Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
59
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
213.5 Кб
Скачать

Етіологія і патогенез алергічної кропив'янки і набряку квінке

У дітей в 70-80% випадків причиною гострої алергічної кропив'янки і набряку Квінке є харчові продукти (соки, шоколад, яйця, морква, риба, горіхи, фрукти і ін.), лікарські препарати (аналгетіки, антибіотики, вітаміни і ін.), укуси комах, рідше пилок трав і дерев. У хворих як правило є ознаки атопії в сімейному і особистому анамнезі. Така кропив'янка обумовлена Ig E-залежними алергічними реакціями. Крім того, кропив'янка може бути викликана паразитарними інфекціями і вірусами (гепатит В, вірус Эпштейн-бару, віруси герпесу 6 типу і ін.). Така кропив'янка обумовлена алергічними реакціями ІІІ типу по Геллу і Кумбсу.

Інші види кропив'янок (псевдоалергічні або неімунні), такі як теплова, сонячна, холодовая, холінергичеськая (при фізичних навантаженнях, прийомі гарячого душу) і ін. як правило, супроводжуються патологією шлунково-кишкового тракту, носять хронічний характер і викликають дегрануляцію огрядних клітин без участі імунологічних механізмів, безпосередньо діючи на клітини або активують комплемент і каликреин-кінінову систему.

Основну роль в патогенезі кропив'янки і ангіоневротичного набряку грають медіатори, що виділяються при дегрануляції тучних клітин (тканинних базофілов) і базофілов крові. Під їх впливом наступає розширення судин, підвищується судинна проникність і розвивається свербіння.

Класифікація

За течією:

- гостра кропив'янка (симптоми тривають не більше 6 тижнів);

- рецидивуюча кропив'янка (повторні епізоди в течії менше 6-ти місяців);

- хронічна кропив'янка (симптоми тривають більше 6 тижнів або рецидиви в течії більше 6-ти місяців).

По етіопатогенезу:

- алергічна;

- холінергичеськая;

- психогенна (адренергічна);

- обумовлена фізичними чинниками;

- аутоіммунна

- контактна

- в результаті інфекційних і соматичних захворювань;

- змішаної етіології;

- ідіопатична.

По ступеню тяжкості:

- важкий перебіг кропив'янки - генералізованая, з системними реакціями, набряком Квінке

- кропив'янка середньої тяжкості;

- легкий перебіг кропив'янки.

КЛІНІКА АЛЕРГІЧНОЇ КРОПИВ'ЯНКИ І НАБРЯКУ КВІНКЕ

Починається гостро, приблизно через півгодини після попадання в організм відповідного антигена. Виявляється уртікаріямі або дрібнопятнистим висипом, які зудять. Елементи кропив'янки частіше мають блідо-рожевий або червоний колір у вигляді пухирів з підведеними еритематозними краями. Від декількох міліметрів до декількох сантиметрів неправильної форми. Елементи кропив'янки зберігаються впродовж 1 - 6 годин, іноді супроводжуються підвищенням температури, болем в животі, суглобах. У 42% випадків гостра алергічна кропив'янка супроводжується набряком Квінке.

Набряк Квінке - локальний набряк шкіри, підшкірної клітковини, слизистих оболонок. Частіше розвивається у області губ, очей, статевих органів, щільний на дотик, рідко зудить. Одночасно з шкірними проявами можуть бути набряки суглобів, слизистих оболонок, зокрема гортані і шлунково-кишкового тракту. Набряк гортані виявляється кашлем, осиплою голосу, задухою, стрідорозним диханням, можлива смерть від асфіксії. Набряк слизистої оболонки шлунково-кишкового тракту супроводжується колікоподібними болями в животі, нудотою, блювотою. Може зберігатися від 6 годин до 2-3 днів.

ДІАГНОСТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Обов'язкові лабораторні дослідження

- загальні аналізи крові і сечі;

- біохімічне дослідження крові;

- аналіз калу на яйця глист, копрограмма;

- при псевдоалергічних кропив'янках додатково призначаються бактеріологічні дослідження калу, матеріалу з ротоглотки; визначення антитіл до глистів, вірусів.

Алергологічні дослідження

- алергологічний анамнез (враховуючи фармакологічний і харчовий);

- імуноглобулін Е загальний і специфічний в періоді повної ремісії;

- шкірні проби з побутовими, харчовими і пилковими алергенами, внутрішньошкірні тести з інфекційними алергенами.

Обов'язкові інструментальні дослідження

- УЗД органів черевної порожнини, фіброгастродуоденоськопія, ЕКГ.

- велоергометрія для виключення холінергичеськой кропив'янки;

- додатково за свідченнями рентгенографія органів грудної порожнини, навколоносових пазух.

Соседние файлы в папке METREK_TEMY ZANIAT`