказівки

До термометрів раоширания віднояться прилади у яких в якості термометричних властивостей використовується- зміна об'єму, тиску речовини і лінійних розмірів.

Скляні рідинні термометри (СРТ) являюгься. найбільш. простими і дешевими приладами для виміру температури , що забезпечують порівняно високу точність для невеликих діапазонів температур.

Прступаючи до вивчення теми, варто розглянути особливості конструкцій СРТ,їхні технічні і метрологічні характеристики, способи і нормування похибок Особливу увага треба г марити на вимоги, прйдъязляекые до термометричних речовин и' отеиду, з якого термометри виготовлений. Батсноо значенье для точності виміру температури з по-мо11ью СИ1 здобуває боблюдезиа правил кх експлуатації, а при порушенні ОЧ.1Х правил визначення виправлень до показань термометрів. Закінчити вивчення СРT треба класифікацією похибок виміру тзмпературн і їхніх джерел.

При вивеннні манометричних термометрів (МТ) треба розібратися в їхпринципі дії, конструкції, призначенні окремих деталей.

Особливу увагу необхідно звернути на особливості метрологичних характеристик МТ з ізними наповнювачами темосистеми. Вивчити умовні позначки, наносимі на шкалу приладу в залежності від типу МТ. В закінченні необхідно систематизувати жерела похибок МТ.

Переходячи до вивчення дилатометрических термометрів (ДТ) необхідно усвідомити принцип їхньої дії, температурний діапазон, вимоги до термометричних ечовин, область використання ,переваги і недоліки .

Метрологічні характеристики дилатометрических термометрів залежать від точності визначення похибок на темпепатурний коефіцієнт лінійного розширення утримувача і ходу приладу. Тому основною задачею повірки робочих дилатометрів є визначення сумарної поправки з використанням еталоних мір.

Біметалічні термометри (БМТ) основана на властивості біметалів під впливом температури вигибатися б сторону шару металу з меншим тепловим розширенням. Цей вигин передається ка покажчик. Чутливі елементи БМТ можуть виготовлятися у вигляді спіралей, спіральних циліндричних пружин, щоб одержати при невеликій довжині бметала найбільшу вигинаючу силу.Якісні показники приладів і вплив на їх показання зовнішніх факторів необхідно розглядати одночасно з вивченням різних конструкцій механізмів

(2.с37-60); (3.с.107-155)

Питання для самоперевірки

  1. Поягнити конструкцію та принцип дії СРТ.

  2. Перечислити термометричні рідини, використовувані в CРT. Оснвні вимоги до них Зробіть їхній порівняльний аналіз.

3.Перечислити основні властивості терметричних стекол. Основні вимоги доних.вимогидо них,

4. Пояснити прични виникнення похибок у показах СРТ від термічних наслідків в склі, Яким чином кожпа зменшити ці похибки?

5.. Як визначаються межі їх допустимих похибок?

6.Види поправок на покази СРТ.

7.Еталонне обладнання , яке використовується для повірки СРТ

8 Методика проведення повірки СРТ

Після вивчення теми студент повинен

Знати принцип дії скляно-рідинних термометрів,та їх класифікацію,основні типи термометрів.які використовуються для вимірювання температури різних серодовищ, основні типи термометрів,які використовуються в системах автомвтики.

Уміти : користуватися термометрами; проводити вимірювання термометрами; оцінювати точність вимірювання , розраховувати необхідні поправки і вносити їх в результати вимірювання; проводити повірку СРТ.

Соседние файлы в папке …’