Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовой проект по ЕтаППвЕУ Лишаенко.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Розділ 2.Основні вимоги нормативних документів електрообладнання на об’єкті виробництва ацетилену із карбіду кальція.

Генератор встановлюють у суворо вертикальному положенні, під час роботи його передсторожують від нахилів, ударів, поштовхів і падінь, а після кожного завантаження продувають для видалення повітря і ацетилено-повітряної суміші з реторт, шлангів та газозбірників. Продувку реторти виробляють подачею в неї води при відкритому продувному кранику до появи ацетилену, шланги, очищувач, гідрозатвор і газозбірник продувають ацетиленом через пальник, яку можна запалити тільки після продувки системи. В подальшому після кожної зарядки реторти продувають першими порціями ацетилену для видалення повітря через продувний кран, а перед вивантаженням завантажувальної коробки з мулом перевіряють, чи повністю реторти залиті водою.

Щоб уникнути закупорювання газовідвідний трубки підвищення тиску в ретортах і відриву їх кришок карбід у кошики завантажують до половини їх висоти.

СаС2для завантаження використовують лише тієї грануляції, яка зазначена в паспорті (пилу повинно бути не більше 2%). Кришки реторт з гумовими прокладками щільно закривають. Повне розкладання СаС2визначають за допомогою контрольного краника реторти. Реакція вважається закінченим, якщо при відкритому краник з нього потече вода. В генератори воду заливають до рівня контрольних кранів або спеціальних міток. Використання одного генератора для постачання ацетиленом більш ніж одного поста газополум'яної обробки не дозволяється, крім генератора типу ГВР-3, від якого ацетиленом можна живити до чотирьох постів.

Генератори обладнуються пристроями (пружинними, мембранними клапанами) для стравлювання надлишку газу при підвищенні тиску (понад 0,15 МПа). Для захисту від зворотного удару полум'я все ПАГ обладнані стійкими проти руйнування гідрозатворами. Огляд і очищення запобіжних і зворотних клапанів проводять не рідше 4 разів на місяць; промивання і чищення всіх апаратів (без розбирання) — не рідше одного разу на місяць.

По закінченні роботи СаС2в генераторі повністю допрацьовують, зливають іл, корпус і реторти промивають водою, а невикористаний карбід у закритій тарі і генератор встановлюють у безпечному місці. Мул, що видаляється при перезарядці ПАГ, вивантажують у пристосовану для цієї мети тару і зливають в мулову яму або спеціальний бункер.

Для усунення джерел запалювання використовують шматки карбіду кальцію певного розміру — не нижче 25Х50 і 15х25 мм, Щоб відразу не змочувати весь карбід, завантажувальні ящики поділяють на кілька секцій перегородками.

Перед вивантаженням мулу реторти повністю заливають водою, щоб ізолювати розжарені шматки карбіду під шаром мулу і тим самим ліквідувати можливе джерело запалювання.

Допустима температура води в генераторі, 60 °С, а ацетилену в зоні розкладання карбіду 100 °С. Температура ацетилену після гідрозатвори може бути на 10 — 15°С вище температури навколишнього повітря.

Якщо в генераторі або водяному затворі замерзла вода, то його відігрівають тільки гарячою водою, парою або гарячим піском.

ПАГ переважно використовують на відкритому повітрі або під навісом. Для виконання тимчасових газополум'яних робіт в робочих і житлових приміщеннях їх встановлюють з розрахунку не менше 300 м3на кожен апарат з можливістю провітрювання або 100 м3, якщо газополум'яні роботи виконуються в іншому приміщенні.

У гарячих цехах (ковальських, термічних, ливарних, котелень та ін) ПАГ розміщують на відстані 10 м від відкритого вогню і розпечених предметів. І тільки в тих місцях, де немає небезпеки нагрівання генератора теплотою випромінювання, попадання на нього відлітають гарячих частинок металу або іскор і засмоктування виділяється С2Н2 в працюючі печі, вентилятори та компресори.

Для роботи на відкритому повітрі в зимовий час краще застосовувати морозостійкі генератори типу ГВР, АНВ, АСМ, МЧ, інші генератори при температурі нижче 0°С захищають ватними чохлами і заливають гідрозатвори незамерзаючою рідиною.

До початку газозварювальних робіт проводять огляд місця зварювання і його підготовку. У пожежонебезпечних приміщеннях горючий матеріал забирають в радіусі 5 м. Спалимі конструкції, розташовані ближче 5 м від місця зварювання, захищають металевими або азбоцементними листами, поливають водою і т. д. Неприпустима зварювання свіжопофарбованих конструкцій. У вибухонебезпечних приміщеннях зварювання здійснюють після видалення з них вибухонебезпечних речовин, продування апаратури або заповнення її інертним газом.

Після зварювання закривають вентиль балона, знімають редуктор, навертають ковпак, промивають генератор, оглядають місце зварювання і при необхідності поливають його водою. Через 3-4 год після зварювання огляд повторюють. Приміщення, в якому був встановлений генератор, по закінченні роботи ретельно провітрюють.