Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БУ-ЕПР-МР-СРС.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
762.88 Кб
Скачать

Тема 4. Оцінювання та калькуляція...................................................................13

Тема 12. Облік праці, її оплати та соціального страхування..........................24

Перелік питань до модульного контролю 1................................................................33

Перелік питань до модульного контролю 2................................................................34

Література......................................................................................................................35

Перелік методичних матеріалів...................................................................................37

Додаток А. Листок непрацездатності..........................................................................38

ВСТУП

Невід‘ємною складовою розвитку ринкових відносин в Україні є адекватна система фінансового обліку, що забезпечує всіх членів суспільства надійною, своєчасною та корисною інформацією про господарську діяльність підприємств.

Зростаючі потреби в якісній інформації для ухвалення рішень стимулюють розвиток системи фінансового обліку і звітності на підприємствах. Цільове призначення такої системи полягає в зборі, реєстрації, агрегації, аналізі, інтерпретації і представленні інформації в такій формі, яка була б зручною для формулювання стратегії, планування, ухвалення управлінських рішень, контролю і оцінки результатів діяльності підприємства.

Фінансовий облік грає важливу роль на всіх етапах управління, оскільки забезпечує менеджерів фінансовою інформацією для досягнення ними цілей організації. Він вимагає не лише знання бухгалтерії, а й вміння робити професійні судження, оцінювати всебічно суттєвість подій, аналізувати операції та фінансовий стан підприємства. Це у свою чергу підвищує вимоги до кваліфікації економістів, менеджерів і керівників підприємств. Дисципліна «Бухгалтерський облік» дає майбутньому економісту знання і уміння, як інформація бухгалтерського обліку може і повинна використовуватися керівниками, економістами та менеджерами підприємства для ефективнішого виконання ними своїх обов'язків.

Підставою для розробки методичних рекомендацій є:

- Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затверджене Наказом МОН України №161 від 02.06.93р.;

- Освітньо-професійна програма (ОПП) підготовки бакалавра за напрямом підготовки 6.030504 “Економіка підприємства” галузі знань 0305 “Економіка та підприємництво”;

- Галузевий стандарт вищої освіти України “Освітньо-кваліфікаційна характеристика бакалавра напрямів підготовки 6.030504 “Економіка підприємства”; 6.030505 “Управління персоналом та економіка праці” галузі знань 0305 “Економіка та підприємництво”;

- Галузевий стандарт вищої освіти України «Засоби діагностики якості вищої освіти рівня бакалавр напрямів підготовки 6.030504 “Економіка підприємства”; 6.030505 “Управління персоналом та економіка праці” галузі знань 0305 “Економіка та підприємництво”;

- рішення ДВНЗ “Донецький національний технічний університет”.

Загальні положення Мета: формування системи знань з теорії та практики ведення бухгалтерського обліку на підприємствах.

Завдання: вивчення методів раціональної організації та ведення бухгалтерського обліку на підприємствах на підставі використання прогресивних форм і національних стандартів; набуття навичок опрацювання і використання облікової інформації в управлінні.

Предмет: методологія і методика ведення бухгалтерського обліку на підприємстві.

Методичні рекомендації покликані сприяти формуванню фахівців, які б відповідали новим тенденціям і перспективним вимогам підготовки високо кваліфікованих спеціалістів економічного напрямку з новим мисленням, здатних не лише спостерігати та реєструвати різні факти господарського життя, але й робити вагомий внесок в справу покращення збереження майна, управління підприємством, підвищення його рентабельності.

Самостійна робота студентів дає змогу конкретизувати і закріпити теоретичні знання, виробити у студентів навички у використанні цих знань на практиці, розвинути у них ініціативу, вміння самостійно орієнтуватися в економічній інформації.

Самостійна робота є основним засобом засвоєння студентом навчального матеріалу в час, вільний від обов'язкових навчальних занять.

Навчальний матеріал навчальної дисципліни, передбачений робочим планом для засвоєння студентом в процесі самостійної роботи, виноситься на підсумковий контроль поряд з навчальним матеріалом, який опрацьовувався при проведенні навчальних занять.

ТЕМАТИЧНИЙ ВИКЛАД ЗМІСТУ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Тема 1. Загальна характеристика бухгалтерського обліку, його предмет і метод. Бухгалтерський облік як мова бізнесу. Сутність та призначення бухгалтерського обліку. Бухгалтерська інформація й прийняття управлінських рішень. Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", положення (стандарти) бухгалтерського обліку. Мета бухгалтерського обліку. Задачі бухгалтерського обліку. Принципи бухгалтерського обліку. Якісні характеристики облікової інформації. Користувачі бухгалтерської інформації. Предмет бухгалтерського обліку, його найважливіші об'єкти. Класифікація господарських засобів підприємства. Господарські процеси як об'єкт бухгалтерського обліку. Господарські операції й факти. Метод бухгалтерського обліку, його елементи: документація, інвентаризація, оцінка, калькуляція, рахунки, подвійний запис, баланс, звітність. Види бухгалтерського обліку: фінансовий та управлінський облік, правила їхнього регулювання. Бухгалтерський і податковий облік.

Тема 2. Бухгалтерський баланс. Фінансове положення підприємства і балансове рівняння. Балансовий метод узагальнення інформації. Будівля й зміст балансу. Актив. Пасив. Розділ. Стаття. Валюта балансу. Економічна інтерпретація активу й пасиву балансу. Класифікація балансів. Зміни в балансі під впливом господарських операцій.