Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гот_МАГполе.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
652.8 Кб
Скачать

Петля гістерезису на екрані осцилографа.

Обладнання: 1). електронно-променева трубка демонстраційна, 2) випрямляч кенотронний, 3) сталеві зразки – 2 пари. 4) реостат 40-50 ом, 5) дроти з’єднувальні.

Петля гістерезису може бути отримана автоматично на екрані електронного осцилографа. Відомо два способи: один полягає в застосуванні магнітних, а інший – електричних зміщуючих полів. Для демонстрації петлі гістерезису найбільш простим і зрозумілим для учнів є перший спосіб. Тому доцільно замість звичайного технічного або шкільного осцилографа скористатися демонстраційною електронно-променевою трубкою зі встановленими на ній чотирма котушками (рис. 20).

Котушки можна узяти готові з набору для фронтальних лабораторних робіт. Вони не вимагають перемотування, але до підстави кожної котушки треба приклепати (використовуючи ті, що вже є на підставі каркаса два отвори) скобу з вилкою, виготовлену з латуні або алюмінію (рис. 21). Щоб при установці на трубці клеми котушок опинилися зовні, треба їх вивернути і поставити, як показано на рис. 21.

Котушки, розташовані один проти одного, сполучають попарно і приєднують до джерела струму по схемі, зображеній на рис. 94. Зазвичай початок і кінець обмотки відмічені на підставі каркаса буквами І і К–В кожній парі сполучають провідником які–небудь однойменні клеми. Два клеми, що залишилися, служитимуть для приєднання котушок до джерела струму. Котушки для відхилення електронною пучка по вертикалі приєднуються до джерела струму через реостат на 40-50 Ом.

Frame19

Frame20

Як зразки для випробування треба приготувати чотири сталеві стрижні діаметром 5 мм і завдовжки близько 100 мм. Одну пару треба відпалювати, а іншу – загартувати.

Перед демонстрацією досліду електронно-променеву трубку з котушками, що відхиляють, включають, як описано в досліді 48. Коли на екрані трубки з’явиться пляма, що світиться, його переміщають на середину екрану за допомогою магнітної скоби на горловині. Потім пляму фокусують і регулюють його яскравість. Після цього зменшують опір реостата до нуля і, відключивши одну пару котушок, подають на іншу пару змінну напругу 5-10 В, Напругу підбирають так, щоб отримати на екрані достатньо велике відхилення пучка.

Включаючи по черзі спочатку одну пару котушок, потім другу, учням показують відхилення пучка по горизонталі і по вертикалі. Нарешті, включають обидві пари котушок і демонструють результат одночасної їх дії – відхилення пучка під кутом 45° до координатних осей.

Далі відключають котушки, що горизонтально відхиляють, а в котушки, що відхиляють пучок по вертикалі, вставляють пару загартованих сталевих стрижнів. Природно, що поле, що відхиляє, від цього посилюється і вертикальна смужка, що світиться, сильно подовжується. Збільшуючи опір реостата, смужку, що світиться, скорочують до колишньої довжини і включають котушки, що горизонтально відхиляють. Тепер замість прямої смужки, розташованої під кутом в 45°, учні спостерігають досить широку петлю гістерезису, подібну отриманою в попередньому досліді.

Замінивши загартовані стрижні такими ж по величині стрижнями із сталі, що добре відпалені, отримують вужчу петлю.

Петля гістерезису, що отримується на екрані трубки описаним способом, відрізняється лише тим, що перехід до насичення на ній не так помітний, як на петлі, що побудована на графіці.