Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод 3.docx
Скачиваний:
169
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
84.31 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ВІННИЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ

ім. М.М.КОЦЮБИНСЬКОГО

ІНСТИТУТ ІНОЗЕМНИХ МОВ

КУРС ЛЕКЦІЙ

З МЕТОДИКИ ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ

У ЗАГАЛЬНООСВІТНІЙ ШКОЛІ

(ДЛЯ СТУДЕНТІВ 3 КУРСУ

заочної форми навчання)

ВІННИЦЯ –2006

Курс лекцій з методики викладання іноземних мов у загальноосвітній школі (для студенів 3 курсу заочної форми навчання) / Укладач Глазунова Т.В. – Вінниця: ВДПУ ім. М.Коцюбинського, 2007. – 73 с.

Рекомендовано до друку вченою радою інституту іноземних мов ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського (Протокол № 13 від 28 червня 2007 р.)

У посібнику представлені розділи програми курсу методики, призначені для вивчення на 3 курсі інституту іноземних мов – методика як наука, зв’язок методики з іншими науками, класифікація вправ для формування мовленнєвих навичок та умінь, методика формування мовленнєвих навичок (лексичних, граматичних, слуховимовних, ритміко-інтонаційних, графічних, орфографічних). У лекціях враховані загальноосвітні, виховні та розвиваючі цілі вивчення іноземних мов у загальноосвітній школі.

Рецензенти: Бєлінська О.О., кандидат філологічних наук, доцент ВДПУ

Блажко Л.В., кандидат філологічних наук, доцент ВДПУ

Передмова

У цьому посібнику пропонується короткий виклад одинадцяти тем загальної методики викладання іноземних мов у середніх навчальних закладах. Він є своєрідним узагальненням досвіду вітчизняної та зарубіжної методичних шкіл.

У лекції 1 розглядається проблема навчання аудіювання як виду мовленнєвої діяльності, зокрема висвітлюються труднощі аудіювання, намічаються шляхи їх подолання.

Лекція 2 присвячена опису технології навчання різних видів читання, характеристики цих видів, та етапів розвитку уміння читання.

У лекції 3 показана методика навчання іншомовного діалогічного мовлення методом “знизу-догори”, розглядаються характерні типи діалогічних єдностей, мікродіалогів та діалогів, вербальні опори та мовленнєві ситуації, що забезпечують комунікативний підхід до формування цього складного вміння.

Навчання усного монологічного мовлення розглядається у лекції 4, дається лінгвістична та методична характеристика основних функціонально-смислових типів мовлення (розповідь, опис, міркування).

Лекція 5 розкриває технологію навчання іншомовного писемного спілкування, а саме: навчання написання приватного та ділового листа, автобіографії, заяви, листівки.

У лекції 6 розглядається основна одиниця навчально-виховного процесу –урок, його типи та структура.

У лекції 7 характеризуються види планів (включаючи поурочний), які забезпечують планомірне здійснення навчально-виховного процесу.

Лекція 8 присвячена опису контролю знань, умінь та навичок з іноземної мови; типів, видів, та функцій контролю в навчальному процесі. Окремо характеризуються та наводяться приклади різних видів тестових завдань.

У лекціях 9-10 характеризуються сучасні методи навчання іноземних мов – сугестопедія, метод активізації резервних можливостей особистості, комунікативний метод.

У лекції 11 дається короткий історичний огляд методів навчання іноземних мов (перекладних, прямих, усного методу Г. Пальмера, методичної системи навчання читання М.Уеста, аудіо-лінгвального, аудіо-візуального методів).

Всі лекції супроводжуються списками рекомендованої літератури з проблеми.

Посібник призначається для організації самостійної роботи студентів заочних відділень педагогічних інститутів - майбутніх вчителів іноземної мови – освітньо-кваліфікаційних рівнів “бакалавр” і “спеціаліст”.

Лекція 1.