Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова по землеробству.docx
Скачиваний:
211
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
113.72 Кб
Скачать

Застосування гербіцидів у польовій сівозміні

п/п

Культура

Пло-

ща,

га

Назва

гербіциду

Вміст

діючої

речовини, %

Рекомендована доза, кг/га

Загальна

потреба,

кг

Спосіб

застосування

д.р.

препарату

1

Пар чистий

203,5

-

-

-

-

-

-

2

Озима пшениця

195,7

-

-

-

-

-

-

3

Цукровий буряк

215,1

Пірамін Турбо

40

2,5

5,0

520

Обприскування ґрунту до висівання, до появи сходів або по вегетуючій культурі з інтервалом між обробками 2 тижні (по вегетуючих бур'янах)

4

Ярий ячмінь

210,3

Діален С

40

1,2

3

300,3

Обприскування посівів весною

5

Зайнятий пар

180,8

-

-

-

-

-

-

6

Озима пшениця

202,3

Гроділ Ультра

40

1,2

3

300,3

Рекомендуємо вносити його восени у другій половині жовтня, коли озима пшениця вступає у фазу 2-3 листків.

7

Озима пшениця

217,5

Діален С

40

1,2

2,2

474,1

Обприскування посівів весною від фази кущіння до фази виходу в трубку культури

8

Горох

191,5

Півот

10

0,06

0,6

83,1

Обприскування ґрунту до висівання насіння

9

Озима пшениця

201,1

Діален С

40

1,2

3

302,5

Обприскування посівів весною

10

Соняшник

217,1

Трефлан 48

48

1,68

3,5

481,3

Обприскування ґрунту

У боротьбі з бур’янами важливо застосовувати інтегровану систему захисту рослин. Найбільше застосовують механічні, хімічні та профілактичні заходи. Механічні і хімічні заходи є досить вартісними, до того ж перший веде до пересихання ґрунту, а другий залишає негативні побічні наслідки. Отже, ці заходи необхідно застосовувати в оптимальні строки і в оптимальній кількості, щоб зменшити дію на грунт і рослини. Добрі наслідки дає використання біологічних заходів захисту – як-то використання мушки-фітомізи на соняшнику в даному господарстві. Цей метод дешевий і екологічно чистий. Поки що він застосовується обмежено, але має великі перспективи.

Висновки та пропозиції

Проект нової системи сівозміни передбачає досить високе насичення сівозмін інтенсивними культурами, як соняшник. Разом з тим, значна увага приділяється різноманітності олійних культур та освоєнню їхньої технології вирощування. Все це дозволить істотно збільшити обсяги виробництва високоліквідної продукції рослинництва у господарстві й підвищити його стійкість до негативного впливу коливань попиту на сільськогосподарську продукцію на ринку.

Розроблена система обробітку ґрунту у сівозміні дозволить чергувати за роками як способи, так і глибину обробітку ґрунту, чим забезпечувати зниження енерговитрат на його проведення, захист ґрунтів від розвитку ерозійних процесів і покращення фітосанітарного стану ґрунтів.

Все це свідчить про доцільність практичної реалізації розробленої у курсовій роботі системи заходів.

С.г. підприємство «Лама» Жовтневого району Миколаївської області, розташоване у зоні південного степу. Напрямок розвитку господарства – зерново- м'ясо –молочне з вирощуванням цукрових буряків.

Тривалий вегетаційний період , який складає 217 днів, дають змогу вирощувати на території господарства більшість сільськогосподарських культур.

Тому всі с/г заходи требо спрямовувати на максимальне збереження та ефективне використання ґрунтової вологи, а також природних процесів мінералізації. Основними заходами покращення родючості ґрунтів у господарстві « Лама» є:

- своєчасне та якісне проведення с/г робіт;

- боротьба з ерозією ґрунтів;

- провадження заходів родючого орного шару (збільшення норм внесення у ґрунт органічних і мінеральних добрив, які поліпшують родючість ґрунту).

Зменшення кількості проходів по полю важкої техніки при підготовці ґрунту. Слід використовувати широкозахватні агрегати, поєднуючи кілька технологічних операцій в одному робочому процесі, не проводити обробіток при перезволоженому ґрунті.

Під ярі колосові, після просапних, й соняшник, після озимих, оранку рекомендують замінити на поверхневий або мілкий (на 12-14 см) обробітком ґрунту, використовуючи продуктивніші лемішні лущильники, широкозахватні дискові борони й т.д.

За усіма показниками нова сівозміна є набагато ефективніше попередньої. Валовий збір основної продукції збільшився на 168т, а збір кормової одиниці основної продукції збільшився на 520,2 т. Що до побічної продукції вона також зросла на 0,58 т. Також ми бачимо, що вміст енергії в урожаї також збільшився на 54394,8 кДж. Ці данні зумовлені заміною деяких культур на більш рентабельні.