Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
med2005po_temam_ukr.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
655.87 Кб
Скачать

7. Патогенні актиноміцети, гриби і прості.

246 У жінки 32 років з безсимптомним перебігом хвороби народилася друга мертва дитина з вираженою мікроцефалією. Про яку хворобу в першу чергу слід подумати лікареві?

A. *Токсоплазмоз

B. Сифіліс

C. Бруцельоз

D. Гістоплазмоз

E. Лістеріоз

247 При мікроскопії мікропрепарату з виділень хворої хронічним кольпо-вагінітом лікар виявив округлої форми і еліпсовидні клітки, що брунькувалися, розміром 3-6 мкм. Про збудника якого грибкового захворювання може йти мова в даному випадку?

A. *Кандидозу

B. Коккоцидіозу

C. Епідермофітії

D. Мікроспорії

E. Криптококозу

265 Чоловік, який проживав в ендемічному осередку, перехворів 3-денною малярією. Після переїзду в іншу місцевість, через 1,5 роки захворів малярією знову. Яка форма цього захворювання найбільш вірогідна?

A. *Рецидив

B. Реінфекція

C. Суперінфекція

D. Персистуюча інфекція

E. Вторинна інфекція

1166 У чоловіка, жителя сільської місцевості, в шийно-щелепній області виявлений твердий флегмоноподібний інфільтрат, шкіра навколо синьо-багрового кольору. У центрі інфільтрат некротизований, з виразки виділяється гній з неприємним запахом. Для підтвердження діагнозу «актиномікоз шийно-щелепної області», здійснено мікроскопічне дослідження гноїть. Що повинен виявити бактеріолог для підтвердження?

A. *Друзи

B. Грампозитивні стрептококи

C. Грамнегативні диплобактерії

D. Кислотостійкі палички

E. Грамнегативні диплококи

1186 Лікар - педіатр при огляді тримісячної дитини відзначив, що слизова оболонка порожнини рота, а також язик покриті щільним білим нальотом. У матеріалі, узятому з місця поразки, бактеріолог виявив наявність грибів дріжджеподібної форми, у зв'язку з цим запідозрили мікоз:

A. *Кандидоз

B. Фавус

C. Епідермофітію

D. Актиномікоз

E. Трихофітію

1612 В лабораторію направлений матеріал білуватого нальоту із слизистих оболонок ротової порожнини. Висів матеріалу зроблений на середовище Сабуро, відмічено зростання сметаноподібних колоній, бактеріоскопія виявила короткі нитки, що брунькувалися. До збудників якої інфекції відносяться ці мікроорганізми?

A. * Мікози

B. Спірохетози

C. Рикетсіози

D. Мікоплазмози

E. Хламідіози

1695 При дослідженні мазка крові, узятого у хворого і забарвленого по Романовському, лікар виявив прості і поставив діагноз - хвороба Круза - Чагаса. Яке просте викликало захворювання у даного хворого?

A. *Trypanosoma cruzi

B. Toxoplasma gondii

C. Leishmania donovani

D. Leishmania tropica

E. Trypanosoma brucei

1697 При бактеріоскопічесному дослідженні мазків спинномозокової рідини, забарвлених по Романовському – Гімзе, виявлені найпростіші у формі півмісяця із загостреними кінцями, блакитною цитоплазмою і рубіново-червоним ядром. Про збудника якого захворювання може йти мова?

A. * Токсоплазмоз

B. Малярія

C. Лейшманіоз

D. Тріпаносомоз

E. Амебіаз

1819 Вагітна жінка скаржиться на подразнення слизової оболонки піхви, свербіння і виділення із статевих органів. Бактеріоскопія мазків з піхви показала наявність крупних грампозитивних овальних подовжених клітин, які утворюють псевдоміцелій. Яким чином найімовірніше відбулося зараження?

A. * Ендогенна інфекція

B. Статевим шляхом

C. Контактно-побутовим шляхом

D. Трансмісивним шляхом

E. Парентеральним шляхом

1821 У чоловіка 40 років уражені міжпальцеві проміжки на ногах: шкіра мокне, відшаровується, з'явилися тріщини. При посіві зскрібка шкіри на середовище Сабуро виросли колонії, білі зверху і зеленувато-жовті знизу. У мазках з верхньої частини колоній видно конідії у вигляді “палиць” з 1-5 клітками. Які ще органи найімовірніше може уразити цей збудник?

A. *Нігті

B. Волосся

C. Підшкірну клітковину

D. Лімфатичні судини

E. Слизову оболонку статевих органів

1949 До лікаря-гінеколога звернулася жінка з скаргами, характерними для запального процесу піхви. Яким видом найпростіших він може бути викликаний?

A. * Trichomonas vaginalis

B. Toxoplasma gondii

C. Plasmodium malariae

D. Entamoeba coli

E. Lamblia intestinalis

1962 До лікаря звернулася вагітна жінка з скаргами, характерними для токсоплазмоза. Для підтвердження клінічного діагнозу у неї узята кров. Які серологічні реакції необхідно поставити в цьому випадку?

A. * Реакцію зв‘язування комплементу

B. Реакцію преципітації

C. Реакцію нейтралізації

D. Реакцію Відаля

E. Реакцію Вассермана

1963 Хворий Н., 40 років, після багатомісячного плавання в районах Західної Африки, повернувся додому. Через 15 днів відчув слабкість, головний біль, підвищилася температура, з'явилася лихоманка. Лікарем поставлений діагноз "малярія". Якими методами лабораторної діагностики можна підтвердити цей діагноз?

A. * Мікроскопічний, серологічний

B. Бактеріологічний, алергічний

C. Бактеріоскопічний, біологічний

D. Серологічний, біологічний

E. Мікроскопічний, культуральний

1964 До лікаря звернувся хворий, на відкритих частинах тіла якого були безболісні виразки, покриті червоно-бурими кірками, після зняття яких відкрилася поверхня, покрита грануляцією. При мікроскопії мікропрепарата, забарвленого по Романовському-Гімзе, в полі зору виявлені мікроорганізми округлої і овальної форми. Тривалість хвороби більше року. Які мікроорганізми викликали це захворювання?

A. * Leichmania tropica var. minor

B. Leichmania tropica var. mayor

C. Leichmania donovani

D. Liamblia intestinaslis

E. Trichomonas hominis

1965 При мікроскопічному дослідженні нативного препарату з випорожнень хворого, які мають кров'яно-слизистий характер, виявлені мікроорганізми округлої форми, в цитоплазмі яких знаходяться еритроцити, а також цисти дрібних розмірів з 4 ядрами. Про якого збудника йде мова?

A. * Entamoeba hystolitica

B. Entamoeba coli

C. Lamblia intestinalis

D. Trichomonas intestinalis

E. Leichmania donovani

3213 При мікроскопії зскрібка з язика, забарвленого за Грамом, виявлені овальні, круглі, подовжені ланцюжки клітин темно-фіолетового кольору, що брунькуються. Про збудника якого захворювання може йти мова?

A.*Кандидозу.

B. Актиномікозу.

C. Стрептококової інфекції.

D. Стафілококової інфекції.

E. Дифтерії

3222 При мікроскопії шматочків епідермісу уражених ділянок шкіри, узятих з міжпальцевих складок і підошов хворих шахтарів, лікар виявив двоконтурні нитки міцелію, круглі і квадратні спори. Про збудника якого грибкового захворювання може йти мова в даному випадку?

A. *Епідермофітії

B. Мікроспорії

C. Кандидозу

D. Трихофітії

E. Парші

3256 У дитини на слизистій оболонці щік і на язиці виявлені білуваті плями, що нагадують молоко, яке скипілося. У виготовлених препаратах-мазках знайдені грампозитивні, овальні, дріжджеподібні клітки. Які це збудники?

A. *Гриби роду Кандида

B. Стафілококи

C. Дифтерійна паличка

D. Актиноміцети

E. Фузобактерії

3326 У дітей діагностований кандидоз порожнини рота. Який препарат використовується для лікування цього захворювання?

A. *Ністатин.

B. Гентаміцин.

C. Пеніцилін.

D. Тетрациклін.

E. Цифран.

4828 При мікроскопії волоса узятого від хворого з уражених ділянок, виявлені обривки міцелію гриба, спори, бульбашки повітря і крапельки жиру. Для збудників якого грибкового захворювання характерна така мікроскопічна картина волоса?

A. * Фавусу

B. Мікроспорії

C. Трихофітії

D. Епідермофітії

E. Споротріхоза

5224 Для виявлення антитіл до токсоплазмам в сироватці крові вагітної жінки була використана непряма реакція імунофлюоресценції. Для цього спочатку фіксований мазок токсоплазм обробили досліджуваною сироваткою. Чим потрібно обробити препарат на наступному етапі?

A. *Люмінесцуючою сироваткою проти імуноглобуліну людини

B. Розчином флюоресцеину

C. Імуноглобуліном людським нормальним

D. Діагностичною сироваткою, яка містить антитіла до токсоплазм

E. Сироваткою, яка містить мічені флюоресцеином антитіла до токсоплазм.

6636 Хворий Т., 68 років, піддавався тривалою антибіотикотерапії. Після такого лікування у хворого з'явився білястий наліт на слизистій оболонці рота. Мікроскопічне вивчення мазків, приготованих з нальоту, виявило великі, округлої форми, різної величини, грампозитивні мікроорганізми. Що необхідно зробити для продовження мікробіологічної діагностики ?

A. *Посів матеріалу на середовище Сабуро

B. Посів на середовище Плоскірева

C. Посів матеріалу на середовище Кітта - Тароцци

D. Посів матеріалу на середовище Ендо

E. Посів на жовтково-сольовий агар

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]