Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зарубіжна 41-50.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
64.36 Кб
Скачать

48.Детективна новелістика по(сам.Р.-там ознаки плюс нижче)

ПО, Едгар Аллан (Poe, Edgar Allan) (1809-1849), американський поет, прозаїк, критик, творець жанру хорор (Падіння будинку Ашерів, Чорний кіт, Маятнікта провалля) та детектив (вбивство на Вулиці морг, Таємниця Марі Роже, вкраденій лист). Його вплив добре відчутній у творчості таких пісьменніків, як Бодлер, Теннісон, Достоєвський.

Новелістика По відрізняється похмурим колоритом, бо тут розповідається про різні злочини і жахи. Кілька «логічних» розповідей заклали основу розвитку детективного жанру, що отримав у всьому світі широке поширення

Сам По не називав ствої новели'' логічнимі'', а'' недетективними'', бо по-перше на той час взагалі не існувало такого терміну, а по-друге, вони не були детективами у тому розумінні, яке сформувалося про цей жанр у 19ст.

Головні озн.1) злочин 2) Злочинець 3) детектив-аматор, поліція 4) процес розслідування 5) покарання 6) два головних діючіх персонажі: тієї хто розслідує, та той хто запісує та розказує Історію.

Окрім останнього пункту сам По порушує свої ж канони :нема покарання у'' ... Марі Роже'' та'' Вкраденому лісті'', вбивці у '' Вбивство на Вулиці Морг''.

Літературні настанови По, що стосувалися жанру новели, немали б такої дії , якщо б він не реалізував їх настільки блискуче на практиці.

Вступ до Будинку Ашерів, вже віщує наступні моторошні події: «Протягом усього похмурого, темного, глухого осіннього дня, коли хмари нависали гнетуще низько, я на самоті їхав верхи по дивно безрадісною місцевості і, коли сутінки почали згущатися, нарешті виявив в полі мого зору Будинок Ашеров ».

У трьох з них (Вбивство на вулиці Морг, Таємниця Марі Роже, Викрадене лист) діє Огюст Дюпен, перший у низці знаменитих детективів. За допомогою блискучих аналітичних здібностей Д. розгадує таємниці та злочини. Його метод повністю заснований на математичному підході - зіставлення деталей і висматріванія ланцюжка умовиводів. Злочини для Дюпена - тільки привід для логічної гри. Справедливість або відплата його не цікавить. Він живе «в собі і для себе», відвернувшись від навколишнього світу. З'єднання романтичної меланхолії з раціоналістичним, дослідницьким складом розуму робить Д. типовим героєм прози По. Аналітичний принцип дослідження явищ і фактів покладено За в основу «Золотого жука». Письменника не цікавить аналіз соціальних причин розкриваних таємниць. Розум людини, логіка його міркувань здобувають перемогу. Новели За характеризуються бездоганністю містяться в них логічних побудов, суворим лаконізмом. Великий майстер побудови сюжетів, За надзвичайно економний у використанні худ. прийомів і образів. Манера оповіді проста і лаконічна, немає нічого зайвого, це справляє належний ефект, до якого так прагнув За.

Головні свої новели Береніка (Berenice), Лігейя (Ligeia) і свій шедевр Падіння будинку Ашеров За надрукував у 1830-ті роки. Новели, що демонструють аналітичні здібності розуму і опубліковані в 1842-1845 (Вбивства на вулиці Морг, Золотий жук, Украдене лист - The Purloined Letter), заклали основи детективного жанру. Маска Червоної Смерті (The Masque of the Red Death, 1843), Чорний кіт (The Black Cat, 1843), Серце-Викривач (1843) і Бочонок амонтільядо (The Cask of Amontillado, 1846) - класичні зразки «новели жаху».