Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
med2005po_temam_ukr.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
655.87 Кб
Скачать

6. Збудники спірохетозів і зоонозних інфекцій.

243 В клініку поступив чоловік 67 років з скаргами на головний біль, підвищення температури, загальну слабкість. Об'єктивно на бічних ділянках тіла видно висип, селезінка збільшена. У віці 35 років хворий переніс висипний тиф. Проведена серологічна реакція аглютинації з рикетсіями Провачека позитивна 1:160, з протеем Ох19 -негативна. Яке це захворювання?

A. *Болезнь Брілла

B. Блошиний висипний тиф

C. Волинська лихоманка

D. Везікульозний рикетсіоз

E. Черевний тиф

244 З метою підтвердження діагнозу “туляремія” мисливцеві, госпіталізованому на 5 день хвороби слід призначити для ранньої діагностики :

A. *Алергічну пробу

B. РА

C. РНГА

D. РЗК

E. РІФ

248 При мікроскопічному дослідженні мікропрепарата крові, забарвленому по Романовському-Гімза, лікар виявив мікроорганізм у вигляді тонких ниток синьо-фіолетового кольору з декількома великими завитками завдовжки від 10 до 30 мкм і більше. Для якого інфекційного захворювання характерна така мікроскопічна картина?

A. *Поворотного тифу

B. Сифілісу

C. Лептоспірозу

D. Тріпаносомозу

E. Лейшманіозу

249 В мікропрепараті, виготовленому з пунктату регіонального лімфовузла хворого, забарвленого по Романовському-Гімза, лікар виявив тонкі мікроорганізми з 12-14 рівномірними завитками, з гострими кінцями довжиною 10-13 мкм блідо-рожевого кольору. Про збудника якого інфекційного захворювання може йти мова в даному випадку?

A. *Сифілісу

B. Тріпаносомозу

C. Лептоспірозу

D. Поворотного тифу

E. Лейшманіозу

258 При плановому обстеженні доярок поставлена шкіряно-алергічна проба Бюрне. Вказана проба використовується для виявлення гіперчутливості до :

A. *Бруцеліну

B. Туберкуліну

C. Альттуберкуліну

D. Туляріну

E. Антраксину

301 В селищі Д. у декількох господарствах було виявлена масова загибель щурів. Виникла підозра, що причиною може бути чума. Які постмортальні дослідження тварин необхідно провести з метою екстреного встановлення збудника інфекції?

A. * Реакцію кільцепреципітації

B. Реакцію аглютинації

C. Реакцію пасивної аглютинації

D. Реакцію зв‘язування комплементу

E. Реакцію нейтралізації

347 В лабораторію поступив матеріал /витяжка тваринницької сировини/ з району, де відмічені випадки сибірської виразки серед тварин. Яку серологічну реакцію необхідно застосувати для виявлення антигенів збудника в досліджуваному матеріалі?

A. *Реакцию термопреципитації

B. Реакцію зв‘язування комплементу

C. Реакцію непрямої гемаглютинації

D. Радіоімунний аналіз

E. Реакцію преципітації в агарі

533 Достовірність бактеріологічного дослідження при діагностиці чуми підвищується при застосуванні реакції імунофлуоресценції. Опишіть отриману при цьому мікроскопічну картину.

A. *Дрібні овоїдні палички з яскраво-зеленим світінням

B. Дрібні коковидні бактерії рожевого кольору

C. Крупні палички з обрубаними кінцями фіолетового кольору

D. Дрібні палички із закругленими кінцями рожевого кольору

E. Злегка зігнуті червоні палички, розташовані під кутом

584 Ветеринарний фельдшер, що працює на тваринницькій фермі звернувся до лікаря з скаргами на болі в суглобах, лихоманку, нездужання, пітливість ночами. Хворіє близько місяця. Враховуючи, що хворий працює на тваринницькій фермі і відповідні скарги, лікар запідозрив у нього бруцельоз. Який матеріал, узятий у цього хворого, підлягає дослідженню в звичайній мікробіологічній лабораторії?

A. *Сироватка крові

B. Спинномозокова рідина

C. Блювотні маси

D. Сеча

E. Випорожнення

706 У хворих бруцельозом спостерігається позитивна шкірна проба Бюрне. Який чинник імунної системи грає вирішальну роль в розвитку запальної реакції в місці введення бруцеліна цим пацієнтам?

A. * Сенсибілізовані Т-лімфоцити.

B. Ig A.

C. Ig E.

D. Ig М.

E. Ig D.

816 Хворий 34 років звернувся з приводу карбункула на обличчі. Під час огляду виявлений нещільний, без болю набряк підшкірної клітковини, в центрі карбункула чорний струп, по периферії висипання везикул навколо карбункула. Мікробіологічне дослідження з'ясувала наявність нерухомих стрептобацил, які здатні утворювати капсули. Які мікроорганізми є збудниками даної хвороби?

A. * Bacillus antracis

B. Staptylococcus aureus

C. Bacillus anthracoides

D. Bacillus subtilis

E. Bacillus megaterium

1176 В лабораторії при експертизі шкір тварин була використана реакція преципітації по Асколі. При обліку результатів через декілька хвилин після об'єднання імунної сироватки і екстракту шкіри, було відмічено утворення білуватого кільця. Про що свідчить даний результат?

A. *Наявність антигенів сибірської виразки

B. Наявність токсину анаеробної інфекції

C. Наявність збудника бруцельозу

D. Наявність поверхневого антигену ешерихій

E. Наявність вірулентного антигену сальмонели

1352 Доярка, в розпал епідемії грипу, звернулася до лікаря з скаргами на високу температуру, загальну слабкість, відсутність апетиту, біль в суглобах. Впродовж 10 днів вона лікувалася з діагнозом “грип”. Але інфекціоніст запідозрив у неї бруцельоз. Якою реакцією можна поставити остаточний діагноз бруцельоз?

A. * Райта

B. Хедльсона

C. Імунофлюоресценції

D. Відаля

E. Оухтерлоні

1546 При постановці біологічної проби і виявленні в мазках-відбитках з органів тварини стрептобактерій, оточених капсулою, можна упевнено поставити діагноз:

A. * Сибірської виразки

B. Туляремія

C. Чуми

D. Бруцельозу

E. Крупозній пневмонії

1548 В інфекційну клініку поступив хворий з попереднім діагнозом “епідемічний поворотний тиф? ” Який матеріал, узятий від хворого, необхідно досліджувати в першу чергу?

A. *Кров

B. Сечу

C. Ліквор

D. Фекалії

E. Змив з носоглотки

1614 Обстежений хворий чоловік, госпіталізований на 5-й день хвороби із збільшенням селезінки, болями в м'язах, ознобом, носовими кровотечами. При проведенні лабораторної діагностики бактеріолог використовував темнопольну мікроскопію краплі крові хворого. Назвіть збудника хвороби.

A. *Leptospira interrogans

B. Borrelia dutlonii

C. Calymmatobacterium granulomatis

D. Bartonella bacilloformis

E. Rickettsia mooseri

1642 Для остаточного підтвердження попереднього діагнозу бактеріологом проведений: 1). Посів патологічного матеріалу на печінковий і цукровий бульйони; 2). Перевірка чуствительности ізолятів до дії анілінових фарбників;3). Серологічні реакції Райта і Хеддельсона; 4). шкіряно-алергічну пробу Бюрне. Який діагноз підтверджений за допомогою вище перерахованих бактеріологічних досліджень?

A. *Бруцельоз

B. Туляремія

C. Черевний тиф

D. Сальмонельоз

E. Лихоманка Ку

1696 У хворого, що переніс сифіліс, був виявлений на статевих органах твердий шанкр. Про яку форму інфекції може йти мова у даного хворого?

A. *Реінфекція

B. Вторинна інфекція

C. Змішана інфекція

D. Рецидив

E. Суперінфекція

1791 В міську інфекційну лікарню поступив пацієнт з симптомами, що дозволили лікареві поставити попередній діагноз: туляремія. Який з нижче перерахованих методів є найбільш раннім методом діагностики і найбільш застосовний в звичайних клінічних умовах?

A. *Алергологічний

B. Біологічний

C. Серологічний

D. РИФ (експрес-метод)

E. Бактеріологічний

1820 Для серологічної діагностики сифілісу реакцією Вассермана лікар-лаборант підготував такі реактиви: кардіоліпіновий антиген, спиртовий екстракт ліпоїдів з серцевої м'язи бика з холестерином, антиген з трепонем, зруйнованих ультразвуком, гемолітичну систему, фізіологічний розчин, досліджувані сироватки. Який ще компонент необхідний для постановки реакції?

A. * Комплемент

B. Живі трепонеми

C. Еритроцити барана

D. Діагностична преципітуюча сироватка

E. Антиглобулінова сироватка

2129 В інфекційну лікарню поступив хворий з лихоманкою, яка періодично повторюється . У препараті крові (товста крапля), пофарбованому по методу Романовського- Гімза, виявлені спіралевидні мікроорганізми з гострими кінцями синьо-фіолетового кольору. Який збудник виявлений?

A. *Поворотного тифу

B. Черевного тифу

C. Малярії

D. Висипного тифу

E. Лептоспірозу

2155 У чоловіка 44 років, мисливця на ондатр, підвищилася температура тіла до 38С, з'явилися головний біль, набряк повік, гіперемія кон'юнктив, на шкірі в області шиї утворилася неглибока виразка. Вкажіть можливого збудника захворювання.

A. * Francisella tularensis

B. Bacillus anthracis

C. Brusella suis

D. Leptospira interrogans

E. Yersinia pseudotuberculosis

2417 У мисливця за ондатрами підвищилася температура тіла до 39 С, з'явилися головні болі, слабкість. На шкірі в області шиї утворилася неглибока виразка. Із зскрібка виразки приготований мазок. Виявлені грамнегативні рівномірно забарвлені, дуже дрібні паличкоподібні і коковидні мікроорганізми, що не мають капсул. Про збудника якого захворювання можна думати в даній ситуації, якщо врахувати описану морфологію мікроорганізмів, рід занять хворого і клінічну картину?

A. Туляремія .

B. Сибірської виразки.

C. Чуми.

D. Бруцельозу.

E. Лейшманіозу.

2687 У померлого від гострого інфекційного захворювання, яке супроводжувалося лихоманкою, гепатитом, геморагичними висипаннями на шкірі і слизистих оболонках, а також гострою нирковою недостатністю, при гістологічному дослідженні тканини нирки (забарвлення по Романовському-Гімза) виявлені звиті бактерії, які мають вид букв З і S. Які бактерії були виявлені?

A. *Лептоспіри.

B. Трепонеми.

C. Спірили.

D. Борелії.

E. Кампілобактерії.

3265 При мікроскопії мокроти хворого з попереднім діагнозом "гостра пневмонія", виявлені хаотично розташовані мікроорганізми овоїдної форми завдовжки до 2 мкм, інтенсивніше забарвлені на полюсах. Який діагноз можна встановити на підставі отриманих даних?

A. *Легенева форма чуми

B. Пневмококова пневмонія

C. Стафілококова пневмонія

D. Клебсієльозна пневмонія

E. Дифтерія

4829 Поворотний тиф, що викликається B.caucasica зустрічається лише на певних територіях, де є переносчик- кліщ роду Alectorobius. Як можна назвати таку інфекцію?

A. *Ендемічною

B. Екзотичною

C. Спорадичною

D. Пандемічною

E. Епідемічною

2419 Лікар поставив хворому клінічний діагноз: "Поворотний тиф"? і з метою лабораторного підтвердження діагнозу призначив мікроскопічне дослідження. У якому з перерахованих матеріалів можуть бути виявлені збудники вказаного захворювання?

A. *У крові.

B. У мокроті.

C. У сечі.

D. У випорожненнях.

E. У носоглотковому змиві.

2587 У хворого підозра на сифіліс. Яким методом можна виявити збудник в твердому шанкрі ?

A. *Темнопольною мікроскопією.

B. Виділенням чистої культури.

C. Мікроскопією матеріалу, забарвленого по методу Грама

D. Реакцією Вассермана.

E. Реакцією аглютинації.

2806 У чоловіка 42 років, що працює м'ясником, при зовнішньому огляді лікар виявив конусовидний інфільтрат яскраво-червоного кольору з різко вираженим набряком тканин. В центрі інфільтрату - чорного кольору скориночка. Про яке захворювання може йти мова?

A. *Сибірська виразка

B. Абсцес

C. Фурункульоз

D. Чума

E. Флегмона кисті

2881 Дитині ставили діагноз «бруцельоз». У контакті з хворими тваринами він не був. Як дитина могла заразитися?

A. * Через сире молоко

B. Через немиті овочі і фрукти

C. Через воду

D. Через брудні руки

E. Під час ін'єкції

3237 У мисливця за ондатрами підвищилася температура тіла до 39C, з'явилися головні болі, слабкість. На шкірі в області шиї утворилася неглибока виразка. У мазку із зскрібка виразки виявлені грамнегативні рівномірно забарвлені, дуже дрібні паличкоподібні і коковидні мікроорганізми, що не мають капсул. Про збудника якого захворювання можна думати в даній ситуації?

A.* Туляремія

B. Сибірської виразки

C. Чуми

D. Бруцельозу

E. Лейшманіозу

3241 Лікар запідозрило у хворого бубонну форму туляремії і направив досліджуваний матеріал для проведення бактеріологічного методу діагностики. У чому особливість цього методу в даному випадку?

A. *Виділяють чисту культуру від заражених лабораторних тварин

B. Виділяють чисту культуру на щільних живильних середовищах

C. Виділяють чисту культуру з використанням середовищ збагачення

D. Ідентифікують виділену культуру по антигенній структурі

E. Виділяють чисту культуру на рідких живильних середовищах

3294 В приймальному відділенні лікарні відбирають матеріал для бактеріологічного дослідження. З якою метою слід узяти матеріал хворого з гнійною поразкою глибоких тканин нижньої кінцівки?

A. *Для встановлення етіології гнійного процесу і визначення чутливості до антибіотиків

B. Для виявлення патогенного стафілокока і визначення антибіотикограми

C. Для виявлення збудника, щоб попередити внутрішньолікарняне інфікування

D. Для підтвердження анаеробної інфекції

E. Для виявлення токсичності збудника

3411 В одному з гірських селищ мала місце масова загибель гризунів. В цей же час хворіло населення цієї місцевості. Хвороба супроводжувалася швидким підвищенням температури до 40С, вираженою інтоксикацією, збільшенням пахових лімфовузлів. У препаратах-мазках з трупного матеріалу виявлені грамнегативні палички овоідної форми з біполярним забарвленням. Які мікроорганізми є збудниками цього інфекційного захворювання?

A. *Паличка чуми

B. Стафілокок

C. Збудник туляремії

D. Збудник сибірської виразки

E. Клостридії

4574 Територію старого скотомогильника, який не використовувався більше 50 років, планується відвести під житлове будівництво. Проте дослідження грунту показала наявність життєздатних спор збудника особливо небезпечного захворювання. Яким з вказаних мікроорганізмів найімовірніше міг зберегтися в грунті впродовж такого тривалого часу?

A. * Bacillus anthracis

B. Francisella tularensis

C. Brucella abortus

D. Yersinia pestis

E. Mycobacterium bovis

4741 В міську інфекційну лікарню поступив пацієнт з симптомами, які дали можливість лікареві поставити діагноз “туляремія”. Який з методів може бути використаний для ранньої діагностики?

A. * Алергічна проба

B. Біологічний

C. Серологічний (реакція аглютинації)

D. Бактеріологічний (виділення чистої культури)

E. Мікроскопічний

4780 При плановому обстеженні вагітної в жіночій консультації, узята кров з вени для постановки реакції Васермана. Реакція виявилася позитивною. Статеві позашлюбні відносини вагітна і її чоловік заперечують. Що потрібно зробити для підтвердження або відхилення діагнозу сифілісу?

A. *Поставити реакцію іммобілізації блідих трепонем

B. Зробити мазок з уретри

C. Повторити реакцію Васермана

D. Поставити осадкові реакції

E. Поставити реакцію зв‘язування комплементу

5129 Реакція Васермана у хворого 30 років різко позитивна (++++). Для діагностики якого інфекційного захворювання використовується реакція Васермана?

A. *Сифіліс

B. Бруцельоз

C. Туберкульоз

D. Поліомієліт

E. Грип

5166 З метою перевірки тваринницької сировини (шкіри, шерсть) на наявність збудника сибірської виразки, виявляють розчинний термостабільний антиген у водно-сольовому екстракті з сировини. Яку реакцію застосовують для цієї мети?

A. *Кольцепреципітації

B. Преципітації в агарі

C. Аглютинації

D. Пасивній гемаглютинації

E. Нейтралізації

5192 Мікробіологічна лабораторія отримала завдання підготуватися до дослідження матеріалів, підозрілих на зараження спорами збудника сибірською виразкою. Який з перерахованих нижче діагностичних препаратів дозволить провести швидке їх виявлення?

A. *Люмінісцентна противосибіркова сироватка.

B. Протисибірковий імуноглобулін.

C. Стандартний сибірковий антиген.

D. Ензім-мічений імуноглобулін.

E. Моноклональні антитіла проти збудника сибірської виразки.

5609 У пацієнта з попереднім діагнозом «сифіліс», лаборант узяв сироватку крові для постановки імунної реакції, яка заснована на виявленні антитіл, що припиняють рух трепонем і що приводять їх до загибелі. Яка реакція була використана для діагностики?

A. * Реакція іммобілізації

B. Реакція зв‘язування комплементу

C. Реакція аглютинації

D. Реакція преципітації

E. Реакція нейтралізації

5836 На території певної місцевості була зареєстрована масова загибель гризунів (епізоотія). Виникло припущення, що причиною може бути збудник чуми. Яку серологічну реакцію слід використовувати для швидкого встановлення антигену збудника цієї епізоотії?

A. *Преципитації

B. Аглютинації

C. Пасивній гемаглютинації

D. Зв‘язування комплементу

E. Нейтралізації

6052 В ендемічній зоні лептоспірозу населення хворіє на це небезпечне захворювання. Яке джерело інфекції представляє найбільшу небезпеку?

A. * Гризуни.

B. Молочні продукти.

C. Велика рогата худоба.

D. М'ясні продукти.

E. Кліщі.

6053 В інфекційну лікарню поступив ветеринарний лікар з підозрою на бруцельоз. На підставі якого серологічного тесту можна підтвердити діагноз?

A. *Реакції аглютинації Райта

B. Реакції аглютинації Відаля

C. Реакції преципітації Асколі

D. Реакції аглютинації Вейгля

E. Реакції зв‘язування комплементу Вассермана

6258 В приймальний покій інфекційної лікарні звернувся чоловік, який, за його словами, отримав поштою конверт з підозрілим порошком. Чоловіка госпіталізували в ізолятор, а порошок з конверта відправили до лабораторії з метою дослідження на наявність спор збудника сибірської виразки. Який метод дослідження дає можливість щонайшвидше виявити можливого збудника?

A. *Імунолюмінесцентний метод

B. Реакції зв‘язування комплементу

C. Реакції преципітації в гелі

D. Виділення чистої культури

E. Біопроба на мишах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]