Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олімпіада 10 к Політична карта 28 01 2014.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
110.96 Кб
Скачать

3. Дрібні острови

Багамські Острови, Барбадос, Бахрейн, Сейшельські Острови

$6000—12 000; туризм, банківський бізнес

4. Країни середніх можливостей (= 60)

Країни Латинської Америки, Північної Африки, Азії

$1000—2000; аграрні (деякі — монокультурні); гірничодобувна промисловість; великий потенціал економіки; недостатні фінансові можливості

5. Найменш розвинені країни (47) Чад, Ефіопія, Малі, Гвінея, Афганістан, Бутан, Камбоджа, Східний Тімор, Гаїті...

< $500; аграрно-сировинна спеціалізація; неписьменність, безробіття, голод; переважають дрібні споживчі господарства; монокультурне сільське господарство

III. Країни з перехідною економікою (21)

країни-республіки колишнього СРСР (12); країни Центральної Європи; Монголія

IV. Країни планової економіки (4)

країни з елементами ринкової економіки: Китай, В'єтнам;

країни з централізовано керованою економікою: КНДР, Куба

І. Мають статус колоній (15)

Гібралтар (Британія), Бермудські острови (Британія), о. Святої Єлени (Британія), Східне Самоа (США), о. Гуам (США), Західна Сахара (Марокко)...

II. Не мають офіційного колоніального статусу (> 20)Французька Полінезія, Гвіана (Франція), Мартініка (Франція), Нова Каледонія (Франція), Пуерто - Ріко (США), Антильські острови (Нідерланди), Сеута і Меділья (Іспанія), Гренландія (Данія)...

Нові індустріальні країни (Н І К ). До них відносять так зва­них «далекосхідних тигрів»: Республіку Корея, Сінгапур, Тайвань, Гонконг.

Зго­дом до них приєдналися Бразилія, Мек­сика, Аргентина.

Нова хвиля індустріа­лізації охопила Малайзію, Таїланд, Ін­донезію. Всі ці країни за короткий про­міжок часу, залучивши іноземні кошти, розвили промислові галузі. Пристосу­вавшись до потреб світового ринку, вони наситили його (за рахунок дешевої робочої сили) недорогою, але не дуже якісною продукцією. Спершу НІК вико­ристовували обладнання та технології розвинених країн. Нині вони самі ство­рюють власний науково-технічний по­тенціал. Завдяки швидкому реформу­ванню господарства темпи економічного зростання НІК були найвищими в світі — 7—12% на рік, що одержало назву «економічного дива».

Галузями міжна­родної спеціалізації нових індустріаль­них країн є виробництво товарів народ­ного вжитку: побутова техніка (елект­ронні годинники, плеєри, телевізори, фотоапарати, радіоприймачі, електронні іграшки, комплектуючі для комп'ютерів тощо), тканини, одяг, взуття. В них та­кож розвинені автоскладання, судно-складання, металургія.

2)До нафтодобувних країн з високими прибутками належать

країни Перської затоки (Саудівська Аравія, Кувейт, Ка­тар, Оман, Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ), Ірак), а також Бруней, Лівія, Га­бон та інші. їх прибутки в середньому становлять майже 9000 доларів на рік на людину, хоча коливання цього показни­ка значні. Основна частка ВВП у цих країнах створюється за рахунок продажу нафти. їх добробут залежить від ко­ливання цін на нафту на ринку енерго­носіїв. В останній час нафтодобувні кра­їни розвивають й нафтопереробну про­мисловість, хоча вона поки не має вели­кого значення.

3)Головною спеціалізацією дрібних островів (Багамські Острови, Барбадос, Антигуа і Барбуда, Сейшельські Остро­ви, Бахрейн) є сфера послуг: туристич­ний бізнес та банківська справа. За ра­хунок цього вони мають прибутки від 6000 до 12 000 доларів на рік на людину.

4)Найчисельнішим підтипом держав, що розвиваються, є країни середніх можливостей. Ця група об'єднує близь­ко 60 держав Азії, Латинської Америки та Океанії. їх прибутки становлять від 1000 до 2000 доларів на рік на душу населення. Це переважно аграрні краї­ни, деякі монокультурні. Країни серед­ніх можливостей мають значний потен­ціал для економічного зростання, але їм бракує фінансових ресурсів. Численні іноземні кредити призводять до зрос­тання їх зовнішньої заборгованості.

5)Найбідніші держави об'єднують у групу найменш розвинених країн світу. За статистикою ООН до цієї гру­пи відносять країни, в яких на одного жителя приходиться менше 500 доларів на рік, питома вага обробної промисло­вості складає менше 10%, частка пись­менного дорослого населення менша 20 %. В останні роки перелік найбідніших країн зріс до 47. До нього зокрема увійшли Афганістан, Бангладеш, Гаїті, Гвінея, Ефіопія, Замбія, Ємен, Камбоджа, Лаос, Малі, Мозамбік, Танзанія, Со­малі, Східний Тімор, Чад та інші.

3Третім типом держав сучасного світу є країни з перехідною економікою.

До них відносять 12 з країн, що виникли після розпаду Радянського Союзу

(Ук­раїна, Росія, Білорусь, Молдова, Казах­стан, Узбекистан, Киргизія, Таджики­стан, Туркменістан, Грузія, Вірменія, Азербайджан),

8 країн колишнього соцтабору Центральної Європи (Румунія, Болгарія, Сербія, Чорногорія, Хорватія, Боснія і Герцеговина, Македонія, Алба­нія) та Монголія.

У цих країнах сформу­вався переважно індустріальний тип економіки, в якому пріоритетною галуз­зю вважалася важка промисловість. Гос­подарство більшості країн тепер перебу­ває у кризовому стані. На початку 90-х років XX ст. країни взяли курс на пере­хід від планової до ринкової економіки.

4 Особливий тип складають країни з плановою економікою. До них належать Китай, В'єтнам, Корейська Народно-Де­мократична Республіка (КНДР), Куба.

Ці держави не відійшли від соціалістич­ного принципу планування розвитку господарства. Головною формою влас­ності в них залишається державна. За характером перетворень держави поді­ляють на країни з елементами ринкової економіки, до розвитку яких залучається іноземний капітал, поруч з державною існують інші форми власності, є вільні економічні зони з особливим економіч­ним порядком (Китай, В'єтнам) та кра­їни з централізовано керованою економі­кою, що не відступають від традиційних для соціалізму планування та зрівня­лівки (КНДР, Куба).

індекс людського розвитку (ІЛР), що розраховується для ООН. Цей показник акумулює три складові людсько­го розвитку: тривалість життя, рівень освіти та скоригований щодо купівельної здатності реальний ВВП на душу населення.

ІЛР має значення від О до 1.

ІЛР – для ООН - акумулює три складові людського розвитку : тривалість життя, рівень освіти , реальний ВВП

( скорегований щодо купівельної здатності ) .

Від 0 до 1 --- вище 0,8 – високий; 0,5 – 0,8 – середній ; менше 0,5 – низький .

Ті краї­ни, в яких ІЛР перевищує 0,8, вважаються країнами з високим рівнем людського розвитку.

Країни, індекс яких дорівнює 0,5-0,8, відносять до країн із середнім розвитком, і,

нарешті, країни, де ІЛР має значення, менше за 0,5, вважаються країнами з низьким рівнем людського розвитку

Дані про Укра­їну вперше були включені до звіту ООН у 1993 р. Тоді наша держава посідала 45 місце за ІЛР у світі. У звіті 1999 р. Україна посідала 91 місце. У 2002 p.- 74.

Абсолютний по­казник ІЛР для України (0,742) на 3,6 % виший за середній рівень (0,716).

Країни 3 високим рів­нем людського розвитку

Країни із середнім рів­нем людського розвитку

Країни 3 низьким рівнем людського розвитку

1

Норвегія

0,939

50

Латвія

0,791

105

Єгипет

0,635

2

Австралія

0,936

55

Росія

0,775

116

Монголія

0,569

3

Канада

0,936

74

Україна

0,742

131

Лаос

0,476

6

США

0,934

75

Казахстан

0,742

135

Мадагаскар

0,462

9

Японія

0,928

87

Китай

0,718

157

Мозамбік

0,323

З0

Угорщина

0,829

98

Молдова

0,699

158

Ефіопія

0,321

38

Польща

0,828

100

Алжир

0,693

162

Сьєрра-Леоне

0,258

Основні критерії типології країн — їх соціально-економічного розвитку та господарська спеціалізація в міжнародному поділі праці. Головні економічні показники валовий внутрішній продукт (ВВП) та валовий національний продукт (ВНП).

ВВП — сумарна ринкова вартість усіх кінцевих товарів та послуг, вироблених у межах країни протягом року.

ВНП — сумарна ринкова вартість усіх кінцевих товарів та послуг, вироблених у країні та за її межами протягом . Ці показники виражаються у грошовій формі ($) та можуть розраховуватись на душу населення.