Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика(Лекции).doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
3.82 Mб
Скачать

3.1.5. Вставка об'єктів.

Використання верхнього і нижнього індексів для написання формул. Введення математичних формул за допомогою редактора формул. Створення об'єктів Wordart. Використання панелі Малювання.

3.1.5.1 Створення простих формул

Для введення простих формул досить використовувати вставку верхнього і нижнього індексів. Це ви зможете виконати наступними способами:

Спосіб 1

  1. Увійти до меню Формат або в контекстно-залежне меню і вибрати команду Шрифт.

  2. У вікні Шрифт вибрати вкладку Шрифт і в полі Ефекти покажчиком миші відзначити нижній індекс/верхній індекс як вид ефекту. При цьому у відповідному віконці з'явиться галочка.

  3. Після закінчення введення нижнього індекса/верхнего індексу символів потрібно увійти до меню Формат або в контекстно-залежне меню і вибрати команду Шрифт. У вікні Шрифт в полі Ефекти покажчиком миші відмінити нижній індекс/верхній індекс вид ефекту.

Спосіб 2

  1. Увійти до меню Вигляд і вибрати команду Панелі інструментів, потім команду Налаштування. В результаті відкриється діалогове вікно Налаштування.

  2. У вікні Налаштування вибрати вкладку Команди. У полі Категорії вибрати Формат, а потім в полі Команди виділити піктограму верхній індекс (нижній індекс ) і перемістити на панель інструментів Форматування при натиснутій кнопці миші.

  3. Для введення індексів натискаємо відповідні піктограми на панелі інструментів Форматування.

3.1.5.2. Запис формул за допомогою редактора формул

Запис і редагування складних формул в Word ведеться за допомогою програми Редактор формул 3.0 (Equation Editor 3.0). Він дозволяє вставляти в документ математичні формули, що включають знаки операцій, вирази, дроби, ступені, інтеграли і тому подібне При записі формули застосовується автоматичне застосування відповідних стилів для різних її компонентів (зменшений розмір шрифту для показників ступеня, курсив для змінних і т. п.). Освоїти роботу з редактором порівняно нескладно, хоча сам процес запису формул достатньо трудомісткий. З іншого боку, слід зазначити простоту зміни розміру готових формул.

Запуск редактора формул Microsoft Equation 3.0 (кнопка на панелі інструментів ):

  1. Помістити курсор на місце введення і редагування формули.

  2. У меню Вставка вибрати команду Об'єкт

  3. У діалоговому вікні, що відкрилося, Об'єкт, на вкладці Створення в полі Тип об'єкту вибрати Microsoft Equation 3.0. Натиснути ОК.

В результаті документ перейде в режим створення або редагування формул і з'явиться панель для роботи з редактором формул (див. рис. 3.1.5.1). У формулу за допомогою клавіатури можна ввести букви російського і латинського алфавітів, а також знаки простих математичних операцій «+», «-», «/» і операцій стосунків «<», «>».

Рис. 3.1.5.1 Панель для написання формул.

У верхньому рядку панелі інструментів зліва направо розташовані наступні палітри символів: Символи стосунків, Пропуски і багатокрапки, Надрядкові знаки, Оператори, Стрілки, Логічні символи, Символи теорії множин, Різні символи і Грецькі букви - рядкові і прописні.

За допомогою шаблонів панелі інструментів виконується вставка у формулу знаків ряду математичних операцій, завдання символів інтегралів, сум, творів. Крім того, шаблони дозволяють задати форму математичного виразу (дробу, ступеня, індексу, матриці і тому подібне) для подальшого введення математичних символів в заготівку, отриману за допомогою шаблонів. Вставка шаблонів виконується аналогічно вставці математичних символів.

У нижньому рядку панелі інструментів зліва направо розташовані наступні палітри шаблонів: Шаблони дужок, Шаблони дробів і радикалів, Верхні і нижні індекси, Суми, Інтеграли, Надчеркиванія і підкреслення, Стрілки з текстом, Твори і символи теорії множин, Шаблони матриць.

При наборі символів формули курсор введення має форму знаків або . Символ, що вводиться у формулу, розміщується справа або зліва від вертикальної межі і над горизонтальною лінією курсора введення.

Запуск редактора формул для коректування наявної формули виконується подвійним клацанням миші в полі формули.

Завершення і редагування або записи формули виконується клацанням миші за межами рамки для введення формули.

Зміна розміру формули виконується прямо в основному вікні документа Word після попереднього виділення її клацанням миші.