Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_ЕИ_1 семестр.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
821.76 Кб
Скачать

Додавання та вилучення рядків і стовпчиків в таблиці

Для того щоб додати рядок у кінці таблиці, необхідно натиснути клавішу Tab, коли курсор знаходиться в правій нижній комірці таблиці. Можна вставити рядок і серед вже існуючих. Для цього слід зробити активним той рядок, над яким треба ставити новий і виконати команду Таблица\Добавить строки.

Щоб додати стовпчик, слід виділити потрібний стовпчик і виконати команду Таблица\Добавить столбцы. Новий стовпчик буде вставлений зліва від виділеного стовпчика.

Знищення стовпчиків і рядків відбувається так: виділяється рядок або стовпчик, а потім виконується команда Таблица\Удалить строки (столбцы).

Об’єднання та розбиття комірок

Для об’єднання кількох сусідніх комірок слід їх спочатку виділити, а потім виконати команду Таблица\Объеденить ячейки.

Для розбиття комірки на кілька частин слід її виділити і виконати команду Таблица\Разбить ячейки. В діалоговому вікні, що з’являється задати кількість рядків і стовпців, на які розбивається дана комірка.

Зміна напрямку тексту в комірках виконується таким чином: слід встановити курсор в потрібну комірку або виділити кілька комірок, в яких потрібно змінити напрямок тексту, та виконати команду Формат\Направление тексту. Вибрати потрібний напрямок і натиснути Ok.

Встановлення меж таблиці, зміна заливки окремих комірок або таблиці в цілому, зміна вигляду сітки тощо здійснюється за допомогою команди Формат\Границы и заливка. Перед цим слід виділити потрібні комірки.

При автоматичному форматуванні таблиці використовується готові формати. Для цього слід помістити курсор в будь-яке місце таблиці та виконати команду Таблица\Автоформат.

З’явиться діалогове вікно Автоформат таблицы. Це те ж діалогове вікно, що з’являється і при натисканні кнопки Автоформат в діалоговому вікні Вставка таблицы, коли ви створюєте нову таблицю. В списку Форматы перераховані наявні стандартні формати таблиць, вибравши потрібний треба натиснути Ok

Word дозволяє автоматично проводити сортування даних в таблиці за вмістом довільного її стовпчика. Для цього слід виділити потрібний стовпчик таблиці і виконати команду Таблица/Сортировка. В діалоговому вікні, що з’являється, слід задати вид сортування даних (за зростанням чи спаданням). Можна вказати стовпчик, за яким проводити вторинне сортування, у випадку співпадання даних у виділеному стовпчику. Встановивши параметри сортування, натиснути Ok.

Крім автоматичного сортування даних в таблиці текстовий процесор Word надає можливості використання формул для автоматичних обчислень таблиці. Найбільш використовуваною є функція автосуми . за допомогою цієї функції можна додавати дані по стовпцю або по рядку. Для того щоб застосувати її слід поставити курсор в нижню комірку рядка і натиснути кнопку Автосумма на панелі інструментів Таблицы и границы. Для застосування іншої формули в таблиці, слід помістити курсор в комірку, де має виводитись результат обчислень і виконати команду Таблица\Формула.

За даними, які внесенні в таблицю, можна також будувати діаграми. Її побудова відбувається автоматично, в залежності від того, яка частина таблиці виділена. Додавання діаграми відбувається за допомогою команди Вставка\Рисунок\Диаграмма. За замовчуванням будується гістограма.

Для створення формул, які містять позначення змінних, індекси, показники степенів та інші математичні знаки Word використовує вбудований засіб – Редактор формул. Вставка формули в документ Word здійснюється так само як вставка будь-якого іншого графічного об’єкта – за допомогою команди Вставка\Объект. В діалоговому вікні Вставка объекта на вкладці Создание в списку Тип объекта слід вибрати пункт Microsoft Equation 3.0.

Викликати редактор формул можна також за допомогою піктограми на панелі інструментів.

При введенні формул можна також використовувати будь-які символи з клавіатури. Перехід від одного поля введення до іншого здійснюється за допомогою курсорних клавіш або мишки. Розмір курсору і спеціальна підкреслююча лінія показують, в якому з полів відбувається введення.

Після завершення введення і редагування формул можна повернутись до редагування документа, натиснувши клавішу Esc або натиснувши мишею за межами об’єкта формули. Подвійне натиснення лівою кнопкою в межах формули дозволяє повернутись до її редагування.