Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КОНСПЕКТ УРОКУ 4 Час і календар

.docx
Скачиваний:
72
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
24.61 Кб
Скачать

Час і календар

КОНСПЕКТ УРОКУ Час і календар.

Зоряна доба відповідає часу обертання Землі навколо своєї осі відносно зір — 23 години 56 хвилин. Сонячна доба — час обертання Землі навколо своєї осі відносно центра Сонця — 24 години. За одну добу зоряний і сонячний час розходяться на 4 хвилини, за місяць — на 120 хв, за рік — на 24 години. У році зоряних діб на одну більше, ніж сонячних. Тільки один раз на рік, в момент весняного рівнодення, зо­ряний час збігається з сонячним.

Зоряний рік— проміжок часу, за який центр диска Сонця здій­снює повний оберт по екліптиці відносно зір. Т - 365 діб 6 год 9 хв 10с.

Тропічний рік) — це проміжок часу між двома послідовними проходженнями центра диска Сонця через точку весняного рівноден­ня. Тропічний рік є основною календарною одиницею часу.

= 365 діб 5 год 48 хв 46 с.

Місцевий, поясний, всесвітній час

Місцевий час — час, виміряний на певному географічному мери­діані,

1884 р. прийнято систему поясного часу. Земну кулю умовно поділе­но меридіанами на 24 годинних пояси (від 0-го до 23-го), так, що шири­ма поясу по довготі дорівнює 15°. Для зручності межі поясів проходять по географічних кордонах областей та країн.

Поясний час — місцевий час центрального меридіана поясу Т Гринвіцький меридіан — центральний меридіан нульового годинного поясу (проходить через Гринвіч поблизу Лондона).

Всесвітній час — місцевий час гринвіцького меридіана Г(), позна­чають UT (Universal Time).

Календар

Календар — певна система лічби проміжків часу з поділом їх на окремі періоди — роки, місяці, тижні, дні.

Найдавнішим був місячний календар. Вій зародився в племенах, які вели кочовий спосіб життя. Місяць починався з «молодика» і три­вав 29 або 30 днів (29,53 доби — синодичний період). Коли люди пе­рейшли до осілого життя та почали займатися землеробством, став необхідним сонячний календар, основу якого становить тропічний рік (365 днів 5 год 48 хв 46 с) — період обертання Землі навколо Сонця відносно точки весняного рівнодення Т. Від місячного календаря за­лишився місяць та семиденний тиждень.

Календарі існують: місячний, місячно-сонячний, сонячний.

У місячних календарях рік складається з 12 місяців, а тривалість кожного місяця порівнюється зі зміною фаз Місяця. Тривалість астро­номічного місячного року 12x29*53 доби ~ 354, 367 доби (6 місяців по 30 діб, 6 місяців по 29 діб).

Простий рік 354 доби, високосний — 355 діб. Місячний календар використовується в краї­нах, де сповідують іслам.

У місячно-сонячних календарях місяці вимірюються за змінами фаз Місяця (місяці налічують 29 і 30 діб). Місячно-сонячний календар офіційно використовується лише в Ізраїлі.

У сонячних календарях за основу обліку часу беруть зміну пір року, тоді як на зміну фаз Місяця не зважають. Першоосновою сонячного календаря був юліанський календар.

Юліанський календар (або старого стилю) створений олексан­дрійським астрономом Созігеиом і запроваджений 46 року до н.е. в Римі Юлієм Цезарем. В ньому три роки підряд містять по 365 діб і називаються простими, наступний за ними рік — 366 діб і називається високосним, Високосними є ті роки, номери яких без остачі діляться на 4.

Середня тривалість року за юліанським календарем 365 діб 6 год, то орієнтовно на 11 хвилин довше від справжньої. Тому старий стиль відставав від справжнього плину часу орієнтовно на 3 доби за кожні 400 років.

Григоріанський календар (або нового стилю) запроваджений 1582 року римським папою Григорієм XIII. За цим календарем роки, то закінчуються двома нулями (за винятком 1600, 2000, 2400, в яких число сотень ділиться на 4 без остачі), не вважаються високосними. Цим виправляють похибку на 3 доби за 400 років.

Середня тривалість року в новому стилі дуже близька до періоду обертання Землі навколо Сонця. В XX ст. різниця між новим і старим стилем досягла 13 діб.

0