Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Земельний кодекс України.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
198.17 Кб
Скачать

Стаття 33. Земельні ділянки особистих селянських господарств

1. Громадяни Україниможуть мати на праві власності та орендуватиземельні ділянкидля веденняособистого селянського господарства.

2. Іноземці та особи без громадянстваможуть мати земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства на умовахоренди.

3. Використання земель особистого селянського господарства здійснюється відповідно до закону.

(Із змінами, внесеними згідно із  Законом України від 16.10.2012 р. N 5462-VI)

Стаття 34. Землі для сінокосіння і випасання худоби

1. Громадяни можуть орендувати земельні ділянкидля сінокосіння і випасання худоби.

2. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядуванняможуть створювати на землях, що перебувають у власності держави читериторіальної громади, громадські сіножаті і пасовища.

Стаття 35. Земельні ділянки для садівництва

1. Громадяни Україниізземель державноїікомунальної власностімають право набувати безоплатно у власність або на умовахоренди земельні ділянкидля ведення індивідуального або колективного садівництва.

2. Іноземці та особи без громадянства, а також юридичні особи можуть матиземельні ділянкидля ведення індивідуального або колективного садівництва на умовахоренди.

3. Земельні ділянки, призначені для садівництва, можуть використовуватись для закладання багаторічних плодових насаджень, вирощування сільськогосподарських культур, а також для зведення необхідних будинків, господарських споруд тощо.

4. До земель загального користування садівницького товариства належать земельні ділянки, зайняті захисними смугами, дорогами, проїздами, будівлями і спорудами загального користування. Землі загального користування садівницького товариства безоплатно передаються йому у власність за клопотанням вищого органу управління товариства до відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування на підставі технічної документації із землеустроющодо складання документів, що посвідчує право на земельну ділянку.

5. Приватизація земельної ділянки громадянином - членом садівницького товариства здійснюється без згоди на те інших членів цього товариства.

6. Використання земельних ділянок садівницьких товариств здійснюється відповідно до закону та статутів цих товариств.

(Із змінами і доповненнями, внесеними згідно із  законами України від 05.11.2009 р. N 1702-VI,  від 14.01.2011 р. N 2949-VI,  від 16.10.2012 р. N 5462-VI)

Стаття 36. Земельні ділянки для городництва

1. Громадянам або їх об'єднаннямізземель державноїабокомунальної власностіможуть надаватися воренду земельні ділянкидля городництва.

2. На земельних ділянках, наданих для городництва, закладання багаторічних плодових насаджень, а також спорудження капітальних будівель і споруд не допускається.

3. На земельних ділянках, наданих для городництва, можуть бути зведені тимчасові споруди для зберігання інвентарю та захисту від непогоди. Після закінчення строку орендизазначеної земельної ділянки побудовані тимчасові споруди підлягають знесенню власниками цих споруд за їх рахунок.

Стаття 37. Право несільськогосподарських підприємств, установ та організацій на землю

1. Приватні несільськогосподарські підприємства, установи та організації можуть набувати у власність або орендуземлі сільськогосподарського та іншого призначення для веденняпідсобного господарства.

2. Державні та комунальні несільськогосподарські підприємства, установи та організації можуть набувати в оренду землі сільськогосподарськогота іншого призначення для ведення підсобного господарства.

Глава 6. Землі житлової та громадської забудови

Стаття 38. Визначення земель житлової та громадської забудови

До земель житлової та громадської забудови належать земельні ділянкив межах населених пунктів, які використовуються для розміщення житловоїзабудови, громадських будівель і споруд, інших об'єктів загального користування.

Стаття 39. Використання земель житлової та громадської забудови

Використання земель житлової та громадської забудовиздійснюється відповідно догенерального плану населеного пункту, іншоїмістобудівної документації, плану земельно-господарського устрою з дотриманням будівельних норм, державних стандартів і норм.

(Із змінами, внесеними згідно із  законами України від 05.11.2009 р. N 1704-VI,  від 22.12.2011 р. N 4215-VI)

Стаття 40. Земельні ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і гаражного будівництва

Громадянам Україниза рішенням органів виконавчої влади абоорганів місцевого самоврядуванняможуть передаватися безоплатно у власність або надаватися воренду земельні ділянкидля будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і гаражного будівництва в межах норм, визначених цим Кодексом. Понаднорму безоплатної передачігромадяни можуть набувати у власність земельні ділянки для зазначених потреб за цивільно-правовими угодами.

Стаття 41. Земельні ділянки житлово-будівельних (житлових) і гаражно-будівельних кооперативів

1. Житлово-будівельним (житловим) та гаражно-будівельним кооперативамза рішенням органів виконавчої влади абоорганів місцевого самоврядуванняземельні ділянкидля житлового і гаражного будівництва передаються безоплатно у власність або надаються ворендуу розмірі, який встановлюється відповідно до затвердженоїмістобудівної документації.

2. Житлово-будівельні (житлові) та гаражно-будівельні кооперативи можуть набувати земельні ділянкиу власність за цивільно-правовими угодами.

Стаття 42. Земельні ділянки багатоквартирних жилих будинків

1. Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди таприбудинкові територіїдержавної або комунальної власності, надаються впостійне користуванняпідприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками.

2. У разі приватизації громадянами багатоквартирного жилого будинку відповідна земельна ділянкаможе передаватися безоплатно у власність або надаватись у користуванняоб'єднанню власників.

3. Порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначається співвласниками.

4. Розміри та конфігурація земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначаються на підставі відповідної землевпорядної документації.

(Із змінами, внесеними згідно із  Законом України від 22.12.2011 р. N 4215-VI)