Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика(Лекции).doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
3.82 Mб
Скачать

3.2.4 Вставка об’єктів у документ

OОo Writer має вмонтовану галерею художніх зображень, які можна вставляти у документ. Зображення можна вставити по команді Вставить→ Графический объект→ із файла … з’являється діалогове вікно зі списком зображень. Вставлене зображення можна редагувати: змінювати розмір, переміщати і т.д.

Елементарні фігури можна створювати за допомогою кнопки Функции рисования головної панелі інструментів.

Рис. 3.2.12 Панель функцій малювання

При створенні навчальних методичних посібників, часто необхідно вставляти в документ діалогові вікна, піктограми. Для цього треба викликати на екран монітора потрібне діалогове вікно, наприклад, Рассылка писем. По команді Alt + PrtScr вікно заноситься у буфер обміну, потім потрібно активувати документ, і по команді Вставить (або Вставить как …) з розділу Правка головного меню вікно буде встановлено у позицію курсора. Потім можна зробити вирівнювання об’єкта, прив’язку до абзацу чи сторінки, обтікання текстом і т.п.

Аналогічно у документ можна вставляти і об’єкти, сформовані безпосередньо у додатках Open office (діаграми, таблиці, фрагменти баз даних і т.п.)

Можна вставляти нескладні формули у документ командою: Вставка→Объект→ формула. З’являється вікно редактора формул у якому конструюємо потрібну формулу. На головній панелі інструментів знаходиться кнопка , за допомогою якої можна викликати вікно з різними математичними символами. Після того, як формули створені, від редактора формул можна відмовитися кнопкою Esc. Знову викликати редактор формул можна двічи клацнувши лівою кнопкою миші по формулі.

Гіперпосилання

Може виникнути необхідність включити в документ інформацію, створену іншими додатками, не вставляючи його в головний документ. У цьому випадку використовується технологія зв’язування об’єкта. Гіперпосилання створюються так : Вставка→Гиперссылка або кнопкою , з’являється вікно Гиперссылка. Обираємо потрібну вкладку: інтернет, почта та новини чи документ. Вказуємо шлях до об’єкта, на який створюється посилання, і натискаємо кнопку Применить. У документ вставляється посилання з вказаним ім’ям. Щоб отримати доступ до об’єкта потрібно двічі клацнути на посилання.

Рис. 3.2.13 Вікно створення гіперпосилання

Вставка макросів

Макрос – це послідовність команд, які можна виконати у будь - який момент. Наприклад, можна створити макрос для тих дій, які виконуються дуже часто. Щоб запустити режим створення макросу, потрібно виконати команди: Сервис→Макросы→Записать макрос … , з‘являється вікно запись макроса/завершить запись, яке показує нам, що почався запис макроса. Виконуємо дії, які хочемо оформити у вигляді макроса, наприклад, виділяємо фрагмент тексту і центруємо його, потім натискаємо клавішу завершить запись, з’являється діалогове вікно, де у полі имя макроса треба ввести назву макроса, вибрати режим, у якому будемо працювати з макросом – як з кнопкою, на панелі інструментів, як з пунктом меню чи як з комбінацією клавіш. Щоб назначити режим, треба скористуватися кнопкою назначить.