Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гот_МАГполе.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
652.8 Кб
Скачать

Будова і дія телеграфу.

Обладнання: 1) модель телеграфного апарату, 2) батарея акумуляторів, 3) ключ телеграфний або кнопковий вимикач, 4) дроти з’єднувальні, 5) дріт мідний ізольований.

Простим прикладом застосування електромагніту є телеграфний апарат. При поясненні його пристрою користуються наочною учбовою моделлю, включеною в електричний ланцюг, як зображено на рис. 25. При замиканні ланцюга телеграфним ключем якір електромагніту трохи повертається навколо горизонтальної осі, притискує олівець до паперової стрічки, що огинає ролик, і при рівномірному витягуванні стрічки пише на ній межу.

Frame24

Frame25

Дослід, проведений у такому вигляді, дає достатнє уявлення про пристрій телеграфного апарату та взаємодії станцій. Проте не слід обмежуватися тільки цим дослідом. Після його проведення буває корисно винести ключ в сусідню кімнату і, з’єднав його двома довгими ізольованими проводами з телеграфним апаратом і батареєю, надати можливість двом учням провести передачу якої-небудь короткої телеграми із застосуванням азбуки Морзе. Слід відмітити, що модель буде задовільно записувати тільки в тому випадку, якщо олівець, вставлений в отвір на кінці якоря електромагніту, матиме простий амортизуючий пристрій, зображений на рис. 26. Як видно з малюнка, коротенький шматочок м’якого олівця не тримається жорстко в гнізді якоря, а з’єднується відрізком гумової трубки з дерев’яним стрижнем, затиснутим в гнізді, Натиск олівця треба відрегулювати так, щоб межа на стрічці виходила помітною для індивідуального спостереження.

Будова і дія електричного дзвінка.

Обладнання: 1) електромагніт розбірний без якоря, 2) електричний дзвінок учбовий на вертикальній рамі, 3) лінійка сталева завдовжки 300 мм із клемами, 4) штатив ізольований з вістрям, 5) штатив універсальний, 6) батарея акумуляторів, 7) вимикач демонстраційний, 8) дроти з’єднувальні, 9) ящик–підставка, 10) білий екран.

Модель електричного дзвінка демонструють за допомогою установки, зібраної з великих, добре видимих здалека деталей і зображеною на рис. 27. Якорем в цій установці служить сталева лінійка завдовжки близько 30 см, яка зазвичай має на одному кінці отвір. У цей отвір вставляють і закріплюють гайкою клема. Потім лінійку сполучають з однією з котушок електромагніту, затиснувши її заздалегідь вертикально в лапці штатива.

Frame26

Frame27

Лінійка–якір встановлюється на відстані близько 1,5 см від полюсів електромагніту, затиснутого в штативі. Поряд з нею справа розташовують ізолюючий штатив із загостреним стрижнем (від колеса Франкліна). Стрижень вставляють в бічний отвір втулки і присувають ізолюючий штатив так, щоб тупий кінець стрижня торкався поверхні лінійки. Після включення струму модель зазвичай відразу починає діяти. Якщо лінійка–якір коливається слабо, з невеликим розмахом, то підбирають дослідним шляхом найбільш вдале положення контактного стрижня. Для цього злегка присувають або відсувають ізолюючий штатив. З’ясував на такій моделі будову та принцип дії електричного дзвоника, демонструють шкільний навчальний учбовий дзвінок. Позаду установки повинен бути розташований білий екран, щоб деталі установки були чітко помітні учням зі всіх міст класу.