Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
413ukr / МЕТОД_ПРАКТ_УКР / Тема_14-17.doc
Скачиваний:
123
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
259.58 Кб
Скачать

Змістовний модуль 7. Вірусні та бульозні дерматози

Тема 16. Пухирчатка звичайна (pemphigus vulgaris).

Тема 17. Герпетиформний дерматит Дюрінга. Ситуаційні задачі підсумкового контролю. 3 етап.

Задача № 1. Хворій 78 років. На протязі 6 років хворіє на акантолітичну пухирчатку, застосовує підтримуючу дозу медролу 12 мг. Останні 6 місяців з’явився значний біль у спині. При рентгенологічному досліджені виявлено компресійні переломи 4 хребців в грудному відділі.

1. Який препарат Ви призначите для попередження подальшого розвитку остеопорозу?

2. Які ще ускладнення внаслідок вживання стероїдних гормонів можуть виникнути?

3. Які особливості курації цього хворого?

Задача № 2. Пацієнту 18 років. Останні 8 років хворіє на герпетиформний дерматоз. Значний час приймає кортикостероїдні гормони. 2 тижні тому був прооперований з приводу виразки шлунку. Три дні тому виник новий епізод герпетиформного дерматозу.

  1. Якою повинна бути тактика лікаря відносно цього хворого?

  2. Які заходи можна застосувати для попередження побічної дії кортикостероїдів?

  3. Який препарат замість стероїдних гормонів Ви йому призначите?

  4. Призначте лікування.

Задача № 3.Пацієнту 60 років. Скаржиться на висипку в ділянці шкіри обличчя та голови. При огляді: на шкірі щік, спинки носа, лоба, волосистої частини голови видні обмежені елементи, вкриті лусочками та кірочками. На шкірі тулуба дряблі поодинокі пухирі. Ерозії вкриті кров’янистими кірками. Симптом Нікольського позитивний.

    1. Який діагноз можна встановити?

    2. Які особливості курації цього хворого?

    3. Які лікувально-профілактичні заходи необхідно провести у цьому випадку?

4. Призначте лікування.

Модуль 1. ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЯ

Змістовний модуль 7. Вірусні та бульозні дерматози

Тема 14. Простий герпес шкіри

Тема 15. Оперізуючий герпес. Гострокінцеві кондиломи. Контагіозний молюск.

Підсумковий тестовий контроль. 4 етап.

Задача № 1. При огляді хворої В., 20 років, на обличчі в ділянці облямівки нижньої губи на набряклому, гіперемійованому тлі спостерігається група пухирців з мутним вмістом, перед появою яких хвора відзначала печіння і біль на ділянці ураження, турбували головний біль, відчуття розбитості, болю в суглобах. Напередодні захворювання мало місце переохолодження. З метою впливу на етіологічний фактор призначають:

A. Циклоферон.

B. Лейкоцитарний інтерферон.

C. Ацикловір.

D. Ламівудин.

E. Гентаміцинову мазь.

Задача № 2. Хворий 65 років скаржиться на біль у правій боковій ділянці грудної клітки, слабкість. Об’єктивно: шкіра суха, набрякла гіперемійована і на ній розміщено біля десятка дрібних везикул розташованих дуже близько одна від одної. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

A. Бульозний дерматит

B. Простий лишай

C. Алергічний дерматит

D. Оперізуючий лишай

E. Псоріаз

Задача № 3. У хворого 2 дні тому з’явився різкий біль у лівій половині грудної клітини, загальна слабкість, лихоманка та головний біль. Під час огляду хворого зліва в 4-5 міжребер’ї на еритематозному тлі чисельні згруповані пухирці, заповнені прозорим вмістом, 2-4 мм у розмірі. Для якого захворювання характерна вказана вище симптоматика?

A. Пухирчатка (пузирчатка)

B. Простий герпес

C. Оперізуючий герпес

D. Стрептококове імпетиго

E. Герпетиформний дерматоз Дюринга

Задача № 4. Хворий 30 років, звернувся до дерматолога з приводу розростань на шкірі 4-го пальця правої руки. Об’єктивно: на шкірі тильної частини пальця вузликові розростання підвищені над рівнем шкіри, величиною з сочевицю та горошину, безболісні, сухі, без запалення навколо, м’якої еластичної консистенції, спаяні з підлеглою тканиною. Ваш діагноз?

A. Прості (звичайні) бородавки

B. Бородавковий туберкульоз

C. Контагіозний молюск

D. Псоріаз

E. Бородавковий папульозний сифіліс

Задача № 5. Хворий 30 років звернувся до лікаря з приводу появи на шкірі статевого органу бородавкоподібних утворень. Об’єктивно: на шкірі статевого органу в зоні вінчикової борозни головки згруповані плоскі та сосочкоподібні вузлики діаметром до 3 мм, м`якої консистенції, блідо-рожевого кольору, мають часточкову будову, на вузькій ніжці, нагадують гребень півня. Ваш діагноз?

A. Сифілітичні широкі кондиломи

B. Вегетуюча пухирчатка

C. Плоскоклітинна епітеліома

D. Бородавки

E. Гострокінцеві кондиломи

Задача № 6. Хворий звернувся до лікаря із скаргами на загальну слабкість, лихоманку, болючу висипку на шкірі тулуба. Хворіє 3 дні. При огляді: на боковій поверхні тулуба зліва на фоні гіперемії та набряку відмічаються згруповані везикули з серозно-мутним та геморагічним вмістом. Який діагноз Ви поставите хворому?

A. Герпес оперізуючий

B. Дерматит простий контактний

C. Дерматит контактний алергічний

D. Мікробна екзема

E. Герпетиформний дерматоз Дюринга

Задача № 7. Хворий 33 років скаржиться на рецидивуючу висипку на губах, яка супроводжується пекучістю. Захворювання загострюється після переохолодження. При огляді: на червоній облямівці нижньої губи - дрібні згруповані везикули, заповнені серозним та серозно-гнійним вмістом. Який діагноз Ви можете виставити?

A. Сифіліс первинний

B. Герпес простий

C. Епітеліома нижньої губи

D. Імпетиго стрептококове

E. Хейліт

Задача № 8. На прийом до дерматолога звернувся хворий із скаргами на появу висипки, яка супроводжується свербежем і поколюванням. При огляді: в ділянці кутика рота справа на еритематозному фоні - згруповані дрібні везикули, заповнені прозорим серозним вмістом, та дрібні ерозії. Для якого захворювання характерна вказана вище клінічна картина?

A. Щілиноподібне імпетиго

B. Заїда кандидоза

C. Герпес простий

D. Первинний сифіліс

E. Герпес оперізуючий

Задача № 9. На прийом до дерматолога звернувся хворий із скаргами на періодичну появу упродовж 1 року болючих ерозій на статевому члені. При огляді: на голівці статевого члена згруповані везикули і ерозії поліциклічних обрисів, з чіткими межами, м’які при пальпації. Який найбільш ймовірний діагноз у хворого?

A. Вульгарна пузирчатка

B. Піодермія статевого члена

C. Короста

D. Герпес генітальний

E. Первинний сифіліс

Задача № 10. Хворий 24 років скаржиться на гострий біль та висип пухирців на лівій половині тулуба. Захворювання пов'язує з переохолодженням. Об’єктивно: на шкірі тулуба зліва по ходу нерва згруповані дрібні пухирці, по периферії пухирців - запальна еритема. Яка найбільш вірогідна патологія?

A. Простий пухирчастий лишай

B. Екзема

C. Дерматит

D. Оперізуючий лишай

E. Герпетиформний дерматоз Дюринга.

Соседние файлы в папке МЕТОД_ПРАКТ_УКР