Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая Финансы Елисеенко.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
103.73 Кб
Скачать

Висновки.

Ринкові принципи управління економікою та здійснення підприємницької діяльності внесли істотні корективи на трактування необхідності фінансів, яка раніше визначалася трьома чинниками: існуванням держави, наявністю товарно-грошових відносин і дією економічних законів.

Фінанси забезпечують кругообіг основного та оборотного капіталу, розширення виробничого процесу, інвестиції в економіку і соціальний сектор, регулюють галузеву і територіальну структуру економіки, стимулюють розвиток виробництва і т.д.

Фінанси комерційних організацій є важливою сферою фінансових відносин. Сучасні умови відтворення, загострення конкурентної боротьби актуалізували питання управління фінансами комерційних організацій. Тому набувають важливість розгляд таких питань як сутність, функції і принципи, фактори, що впливають на організацію фінансів комерційних організацій, прибуток і рентабельність.

Фінансова робота підприємства в сучасних умовах набуває якісно нового змісту, що пов'язано з розвитком ринкових відносин. В умовах ринкової економіки найважливіші завдання фінансових служб - не тільки виконання зобов'язань перед бюджетом, банками, постачальниками, своїми працівниками, а й організації фінансового менеджменту, тобто розробки раціональної фінансової стратегії і тактики підприємства на основі аналізу фінансової звітності, оптимального управління грошовими потоками, що виникають в процесі фінансово-господарської діяльності підприємства з метою досягнення поставленої мети і максимізації прибутку.

Отже,фінансові ресурси відіграють особливу роль в економічних відносинах.

Їх специфіка проявляється в тому, що вони завжди виступають у ролі власного, позикового і залученого грошового капіталу, який використовується підприємствами для формування своїх активів і здійснення виробничо-фінансової діяльності з метою отримання відповідних доходів і прибутку.

Фінансові ресурси використовуються організацією в процесі виробничої та інвестиційної діяльності. Вони знаходяться в постійному русі і прибувають в грошовій формі лише у вигляді залишків грошових коштів на розрахунковому рахунку в комерційному банку та в касі організації.

В основі фінансів лежать розподільні відносини, що забезпечують джерелами фінансування відтворювальний процес (розподільча функція) і тим самим зв'язують воєдино всі фази відтворювального процесу: виробництво, обмін і споживання. Однак розмір одержуваних організацією доходів визначає можливості його подальшого розвитку. Ефективне і раціональне ведення господарства зумовлює можливості його подальшого розвитку. І навпаки, порушення безперебійного кругообігу коштів, зростання витрат на виробництво і реалізацію продукції, виконання робіт, надання послуг знижують доходи організації і відповідно можливості його подальшого розвитку, конкурентоспроможність і фінансову стійкість. У цьому випадку контрольна функція фінансів свідчить про недостатній впливі розподільних відносин на ефективність виробництва, про недоліки в управлінні фінансовими ресурсами, організації виробництва. Ігнорування такого свідоцтва може призвести до банкрутства підприємства.

Фінансування діяльності підприємства може здійснюватися за рахунок власних і позикових коштів.

Власний капітал, який формує, з одного боку, фінансові ресурси підприємства і бере участь у фінансуванні їх активів, з іншого боку, він являє собою зобов'язання (довгострокові і короткострокові) перед конкретними власниками - державою, юридичними та фізичними особами.

Формування фінансових ресурсів здійснюється в процесі створення підприємств і реалізації їх фінансових відносин при здійсненні господарсько-фінансової діяльності.

Склад і структура джерел формування оборотних активів не є раз і назавжди постійною величиною. Вони залежать від стану економіки підприємств, особливостей формування запасів і витрат і можуть змінюватися у часі. Однак збільшення частки власних джерел і зниження частки кредитів банку в джерелах формування оборотних активів підвищує ефективність їх використання та рівень рентабельності підприємства. Тому встановлення економічно обґрунтованого співвідношення між власними і позиковими джерелами формування оборотних активів є одним з найважливіших умов підвищення ефективності їх використання та рентабельності підприємства.

Склад фінансових ресурсів, їх обсяги залежать від виду та розміру підприємства, роду його діяльності, обсягу виробництва. При цьому обсяг фінансових ресурсів тісно пов'язаний з обсягом виробництва, ефективною роботою підприємства. Чим більше обсяг виробництва і вище ефективність роботи підприємства, тим більше величина власних фінансових ресурсів, і навпаки.

Наявність в достатньому обсязі фінансових ресурсів, їх ефективне використання, зумовлюють хороше фінансове становище підприємства платоспроможність, фінансову стійкість, ліквідність. У цьому зв'язку найважливішим завданням підприємств є пошук резервів збільшення власних фінансових ресурсів і найбільш ефективне їх використання з метою підвищення ефективності роботи підприємства в цілому.

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Бухгалтерський облік. Підручник. Під ред. П.С. Безруких. 2-е вид., Перераб. і доп. М .: «Бухгалтерський облік», 2003. - 239 с.

2. Глосарій з дисциплін гуманітарного та соціально-економічного циклу: На допомогу студентам / Под ред. Н.В. Середа. - Твер: Твер. держ. ун-т, 2008. - 104 с.

3. Ковальов В.В. Введення у фінансовий менеджмент. М .: Фінанси і статистика, 2003. - 344 с.

4. Ковальов В.В. Практикум з фінансового менеджменту. Конспект лекцій із завданнями. М .: Фінанси і статистика, 2003. - 474 с.

5. Медведєва І.А. Конспект лекцій. Тв .: 2009.

6. Слепов В.А., Громова Є.І., Кері І.Т. Фінансова політика компанії. М .: Економіст, 2005. - 271 с.

7. Фінанси організації (підприємств): Підручник для вузів / Н.В. Колчина, Г.Б. Поляк, Л.М. Бурмістрова та ін .; Під ред. проф. Н.В. Колчин. - 3-е вид., Перабо. і доп. - М .: ЮНИТИ-ДАНА, 2006. - 368 с.

8. Фінанси: Підручник / За ред. А.Г. Грязнова, Є.В. Маркіної. - М .: Фінанси і статистика, 2006. - 504 с.

9. Фінанси: навч. 2-е вид., Перераб. і доп. / За ред. В.В. Ковальова. - М .: ТК 10. Фінанси: підручник / за ред. д-ра екон. Наук, проф. С.І. Ушіна, д-ра екон. наук, проф. В.А. Слепова. - 2-е вид., Перераб. і доп. - М .: Економіст, 2006. - 682 с.

11. Фінанси, грошовий обіг і кредит: Підручник. - 2-е вид., Переб. і доп. / В.К. Сенчагов, А.І. Архипов та ін .; Під ред. В.К. Сенчагова, А.І. Архипова. - М .: ТК Велбі, Вид-во Проспект, 2004. - 639 с.

12. Фомін П.А., Хохлов В.В., «Оцінка ефективності використання фінансів підприємств в умовах ринкової економіки». М, «Вища школа», 2002. - 232 c.

13.http://buklib.net/books/24140/

14.http://ua-referat.com/Ділова_активність_підприємства

15.http://otherreferats.allbest.ru/finance/00102809_0.html