Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Расчеты.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
670.72 Кб
Скачать

5.2 Аналіз обігових коштів

Обігові - це кошти, використовувані підприємством для здійснення своєї постійної діяльності, обігові кошти включають в себе виробничі запаси підприємства, незавершене виробництво, запаси готової і відвантаженої продукції, дебіторську заборгованості, а також готівкові гроші в касі та грошові кошти на рахунках підприємства.

Структура джерел формування обігових коштів є такою:

– власні джерела;

– позикові джерела;

– залучені джерела коштів.

    Власні джерела. Мінімальна потреба в обігових коштах покривається за рахунок таких власних джерел як статутний капітал, нерозподілений прибуток підприємства (тобто прибуток, який залишається в розпорядження підприємства), цільове фінансування та цільові надходження, надходження від емісії цінних паперів.

    Позикові джерела. Формувати обігові кошти лише за рахунок власних джерел економічно не доцільно, так як це знижує можливості підприємства щодо фінансування власних витрат і крім того позбавляє можливості підприємство отримувати додатковий прибуток за рахунку використання позикових коштів. Джерелами позикових коштів є банківські кредити, як короткострокові та к довгострокові, які зазвичай використовуються на придбання основних та поточних активів, на сезонні потреби підприємства.

    Але залучення кредитів потребує додаткових витрат підприємства по обслуговуванню цих боргових зобов’язань. До тих пір, поки розмір прибутку, забезпеченого використанням кредитів покриває витрати, пов’язані з його обслуговуванням, доти підприємство залишається економічно стабільним. Тобто для підприємства є важливим забезпечити раціональне співвідношення позикових та власних коштів. 

Нормування - це встановлення економічно обгрунтованих (планових) норм запасу і нормативів по елементах оборотних коштів, необхідних для нормальної діяльності підприємства. До числа нормованих оборотних коштів зазвичай ставляться оборотні виробничі фонди та готова продукція.

Є три різновиди нормування обігових коштів:

  • нормування обігових коштів для утворення запасів сировини, матеріалів і

покупних напівфабрикатів;

  • нормування обігових коштів по допоміжних матеріалам, паливу, тарі і

малоцінним швидкозношуваним предметам;

  • нормування обігових коштів для утворення запасів готової продукції

Найважливішими показниками оцінки ефективності використання оборотних коштів підприємства є коефіцієнт оборотності оборотних коштів і тривалість одного обороту.

Розрахуємо середньорічний розмір обігових коштів, який вираховується як відношення суми оборотних активів (другий розділ активу Балансу) та витрат майбутніх періодів на початок і к1інець звітного періоду до 2:

2011 рік:

ОС1 = (1083 + 573) + (1083 + 573) = 1656 тис. грн.

2012 рік:

ОС2 = (1083 + 573) + (1083 + 573) = 1656 тис. грн.

Ділова активність підприємства проявляється в швидкості обороту обігових коштів. Коефіцієнт оборотності розрахуємо за формулою:

(5.8)

де, Коб –коефіцієнт оборотності;

РП – реалізована за рік продукція (товари, роботи, послуги);

– середньорічний розмір обігових коштів.

2011 рік:

2012 рік:

Коефіцієнт завантаження розрахуємо за наступною формулою:

де, Кз – коефіцієнт завантаження;

– середньорічний розмір обігових коштів;

РП – реалізована за рік продукція (товари, роботи, послуги).

2 011 рік:

2012 рік:

Цей показник характеризує участь оборотних коштів у кожній гривні реалізованої продукції. Збільшення коефіцієнту завантаження свідчить про погіршення використання оборотних коштів.

Період обороту:

(5.10)

де, Тоб – період обороту;

Коб - коефіцієнт оборотності.

2 011 рік:

2012 рік:

Отримані дані занесемо до таблиці:

Таблиця 5.3 - Аналіз ефективності використання обігових коштів ТОВ «Будівельник-2004»

Показник

2011 рік

2012 рік

Відхилення

Середньорічний розмір обігових коштів, тис. грн.

1656

1656

0

Коефіцієнт оборотності, об.

1,5

0,5

-1

Коефіцієнт завантаження, грн.

0,6

2,2

1,6

Період обороту, днів

240

720

480

Рисунок 5.4 – Динаміка коефіцієнтів оборотності та завантаження обігових коштів ТОВ «Будівельник-2004» за 2011-2012 роки

Як свідчать дані розрахунків оборотність обігових коштів на ТОВ «Будівельник-2004» дуже слабка, а за 2012 рік вона впала в три рази. А період обороту збільшився на 480 днів. Все це свідчить про низьку ділову активність підприємства. Обігові кошти підприємства формуються за рахунок власних та позикових джерел, а процедура нормування запасів не виконується.