Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика(Лекции).doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
3.82 Mб
Скачать

Питання для самоперевірки

1. Які треба виконати дії щоб діалогове вікно вставити в документ ?

2. Як створити формулу в документі ?

3. Які дії треба виконати, щоб відредагувати формулу, яка є в документі ?

4. Що таке гіперпосилання ?

5. З якою метою використовують гіперпосилання ?

6. Що таке макрос ?

7. Які дії треба виконати, щоб створити макрос ?

3.2.5 Призначення стилів і їх використання в документах

Стиль – це сукупність параметрів форматування різних об’єктів документа. Використання стилів дає змогу стандартизувати оформлення документів. Користувач може створювати, вилучати і модифікувати стилі, копіювати їх в шаблон і навпаки. Розрізняють встроєні стилі і стилі користувачів. Перші призначені для форматування стандартних складових документа, їх можна модифікувати, але вилучати не можна. Стилі користувача створюються безпосередньо або модифікацією існуючих. Стилі зберігаються у списку вікна Каталог стилей, які активізуються командою Формат → Стили → Каталог… У цьому вікні можна проглянути стилі абзацу, стилі символу, стилі врізки і т.п. Стильове оформлення документа треба виконувати перед введенням тексту чи відразу після введення абзацу тексту. Під час введення чергового абзацу, йому присвоюється стиль попереднього абзацу. Новий стиль може створюватися за допомогою кнопок панелі форматування, кнопки чи діалогового вікна, яке викликається командою Формат → Стили → Каталог. Обираємо категорію стилі користувача і категорію стилів, наприклад, стилі абзаца і натискаємо кнопку Создать. З’являється вікно Cтиль абзаца, де можна задати отступи і інтервали, вирівнювання, шрифт, фон, обрамлення і т.п., вказуємо ім’я стилю. Після натискання кнопки ОК щойно створений стиль з’являється у списку стилів абзаців. Таким чином можна створити стилі символів, стилі сторінки і т.п. Будь - який стиль можна модифікувати, використовуючи кнопку Изменить, або вилучати за допомогою одноіменної кнопки.

Питання для самоперевірки

1. Дайте поняття стилю.

2. З якою метою використовують стилі ?

3. Які типи стилів Ви знаєте ? У чому їх відмінність ?

4. Де зберігаються стилі ?

5 Яким чином можна створити новий стиль ?

3.2.6 Засоби підготовки і представлення презентацій

Завдяки великому розповсюдженню мультимедійних комп’ютерів значно підвищилася зацікавленість до створення мультимедіа – додатків. Слово ,,мультимедіа” (мульти – багато, медіа – середовище, носій) означає сукупність середовищ чи носіїв, тобто сукупність різних способів подачі і збереження інформації (звука, графіки, анімації т.п.).

Мультимедіа – сучасна інформаційна технологія, яка забезпечує об’єднання графічних образів, відео, звука і других спеціальних ефектів за допомогою комп’ютерних засобів.

Для розробки мультимедійних додатків потрібен мультимедійний ПК на основі ОС Windows та відповідне програмне забезпечення. Розробкою і розповсюдженням стандартів і специфікацій на апаратне і програмне забеспеченя мультимедійних комп’ютерів займається підрозділ Software Publishers Association Ради Multimedia PC Marketing Council (MPC). Пристрої та програми, які марковані торговою маркою МРС, відповідають вимогам для роботи по мультимедійним технологіям.

Авторські засоби мультимедіа – це засоби, які мають зазделегіть підготовлені елементи для розробки інтерактивних мультимедіа програм. В основу різних класифікацій авторських засобів мультимедіа покладено авторську метафору – методологію, однак деякі авторські засоби мають рису декількох метафор. Саму повну їх класифікацію запропонував Джемі Сілгаром, по якій розрізняється 8 типів авторських засобів мультимедіа: мова сценаріїв; образотворче керування потоком даних; кадр; картка з мовою сценаріїв; тимчасова шкала; ієрархічні об’єкти; гіпермедіа – посилання; меркери.

Мова сценаріїв - це об’єктно - орієнтована мова програмування. У ній за допомогою спеціальних операторів визначається взаємодія елементів мультимедіа, розташування активних зон, кнопок і т.п. Однак редагуваня графічних зображень, відео і звуку у таких мовах відсутнє або дуже обмежене. До засобів, які базуються на мові сценаріїв, відносяться Ten Core Language (фірма Computer Teaching), Media View (фірма Microsoft).

Образотворче керування потоком даних - основою цього засобу є палітра значків (IconPalette), що включає різні функції взаємодії елементів засобу і напрямну лінію (FlowLine) , яка показує зв’язки між значками. За допомогою значків забезпечується вивід на екран тексту, графічного зображення, їх переміщення, відтворення фільмів, звуків і т.п. Ці засоби мультимедіа достатньо дорогі, до них відносяться Authorware (фірма Macromedia), Icon Author ( фірма Aim Tech), TIЕ (фірма Global Information Systems).

Кадр – авторські засоби цього типу подібні до типу образотворчого керування потоком даних. У них також включається палітра значків, але зв’язки між ними можуть відображати складні алгоритми, які розгалуджуються. Ці засоби дуже швидкі, потребують автоматичної наладки, оскільки помилки візуально невловимі. До цих засобів належать Quest (фірма Allen Communication), CBT Express (фірма Aim Tech) і т.п.

Картка з мовою сценаріїв - дуже потужний мультимедійний засіб. Процес розробки картки нагадує процес роботи з книгою. Створюють сторінку за сторінкою, а потім використовують гіпертекстові можливості для навігації між сторінками і об’єктами в рамках сторінок. Авторські системи постачаються з великою кількістю шаблонів, прикладів і графічних елементів. Основним недоліком засобів цього типу є неможливість забезпечити точне керування синхронізацією і виконання паралельних процесів. До засобів типу картка відносяться Multimedia Tool Book (фірма Asymetrix), Power Point (фірма Microsoft).

Тимчасова шкала – засоби цього типу подібні за структурою інтерфейсу користувача до звукового редактора для багатоканального запису. Основними елементами є трупа (база даних об’єктів) і партитура (покадровий графік подій, які відбуваються з цими об’єктами). Кожна поява об’єкта із трупи в одному з каналів партитури називається спрайтом. Для керування спрайтами у залежністі від дій користувача використовується об’єктно - подійна мова сценаріїв. Авторські засоби на основі тимчасової шкали використовуються для розробки складних комерційних додатків і комп’ютерних ігор з інтенсивною мультиплікацією. До авторських засобів цього типу належать Director (фірма Macromedia), Power Media (фірма RAD Technologies).

Ієрархічні об’єкти – у цьому засобі використовується метафора об’єкта, як і в об’єктно-орієнтованому програмуванні. Є можливість створювати складні конструкції з розвинутим сюжетом. Використовуються в основному професійними розробниками. До засобів цього типу належать New Media Studio (фірма Sybase).

Гіпермедіа – посилання - авторські засоби, що ґрунтуються на гіпермедіа – посиланнях подібні до засобів типу кадр. З їх допомогою можна розробляти гіпертекстові додатки з елементами мультимедіа. До засобів цього типу належать Hyper-Method (фірма Prog Systems Al Lab), Formula Graphic (фірма Harrow Media).

Маркери – в авторських засобах цього типу використовуються спеціальні команди – теги, які забезпечують взаємодію та об’єднання елементів мультимедіа. Їх в основному використовують для підготовки діалогових довідкових матеріалів, сторінок для вузлів Internet. Прикладами засобів типу маркер є Hot Dog (фірма Sausage Software), Front Page (фірма Vermeer).

Види і типи презентації

У залежності від способу презентації на ПК розрізняють такі їх види:

  • із сценарієм;

  • інтерактивна;

  • автоматична;

Презентація із сценарієм – традиційна презентація із слайдами, додатковими засобами кольорової графіки і анімації з виводом відеоматеріалу на великий екран чи монітор. Є можливість вносити зміни під час демонстрування. Можна використовувати анімацію, графіки, ілюстрацію. Озвучування показу, як правило, веде сам ведучий.

Інтерактивна презентація – це діалог користувача с ПК. Користувач приймає рішення, який матеріал для нього важливий, і робить вибір потрібного об’єкту на екрані. Інтерективна презентація дає можливість робити пошук потрібної інформації, заглиблюючись у неї настільки, наскільки це було передбачено розробником презентації.

Автоматична презентація – це закінчений інформаційний продукт. Таку презентацію можливо перенести на відеоплівку, дискету,компакт-диск і розіслати потенційним користувачам. У залежності від сфери застосування розрізнюють торгові, маркетингові, навчальні і корпоративні типи презентацій.

Створення презентацій

Презентація являється одним з додатків, який можна створити у середовищі OpenOffice.org. Після вибору пункту Презентация программы OpenOffice.org на екрані з’являється діалогове вікно Мастер презентаций, у якому пропонується вибір одного з трьох режимів: порожня презентація, із шаблону, відкрити існуючу презентацію.

Рис. 3.2.14 Вікно вибору типу презентацій

Розглянемо створення презентацій в режимі Из шаблона. Після вибору режиму

Из шаблона пропонується вибір виду презентації із пропонованого списку (службові, проекти, ділові і т.п.). На другому етапі можна обрати стиль презентації і способи її відображення: на екрані, плівці, папері, слайд і т.п.

Рис. 3.2.15 Другий етап створення презентацій

Після вибору кнопки Далее на третьому етапі можна задати ефекти при переході від одного слайду до іншого під час демонстрації: зникнення слайду всередину, спливання (знизу, зверху) і т.п.; швидкість появи презентації; якщо обрана кнопка автоматически , то можна вказати час затримки сторінок під час перегляду.

Рис. 3.2.16 Третій етап створення презентації

На четвертому етапі можна задати назву організації, тему презентації, цілі і т.п. (формується заголовна сторінка (слайд)). На п’ятому етапі пропонується вибрати сторінки, які будуть включені у презентацію. Наприклад, якщо була вибрана презентація типу Представление новой продукции, то можуть бути запропоновані сторінки : запит покупців (пропонується описати пропозиції покупців і їх вимоги), аналіз цін (пропонується описати фінансову вигідність покупки для покупців, порівняння якості продукції і цін у відношенні до інших фірм, які виробляють подібну продукцію) і т.п.

У іншому засобі створення презентації, такому як, наприклад, Power Point Microsoft Office, після вибору виду презентації, пропонується вибір ії підвиду. Наприклад, у виді Служебные є підвиди Общее собрание, Финансовый отчет і т.п., де також можна обрати сторінки, які потрібно включити у презентацію.

При виборі режиму Пустая презентація четвертий і п’ятий етапи випускаються (немає шаблону) – відкривається редактор презентацій. У середовищі редактора можна корегувати уже існуючі сторінки, їх вилучати або додавати (вставляти нові). Для сторінки можна обрати чи змінити розмітку сторінки тобто склад сторінкозаповнювачів(контейнерів), наприклад, сторінка може представляти собою пустий слайд чи два сторінкозаповнювача - для заголовку та для тексту, або три контейнера для заголовка , для діаграми та тексту.

Рис. 3.2.17 Вікно для вибору розмітки сторінки

Якщо, наприклад, обрана розмітка з контейнером для зображення, то подвійним клацанням лівою кнопкою миші на контейнері для зображення ми одержуємо доступ до галереї зображень. Обране зображення вставляється в контейнер. За допомогою контексного меню об’єкта, його можна редагувати. Текст можна вводити вручну або використовувати текст із документу, використовуючи буфер обміну, при цьому контейнер тексту повинен бути виділеним. Потім текст може бути форматований з приданням йому будь - яких ефектів(подібно до методів роботи у текстовому редакторі).

Рис. 3.2.18 Приклад розмітки сторінки

Використання гіперпосилань

Створені слайди можна продивляться під час демонстрації один за одним (на екрані присутня панель з створеними слайдами) чи за бажанням, тобто під час демонстрації треба звертатися до конкретного слайду, який не знаходиться за поточним і не передує йому. Для цього потрібно організувати розгалуджений і циклічний способи перегляду презентацій. Це можна зробити за допомогою гіперпосилання. На слайді гіперпосилання можна представити текстом чи кнопкою. Клацання мишею на гіперпосиланні приводить до переходу до того слайду, який знаходиться за адресою, яка вказана у гіперпосиланні. Для створення гіперпосилання треба вибрати потрібний контейнер і позицію курсора, потім використати команду Вставка→Гиперссылка, з'являється одноіменне вікно, обираємо кнопку Ссылка на элемент в документе, яка знаходиться біля одноіменного поля – з’являється список усіх створених слайдів у презентації – вибираємо потрібний. Назва вибраного слайду відображається у полі Цель. Потім вибираємо представлення гіперпосилання: кнопка чи текст, задаємо ім’я oб’єкту і текст, який повинен представляти гіперпосилання. Натискаємо кнопку Применить.

Підготовка до демонстрації

Підготовку до демонстрації можна виконати за допомогою пункту Демонстрация головного меню, а саме за допомогою режимів Настройки демонстрации чи Обычная демонстрация. Якщо обираємо режим Обычная демонстрация, тоді в одноіменному вікні обираємо кнопку Создать – з’являється список створених слайдів, з яких можна обрати потрібні для демонстрації і запускаємо демонстрацію командою Запустить. Якщо ж обраний режим Настройка демонстрации, тоді у одноіменному вікні, що з’явилося, можна вказати, з якого слайда розпочати. Можна задати автоматичну демонстрацію слайдів і тоді треба вказати час – проміжок між показами двох слайдів чи вручну, показувати чи ні показник миші і у якому вигляді (наприклад у вигляді олівця) і т.п.

Щоб розпочати демонстрацію слайдів, можна обрати один із способів:

  1. Запуск із редактора презентацій – клавіша F9. Підказку клавіші можна подивиться по команді Демонстрация → Демонстрация.

  2. З робочого столу – для цього потрібно створити ярлик презентації.

  3. Запуск файлу демонстрації слайдів – для цього потрібно створити такий файл командою Файл → Сохранить как… У списку Тип файлу обрати Презентація і клацнути на кнопці Сохранить, перед цим вказавши ім’я файлу.

Під час демонстрації у автоматичному режимі досить клацнути мишею на слайді для переходу до наступного. Якщо на слайді є гіперпосилання, то досить клацнути на такій кнопці, щоб перейти до заданого слайду. Якщо курсор миші був заданий у вигляді олівця (пера), то під час демонстрації можна підкреслювати важливі пункти тексту.

Питання для самоперевірки

  1. Які типи авторських засобів мультимедіа Ви знаєте ?

  2. Які існують види презентацій за способом їх подання ?

  3. В чому особливість створення презентацій за допомогою шаблона ?

  4. Дайте поняття розмітки слайда.

  5. Яке стильове оформлення можна застосувати до слайда ?

  6. З якою метою використовують гіперпосилання при створенні презентації ?

  7. Які режими демонстрації презентацій ви знаєте ? Дайте характеристику кожному режиму.