Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навички ІІ курс 2014.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
113.15 Кб
Скачать

Приготування миючих та дезінфікуючих розчинів

Сучасні дезінфекційні засоби використовують для дезінфекції та прибирання; поєднання дезінфекції та передстерилізаційної обробки інструментарію, гнучких та жорстких фіброскопів; дезінфекції лабораторного посуду.

Корзолекс плюс (тільки для інструментарію): 30 мл на 1 л (3 % розчин).

Корзолекс базик (тільки для інструментарію): 20 мл на 1 л (2 % розчин).

Дезактин: 2 г на 1 л – для поточного прибирання (0,2% розчин), 10 г на 1 л – для генерального прибирання (1% розчин).

Хлорантоїн: 2 г на 1 л – для поточного прибирання (0,2% розчин), 10 г на 1 л – для генерального прибирання (1% розчин).

Дезефект: 23 мл на 1 л – для поточного прибирання (2,3 % розчин), 38 мл на 1 л – для генерального прибирання (3,8 % розчин).

Максисан: 1,7 мл на 1 л – для поточного прибирання (0,17 % розчин), 2,5 мл на 1 л – для генерального прибирання (0,25% розчин).

Септодор-форте: 0,25 мл на 1 л – для поточного прибирання (0,025 % розчин), 2 мл на 1 л – для генерального прибирання (0,2 % розчин).

Корзолекс екстра: 15 мл на 1 л – для поточного прибирання (1,5 % розчин), 2 мл на 1 л – для генерального прибирання (2 % розчин).

Бацилоцид расант: 2,5 мл на 1 л – для поточного прибирання (0,25 % розчин), 5 мл на 1 л – для генерального прибирання (0,5 % розчин).

Бланідас: 2 г на 1 л – для поточного прибирання (0,2 % розчин), 10 г на 1 л – для генерального прибирання (1 % розчин).

Проби на якість передстерилізаційної обробки інструментів

Якість передстерилізаційної обробки перевіряють шляхом виконання проб на наявність:

  • крові (бензидинові, азопірамова, амідопірінова);

  • мийних хімічних засобів (фенолфталеїнові);

  • жиру (проба із суданом ІІІ).

Якість передстерилізаційної обробки контролюють санітарно-епідеміологічна та дезінфекційна станція не рідше ніж один раз на квартал; самоконтроль – завідувач централізованої стерилізаційної проводить один раз на день. Перевіряють не менше 1% від кількості виробів кожного найменування, що підлягають обробці за одну зміну.

Азопірамова проба – на 1 л розчину: 100 г азопіраму, 1,5 г хлористо-водневого аніліну, 96 % етилового спирту до 1 л. Готовий розчин зберігають у щільно закритому флаконі в темному місці за температури 4 °С (у холодильнику) до 2 місяців, за кімнатної температури (18-23°С) не довше 1 місяця. Робочий розчин готують перед постановкою проби, змішуючи розчин азопіраму з 3% розчином водню пероксиду в однакових пропорціях. Розчин є придатним до застосування упродовж 1-2 годин. Не можна проводити пробу з використанням гарячого інструменту. Перевірка робочого розчину азопіраму: 2-3 какплі розчину наносять на пляму крові. Якщо через 1 хв з’явиться фіолетове забарвлення, розчин придатний до застосування, а якщо забарвлення не з’явилося, або з’явилося пізніше 1 хв – то розчин застосовувати не можна.

Постановка проби: 2-3 каплі розчину наносять на інструментарій або протирають його марлевою серветкою, змоченою розчином. Проба є позитивною, якщо через 1 хв з’являється фіолетове забарвлення. Якість передстерилізаційної обробки ендоскопів перевіряють так: в отвори «вхід» та «вихід» на невелику глибину вводять ватний джгутик, змочений розчином азпіраму і залишають на 1 хв. Зовнішню поверхню протирають марлевою серветкою, змоченою розчином. Через 1 хв констатують результат проби.

Амідопіринова проба – розчин готують безпосередньо перед застосуванням. Змішують 5 % спиртовий розчин амідопірину, 30 % розчин оцтової кислоти та 3 % розчин водню пероксиду в рівних пропорціях. Готовий розчин зберігають у флаконі з притертим корком у холодильнику протягом 1 місяця. Проба є позитивною, якщо протягом 1 хв після нанесення розчину з’являється синьо-фіолетове забарвлення.

При постановці азопірамової та амідопіринової проб забарвлення, що з’явилося пізніше ніж через 1 хв, не враховується.

Фенолфталеїнові проба – готують 1% спиртовий розчин фенолфталеїну. Готовий розчин зберігають у щільно закритому флаконі у холодильнику протягом 1 місяця. Проба є позитивною, якщо після обробки розчином з’являється рожеве забарвлення. Це свідчить про наявність залишків лугів із мийних засобів.

Проба із Суданом ІІІ – готують розчин з 0,2 г судану ІІІ та 0,2 г синього метиленового, які розчиняють у 70 мл 96 % етилового спирту, підігрітого на водяній бані до 60 °С та додають 10 мл 20-25 % розчину аміаку та 20 мл дистильованої води. Готовий розчин зберігають у флаконі з притертим корком у холодильнику протягом 6 місяців. При постановці проби 3-5 мл розчину наносять на інструментарій і через 10 с змивають водою. Жовті плями вказують на наявність жирових забруднень.

У разі виявлення позитивних проб вся партія інструментарію підлягає повторній обробці.