Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L3.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
222.72 Кб
Скачать

4.3. Рахунки синтетичного та аналітичного обліку, субрахунки, їх взаємозв'язок

У теорії бухгалтерського обліку виділяють синтетичний облік і аналітичний облік. Синтетичний облік - це облік узагальнених даних бухгалтерського обліку про види майна, зобов'язань і господарські операції. Такий облік ведуть на синтетичних рахунках бухгалтерського обліку, на яких відображують економічно однорідні групи об'єктів бухгалтерського обліку у вартісному виразі (окремі складові активів, капіталу, зобов'язань).

У розвиток синтетичних рахунків відкривають аналітичні рахунки для обліку конкретних об'єктів. Облік, який відображає детальну інформацію про майно, зобов'язаннях і про господарські операції усередині кожного синтетичного рахунку називають аналітичним обліком.

Між синтетичними і аналітичними рахунками існує взаємозв'язок, який виражається в наступному: сума залишків на початок і кінець звітного періоду за рахунками аналітичного обліку має дорівнювати залишку на початок і кінець місяця за синтетичним рахунком; сума оборотів за дебетом і кредитом аналітичних рахунків повинна дорівнювати оборотам за дебетом і кредитом синтетичного рахунку. За аналітичними рахунками окрім вартісного можливо застосовувати натуральні вимірники.

Для звірки даних аналітичних рахунків з відповідними даними синтетичного обліку застосовують оборотні відомості за аналітичними рахунками. Для додаткового групування даних однорідних аналітичних рахунків застосовують субрахунки, які прийнято називати рахунками другого порядку. Перелік пропонованих до застосування субрахунків наводяться Планом рахунків. Наприклад, до рахунку 10 «Основні засоби», що є синтетичним рахунком, відкривають субрахунки: 10.1 «Інвестиційна нерухомість», 10.2 «Капітальні витрати на поліпшення земель», 10.3 «Будинки та споруди», 10.4 «Машини та обладнання», 10.5 «Транспортні засоби», 10.6 «Інструменти, прилади та інвентар». Ці субрахунки відносять до рахунків другого порядку. До кожного субрахунку відкривають аналітичні рахунки. Так, в автотранспортному підприємстві, залежно від складу автопарку можуть бути відкриті аналітичні рахунки до субрахунку 10.5 «Транспортні засоби» синтетичного рахунку 10 «Основні засоби» (табл. 4.5).

Таблиця 4.5

Рахунки аналітичного обліку до субрахунку 10.5 «Транспортні засоби» синтетичного рахунку 10 «Основні засоби»

Номер і назва субрахунку (рахунки другого порядку)

Номер і назва рахунку аналітичного обліку (рахунки третього порядку)

рахунки

Назва рахунку

10.5 «Транспортні засоби»

10.5.1

«Автомобілі ГАЗ-24-01 -24-03, -24-11,-24-14,-24Т»

10.5.2

«Автомобілі ГАЗ-24-02 -24-04»

10.5.3

«Автомобілі ГАЗ-24-07»

10.5.4

«Автомобілі ГАЗ-24-12 -24-13 (з двигуном ЗМЗ-402, - 402.10)»

4.4. Узагальнення даних поточного бухгалтерського обліку

Для узагальнення даних поточного бухгалтерського обліку застосовують оборотні відомості, в яких приводять наступні дані за синтетичними рахунками:

  • сума початкового сальдо;

  • сума оборотів за дебетом і кредитом;

  • сума кінцевого сальдо.

Після запису даних всіх рахунків в оборотній відомості підраховують підсумки. При цьому необхідно має бути забезпечене рівність підсумків початкових сальдо за дебетом і кредитом, оборотів дебетових і кредитових, кінцевих сальдо за дебетом і кредитом. Зазначені Вказані три рівняння мають велике контрольне значення. Вигляд оборотної відомості представлено у таблиці 4.6.

Таблиця 4.6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]