Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_po_praktitsi.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
478.83 Кб
Скачать

1. Архівація та архіватори.

Архівація (стискання) інформації – це таке кодування інформації, коли закодований варіант займає менше дискової пам’яті, ніж початковий.

Архіватори – це програми, призначені для стискання інформації та створення файлів-архівів.

  Програми-архіватори:

 WinRar (Rar), WinZip (Zip), WinArj (Arj), WinAce (Ace), Lha та інші.

  

3. Завдання архівації:

–  Зменшення обсягу файлів;

–  Резервне копіювання;

–  Архівація при шифруванні даних.

4. Архіви zip

Основна перевага формату ZIP - його популярність. Так, більшість архівів в Інтернету мають формат ZIP. Якщо ви хочете комусь відправити архів, але не упевнені, що в адресата є програма WіnRAR для розпакування архіву, то має сенс використовувати формат ZIP. Утім, у цьому випадку ви можете відправити і що саморозпаковується (SFX) архів. Такі архіви ледве більше звичайних, але для їхнього розпакування не вимагаються додаткові програми.

Інша перевага ZIP - швидкість. Архіви ZIP звичайно створюються швидше архівів RAR.

5. Архіви rar

Формат RAR у більшості випадків забезпечує істотно кращий стиск, чим ZIP, особливо в режимі створення безупинних архівів. Інша важлива можливість RAR - підтримка багатотомних архівів. Вони набагато зручніше і простіше у використанні, чим так називані "розділені по дисках" ("span dіsks") архіви ZIP. WіnRAR не підтримує такі архіви ZIP - багатотомні архіви можна створювати тільки у форматі RAR.

Крім того, у формату RAR є трохи дуже важливих функцій, відсутніх у ZIP, наприклад, додавання інформації для відновлення, що дозволяє відновити фізично ушкоджений файл, і блокування архівів для запобігання випадкової модифікації особливо коштовних даних.

Формат RAR дозволяє обробляти файли практично необмеженого розміру (до 8 эксабайт, що рівносильно 8 589 934 591 Гбайт), тоді як розмір одного файлу в архіві ZIP не може перевищувати 4 Гбайт. Зверніть увагу, що старі файлові системи не підтримують файли розміром більш 4 Гбайт, тому при роботі з такими файлами ви повинні використовувати файлову систему NTFS.

6. Архів, що саморозпаковується

(SFX, від англ. SelF-eXtractіng) архів - це архів, до якого приєднаний  модуль, що виконується. Цей модуль дозволяє видобувати файли простим запуском архіву як звичайної програми. Таким чином, для видобування вмісту SFX-архіву не потрібно додаткових зовнішніх програм. Проте, WіnRAR може працювати з SFX-архівом так само, як і з будь-яким іншим, тому якщо ви не хочете запускати SFX-архів (наприклад, коли не можете гарантувати, що в ньому немає вірусів), те для  чи перегляду видобування його вмісту можна використовувати WіnRAR.

SFX-архіви, як і будь-які інші  файли, що виконуються, звичайно мають розширення .EXE.

SFX-архіви зручні в тих випадках, коли потрібно передати комусь архів, але ви не упевнені, що в адресата є відповідний архіватор для його розпакування.

 7. Програма WіnRAR - це 32-розрядна версія архіватора RAR для Wіndows, могутнього засобу створення архівів і керування ними. Існує кілька версій RAR для різних операційних систем, зокрема , RAR для Wіndows, Lіnux, DOS, OS/2, UNІ. Програмами WinZip та WinRar можна користуватися через контексти меню виділеного файла чи групи файлів або через середовище програми. Після запуску програми-архіватора WinRar необхідно виділити потрібні файли.

Антивірусна програма (антивірус) — програма для знаходження і лікування програм, що заражені комп'ютерним вірусом, а також для запобігання зараження файлувірусом.

Класифікувати антивірусні продукти можна відразу за кількома ознаками, таким, як: використовувані технології антивірусного захисту, функціонал продуктів, цільові платформи.

По використовуваних технологіях антивірусного захисту:

Класичні антивірусні продукти (продукти, які застосовують тільки сигнатурний метод детектування)

Продукти проактивного антивірусного захисту (продукти, які застосовують тільки проактивні технології антивірусного захисту);

Комбіновані продукти (продукти, які застосовують як класичні, сигнатурні методи захисту, так і проактивні)

За функціоналом продуктів:

Антивірусні продукти (продукти, що забезпечують тільки антивірусний захист)

Комбіновані продукти (продукти, що забезпечують не тільки захист від шкідливих програм, але і фільтрацію спаму, шифрування та резервне копіювання даних та інші функції)

Антивірусні продукти для корпоративних користувачів можна також класифікувати по об'єктах захисту:

для захисту робочих станцій

для захисту файлових і термінальних серверів

для захисту поштових та Інтернет-шлюзів

для захисту серверів віртуалізації

Антивірус Касперського Personal 

Віруси, троянські програми, інтренет-хробаки й інші шкідливі програми – усі вони можуть нанести шкоду вашому ПК. Антивірус Касперского Personal не допустить їхньої присутності на комп’ютері завдяки постійному контролю над усіма потенційними джерелами проникнення – електронною поштою, інтернетом, зовнішніми носіями інформації.

В програмі застосовується сучасна технологія захисту від вірусів, заснована на принципах евристичного аналізу другого покоління. Завдяки цьому програма здатна знайти рекордну кількість невідомих вірусів.

Програма автоматично перевіряє усі вхідні і вихідні поштові повідомлення на присутність вірусів в режимі реального часу, до їхнього надходження в поштову скриньку, а також здійснює лікування вхідної пошти.

Антивірус Dr.Web 

Антивірус Dr.Web – один із кращих по швидкості реагування на появу нових вірусів. Відновлення вірусних баз виходять, як правило, кілька разів на день, а іноді – до декількох разів у годину. Користувач має можливість задавати частоту автоматичного поновлення вірусних баз.

Швидке сканування всіх носіїв інформації дозволяє більш оперативно (у порівнянні з іншими антивірусними засобами) робити перевірку комп’ютерних систем. Крім того,Dr.Web проводить повну перевірку оперативної пам’яті і здатний зупинити будь-як вірусний процес.

Norton AntiVirus Corporate Edition

Продукт Norton AntiVirus Corporate Edition захищає ПК і файлові сервери, забезпечує централізоване керування антивірусним захистом у рамках усього підприємства. Централізоване керування, здійснюване з єдиної консолі, дозволяє системним адміністраторам встановлювати обов’язкові для виконання правила безпеки, що гарантують своєчасне відновлення і правильне настроювання системи.

Технологія Digital Immune System надає доступ до серверних служб, що забезпечує швидке і надійне автоматичне виявлення, аналіз і видалення вірусів за допомогою унікальної автоматичної системи зі зворотним зв’язком. Навіть при максимальному напливі користувачів під час «епідемії» (як, наприклад, при поширенні вірусів LoveLetter і Melissa), розроблена корпорацією Symantec серверна архітектура гарантує швидку доставку необхідних для забезпечення повного захисту засобів нейтралізації вірусів.

Крім того, завдяки повній інтеграції із сервером EMC Celerra File Server підтримується антивірусний захист підключених до мережі систем збереження даних. Антивірусне рішення Celerra забезпечує інтегрований, працюючий у режимі реального часу метод ідентифікації вірусів і захисту файлів від атак.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]