Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навички ІІ курс 2014.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
113.15 Кб
Скачать

Підготовку інструментів до стерилізації

Передстерилізаційна підготовка – ретельне механічне очищення інструментарію.

Порядок передстерилізаційно підготовки інструментарію:

  • дезінфекція;

  • промивання під проточною водою протягом 30 с;

  • замочування в суміші з водню пероксиду і мийного засобу температури 50°С на 15 хв;

  • миття у мийно-пероксидній суміші за допомогою ватно-марлевого тампона протягом 30 с;

  • полоскання дистильованою водою;

  • просушування;

  • проби на якість предстерилізаційної підготовки (на наявність мийних засобів – фенолфталеїнова, на наявність залишків крові та жиру – бензидинова проба).

Укладання і підготовка інструментарію до стерилізації. Після попереднього просушування на повітрі інструментарій вкладають до сухожарової шафи, яку нагрівають до 80°С при відкритих дверцятах. Після цього дверцята зачиняють і починається стерилізація.

Стерилізація. Металічний інструментарій і скляний посуд стерилізують у сухожарових шафах-стерилізаторах. Після зачинення дверей температуру в шафі доводять до 180°С і підтримують її автоматично на протязі 60 хв, потім вимикають.

Стерилізацію інструментарію з пластмасовими деталями можна проводити в паровому стерилізаторі (автоклаві), поклавши його в бікси. Стерилізація триває 20 хв при 2 атм. за температури 132,9°С. початком стерилізації вважають від моменту досягнення відповідного тиску. Гумові рукавички, гумові дренажні трубки стерилізують при 1,1 атм. за температури 120°С протягом 45 хв.

Ріжучі інструменти обгортають двома шарами спеціального паперу і

стерилізують сухожаровим методом. Але ріжучі інструменти при стерилізації високою температурою поступово втрачають свої властивості, тому що метал стає більш «м’яким» й інструменти швидко затупляються. Тому їх після достерилізаційної обробки доцільніше стерилізувати «холодними» методами, найчастіше замочують в розчинах антисептиків: 96°-70° спирту – на 2 години, 6% розчин перекису водню при температурі 18°С – на 6 годин, розчину дезоксону-1 – на 45 хв, розчину препарату «Сайдекс» протягом 60 хв. Після закінчення часу стерилізації інструменти зберігаються в цих розчинах до практичного використання.

Інструменти і предмети, що не підлягають термічній обробці (ендоскопи, торакоскопи, лапароскопи, апарати або блоки апаратів для штучного кровообігу, гемосорбції), стерилізують у спеціальному газовому стерилізаторі. Предмети вкладають у герметичну стерилізаційну камеру, яку наповнюють оксидом етилену. Термін експозиції – 16 годин за температури 18°С. Стерилізацію можна також проводити сумішшю оксиду етилену і бромистого метилену за температури 55°С °протягом 6 годин.

Стерилізацію інструментарію та апаратів хімічними засобами варто проводити в металевих або пластикових коробках із щільними кришками, що запобігає випаровуванню препаратів.

Зберігання стерильних матеріалів. Стерильні матеріали зберігають у спеціальному приміщенні. Не допускається зберігання в одному приміщенні нестерильних і стерильних матеріалів. Стерильність матеріалів у біксах (якщо вони не відкривалися) зберігається протягом 48 годин, а за умови додаткового упакування у бавовняний мішок – 72 години.

Найкращим у плані асептики слід вважати застосування інструментів одноразового використання (шприци, скальпелі, системи для в/венних вливань, деякі зшиваючі апарати та ін.), що стерилізуються на підприємствах медичної промисловості різними методами, в тому числі γ–опроміненням та ультразвуком.