Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
собко Андр..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
4.39 Mб
Скачать

5. Робочі рідини для гідроприводів

Одним з найважливіших питань при вирішенні задач по гідроприводу є правильний вибір і створення нових робочих швидкостей для гідропередач,які більш повніше задовольняли б виникаючі вимоги.

Прості мінеральні масла у багатьох випадках не можуть рахуватися придатними,тому суміші з мінеральними маслами і спеціальні рідини.

В наш час вже намітилась спеціалізація в застосуванні рідини в залежності від типу і виду гідропередач,від умов,в яких їм приходиться працювати.

Серед спеціальних вимог до робочих рідин для окремих передач можна деякі виділити як загальні для гідродинамічних і об’ємних передач.

1.Рідина повинна володіти малою в’язкістю в цілях зменшення витрат на тертя,але вона обов’язково повинна володіти властивістю змащувати підшипики. Уніфікація робочої рідини з мащенням підшипників зумовлює простоту конструкції гідропередачі.

2.Рідина повинна бути стійка проти піноутворення.

3.Рідина повинна володіти високою температурою спалаху. Ця вимога визвана пожежною безпекою,так як часто гідропередачам приходиться працювати при високій температурі робочої рідини.

4.Рідина повинна мати понижену кислотність. Взаємодія рідини з деталями гідропередачі не повинно визивати їх корозії.

5.Рідина бути стійкою проти емульгування,вода,яка потрапила в неї,повинна відділятися.

6.Рідина не повинна наносити шкідливого впливу на здоров’я людини.

Робочі рідини для гідродинамічних передач.

Застосовують на електростанціях,тепловозах,автомобілях,літаках і т. д. гідромуфти і гідротрансформатори працюють на маслі,причому для цієї цілі застосовують різні сорти масел,а в останній час створюються спеціальні суміші рідин.

Для більшості гідромуфт,які працюють в нормальних умовах,у нас застосовують турбінне масло,яке має температуру спалаху 180° і задовільну в’язкісно-температурну характеристику. Відношення кінематичної в’язкості при 80°С до кінематичної в’язкості при 100°С для цього масла не вище 3,2. До масла часто додають антипінні присадки,наприклад,силікон.

Для гідротрансформаторів застосовують масло менш в’язкіше,ніж для гідромуфт.

Гідротрансформатори ГТК,призначені для транспортних машин,працюють на суміші масел,яка складаються із 65% АУ і 35% МС-14, при температурі 110-130°С.

Фірма Круп для експлуатації своїх гідротрансформаторів на тепловозах споживає спеціальні суміші,які здатні працювати при дуже високих температурах.

Так,при експлуатаційних випробуваннях німецького тепловоза 2000к.с. з гідродинамічною передачею температура робочої суміші масла складала 120-140°С при допустимій розрахунковій 200°С.

Масло в процесі роботи зазнає зміни,псується,тому під час експлуатації гідропередач потрібно час від часу брати проби робочого масла для визначення його забруднення.

Після неперервної роботи протягом 6000год. Або не пізніше як через рік потрібно робоче масло дослідити на хімічні і фізичні зміни і на старіння. При значних змінах масло потрібно міняти.

Робочі рідини для об’ємних гідропередач. Рідини для об’ємних передач більш в’язкі,ніж застосовувані в гідродинамічних передачах,хоча багато сортів масел застосовуються і в тих і в інших.

В гідроприводі отримали широке застосування мінеральні оливи. До недоліків цих олив можна віднести слабу мастильну здатність (порівняно з оливою на касторовій основі), спалахуваність, значне змінення в’язкості зі збільшенням температури, максимальну експлуатаційну температуру 150°С.