Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Земельний кодекс України.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
198.17 Кб
Скачать

Стаття 57. Використання земель лісогосподарського призначення

1. Земельні ділянки лісогосподарського призначенняза рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування надаються в постійне користування спеціалізованим державним або комунальним лісогосподарським підприємствам, іншим державним і комунальним підприємствам, установам та організаціям, у яких створено спеціалізовані підрозділи, для веденнялісового господарства.

2. Порядок використання земель лісогосподарського призначення визначається законом.

(Із змінами, внесеними згідно із Лісовим кодексом України від 21.01.1994 р. N 3852-XII,  враховуючи зміни, внесені Законом України  від 08.02.2006 р. N 3404-IV)

Глава 12. Землі водного фонду Стаття 58. Склад земель водного фонду

1. До земель водного фондуналежать землі, зайняті:

а) морями, річками, озерами,водосховищами, іншимиводними об'єктами,болотами, а такожостровами, не зайнятимилісами;

б) прибережними захисними смугамивздовж морів, річок та навколоводойм, крім земель, зайнятих лісами;

в) гідротехнічними, іншими водогосподарськими спорудами та каналами, а також землі, виділені підсмуги відведеннядля них;

г) береговими смугами водних шляхів.

2. Для створення сприятливого режиму водних об'єктівуздовж морів, навколоозер,водосховищта іншихводоймвстановлюютьсяводоохоронні зони, розміри яких визначаються запроектами землеустрою.

(Із доповненнями, внесеними згідно із Лісовим кодексом України від 21.01.1994 р. N 3852-XII,  враховуючи зміни, внесені Законом України  від 08.02.2006 р. N 3404-IV)

Стаття 59. Право на землі водного фонду

1. Землі водного фондуможуть перебувати у державній, комунальній та приватній власності.

2. Громадянам та юридичним особамза рішенням органів виконавчої влади абоорганів місцевого самоврядуванняможуть безоплатно передаватись у власність замкнені природніводойми(загальною площею до 3 гектарів). Власники на своїхземельних ділянкахможуть у встановленому порядку створювати рибогосподарські, протиерозійні та інші штучні водойми.

3. Державним водогосподарським організаціям за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядуваннянадаються упостійне користуванняземлі водного фондудля догляду заводними об'єктами,прибережними захисними смугами,смугами відведення,береговими смугами водних шляхів,гідротехнічними спорудамитощо.

4. Громадянам та юридичним особаморганами виконавчої влади абоорганами місцевого самоврядуванняізземель водного фондуможуть передаватися на умовахорендиземельні ділянкиприбережних захисних смуг,смуг відведенняіберегових смуг водних шляхів, а також озера,водосховища, іншіводойми,болотатаостровидля сінокосіння, рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт тощо.

5. Використання земельних ділянок водного фондудлярибальстваздійснюється за згодою їх власників або за погодженням із землекористувачами.

Стаття 60. Прибережні захисні смуги

1. Вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищта іншихводоймз метою охорони поверхневихводних об'єктіввід забруднення і засмічення та збереження їх водності встановлюютьсяприбережні захисні смуги.

2. Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною:

а) для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менш як 3 гектари - 25 метрів;

б) для середніх річок, водосховищ на них, водойм, а також ставків площею понад 3 гектари - 50 метрів;

в) для великих річок, водосховищ на них та озер - 100 метрів.

При крутизні схилів більше трьох градусів мінімальна ширина прибережної захисної смуги подвоюється.

3. Уздовж морів та навколо морських заток і лиманів встановлюється прибережна захисна смуга шириною не менше двох кілометрів від урізу води.

Прибережні захисні смугивстановлюються за окремимипроектами землеустрою.

Межі встановлених прибережних захисних смуг і пляжних зон зазначаються в документації з землеустрою, кадастрових планахземельних ділянок, а також у містобудівній документації.

Прибережні захисні смуги встановлюються на земельних ділянках усіх категорій земель, крім земель морського транспорту.

(Із змінами, внесеними згідно із  законами України від 02.12.2010 р. N 2740-VI,  від 07.07.2011 р. N 3613-VI)