Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ET / …’ / Мтодичка. тепм 2-3 курс.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
720.9 Кб
Скачать

Тема 2.2 Манометричні термометри

Термометри манометричні. Загальні вдомості будова і принцип дії. Основні вимоги до термометричних рідин. Класифіація манометричних термометрів. . Особливості газового, рідинного й конденсаційного. термометра. Технічні і метрологічні характеристики манометричних термометрів. Класифікація похибок термометрів до введення поправок у їх показання.

Термометри ділатометричні Принцип дії, особливості конструкцій, технічні і метпологичні характеристики

Термометри біметалічні. Принцип дії, особливості конструкцій, технічні й метрологичні а характеристики.

Методичні вказівки

При вивеннні манометричних термометрів (МТ) треба розібратися в їх принципі дії, конструкції, призначенні окремих деталей.

Особливу увагу необхідно звернути на особливості метрологичних характеристик МТ з ізними наповнювачами темосистеми. Вивчити умовні позначки, наносимі на шкалу приладу в залежності від типу МТ. В закінченні необхідно систематизувати жерела похибок МТ.

Переходячи до вивчення дилатометрических термометрів (ДТ) необхідно усвідомити принцип їхньої дії, температурний діапазон, вимоги до термометричних ечовин, область використання ,переваги і недоліки .

Метрологічні характеристики дилатометрических термометрів залежать від точності визначення похибок на темпепатурний коефіцієнт лінійного розширення утримувача і ходу приладу. Тому основною задачею повірки робочих дилатометрів є визначення сумарної поправки з використанням еталоних мір.

Біметалічні термометри (БМТ) основана на властивості біметалів під впливом температури вигибатися б сторону шару металу з меншим тепловим розширенням. Цей вигин передається ка покажчик. Чутливі елементи БМТ можуть виготовлятися у вигляді спіралей, спіральних циліндричних пружин, щоб одержати при невеликій довжині бметала найбільшу вигинаючу силу.Якісні показники приладів і вплив на їх показання зовнішніх факторів необхідно розглядати одночасно з вивченням різних конструкцій механізмів

(2.с37-60); (3.с.107-155)

Питання для самоперевірки

1.Поягнити конструкцію та принцип манометричних термометрів.

2.Перечислити термометричні рідини, використовувані в МT. Оснвні вимоги до них Зробіть їхній порівняльний аналіз.

3.Пояснити прични виникнення похибок у показах МТ .Яким чином кожаа зменшити ці похибки?

4.Як визначаються межі їх допустимих похибок?

5Види поправок на покази МТ.

6. Методика проведення повірки МТ.

7.Вибір еталонного обладнання для проведення повірки МТ

Після вивчення теми студент повинен

Знати принцип дії манометричних термометрів,та їх класифікацію,основні типи термометрів.які використовуються для вимірювання температури різних серодовищ, основні типи термометрів,які використовуються в системах автоматики.

Уміти : користуватися термометрами; проводити вимірювання термометрами; оцінювати точність вимірювання , розраховувати необхідні поправки і вносити їх в результати вимірювання; проводити повірку термометрів

Соседние файлы в папке …’