Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зарубіжна 41-50.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
64.36 Кб
Скачать

50.Жахливе та комічне в новелах По.

Новела жахів (хорор) '' Дадіння дому Ашерів'', Чорний кіт'', ''Маятник та провалля''.

Жах у новелах По базується на поверненні минулого (кіт, дім Ашерів), повторенні одноманітних дій (будинок Ашерів), оспівування неминучості та жахливості того,що настане новий день(дні схожі, що було в одному теж відбудеться і внаступному- це наче бермудський трикутник жаху), жах у новелах є градаційним, описи смерті, кровавих потоків нема, але деталями( дім Ашерів) По впливає на психіку читача набагато більше, ''страшним є сам страх перед страхом''. Ще одним елементом створення страхітливого є едіпів комплекс- переживання з дитинства.

Комічне більше можемо побачити в науковій фантастиці Едгара Алана По. Так як засобами творення комічного є сатира, іронія та гумор, то зрозуміло,що твори, які належать до сатиричної фантастики, будуть містити у собі цей елемент.

Можемо зустріти комічне( засоби творення іронія та гумор) і в ''технологічній'' науковій фантастиці. Наприклад візьмемо твір '' Повість про незвичні пригоди Ганса Пфаля''. Опис його політу на шарові( літають руки ноги, кров йде звідусіль) ніби містить у собі жахливі факти, але автор подає їх настільки просто й легко, що й сам читач сприймає починає вірити не в абсурдність фактів, а в їх '' комічну правдоподібність''.