Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11111111111.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
108.87 Кб
Скачать

Факторного аналіз

Поняття "факторний аналіз" не треба змішувати з широким поняттям аналізу причинно - наслідкових зв'язків, коли вивчається вплив різних факторів (їх поєднань, комбінацій) на результативну ознаку.

Суть методу факторного аналізу полягає у виключенні опису множинних характеристик що вивчаються, і заміні його меншою кількістю інформаційно більш ємних змінних, які називаються факторами і відображають найбільш суттєві властивості явищ. Такі змінні є деякими функціями вихідних ознак.

Факторний аналіз, за словами Я. Окуня9, дозволяє мати перші наближені характеристики закономірностей, що лежать в основі явища, сформулювати перші, загальні висновки про напрями, в яких потрібно вести подальше дослідження.

Етапами факторного аналізу є послідовні зіставлення різних наборів факторів і варіантів групувань з їх включенням, виключенням і оцінкою вірогідності відмінностей між групами.

Завдання факторного аналізу зводиться до певного поняття, числа і природи найбільш суттєвих і відносно незалежних функціональних характеристик явища, його вимірників або базових параметрів - факторів. На думку авторів, важливою відмінною особливістю факторного аналізу є те, що він дозволяє одночасно досліджувати велике число взаємозалежних змінних без припущення про "незмінність всіх інших умов", так необхідного при використанні ряду інших методів аналізу. У цьому велика перевага факторного аналізу як цінного інструменту дослідження явища, зумовленого складною різноманітністю і взаємопереплетенням зв'язків.

Факторний аналіз спирається в основному на спостереження над природним варіюванням змінних.

1. При використанні факторного аналізу сукупність змінних, які вивчаються з точки зору зв'язків між ними, не вибирається довільно: цей метод дозволяє виявляти основні фактори, які здійснюють істотний вплив у даній галузі.

2. Факторний аналіз не потребує попередніх гіпотез, навпаки, він сам може служити методом висунення гіпотез, а також виступати критерієм гіпотез, що спираються на дані, одержані іншими методами.

3. Факторний аналіз не потребує апріорних здогадок відносно того, які змінні незалежні, а які залежні, він не гіпертрофує причинні зв'язки і вирішує питання про їх міру в процесі подальших досліджень.

Досить ефективним є використання результатів факторного аналізу в моделях множинної регресії.

Своє практичне застосування факторний аналіз вперше знайшов в галузі психології. Можливість звести велику кількість психологічних тестів до невеликої кількості факторів дало змогу пояснити здібності людського інтелекту.

При дослідженні соціально-економічних явищ, де є труднощі в ізолюванні впливу окремих змінних, успішно може бути використаний факторний аналіз. Застосування його прийомів дозволяє шляхом певних розрахунків "профільтрувати " неістотні ознаки і продовжити дослідження в напрямку його поглиблення.

5. Технологія конструювання тесту

Технологія конструювання тесту

При конструюванні тестів (методик) слід дотримуватися загальних вимог, а на практиці зважати на специфіку кожного з них. При конструюванні особистісних опитувальників використовують дедуктивну (змістову), індуктивну й екстернальну стратегії.

Дедуктивна (змістова) стратегія ґрунтується на теоретичних уявленнях про особистість, її структуру і функціонування. Розробник тесту конструює завдання, з допомогою яких оцінюватиме психологічний конструкт.

Індуктивна стратегія передбачає застосування факторного аналізу або інших статистичних процедур, заснованих на кореляційних зв'язках. Головна особливість індуктивної стратегії полягає в тому, що її дані окреслюють діагноз досліджуваного.

Екстернальна стратегія є емпіричною і ґрунтується на порівнянні контрастних груп.

Багатоетапним є конструювання тесту (методики), що передбачає визначення кількості завдань (специфікація тесту), розроблення завдань, оформлення тесту, розроблення інструкції, пілотажне дослідження, аналіз завдань.