Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
99.84 Кб
Скачать

Лекція 2. Система права. Правові відносини. Юридична відповідальність. План

  1. Система права України. Галузі та інститути права.

  2. Правовідносини: поняття, ознаки, структура.

  3. Правомірна поведінка. Поняття і види правопорушень

  4. Поняття і види юридичної відповідальності.

  5. Поняття законності. Юридичні гарантії законності.

1. Система права України. Галузі та інститути права

Система права - це єдність усіх чинних юридичних норм певної держави, їх розподіл за галузями та інститутами права.

Галузь права - це сукупність правових норм та інститутів права, що регулюють певну сферу суспільних відносин.

Поділ усієї сукупності норм права на галузі здійснюється в залежності від предмета та методу правого регулювання.

У сучасній правовій науці існує така класифікація галузей права:

1. Профілюючі (конституційне, цивільне, адміністративне, цивільно-процесуальне, кримінально-процесуальне, трудове право);

2. Спеціальні (фінансове, сімейне, виправно-трудове право, право соціального забезпечення);

3. Комплексні (право прокурорського нагляду, сільськогосподарське, екологічне, банківське, залізничне, гірниче право).

Конституційне (державне) право - це система правових норм, насамперед принципів і норм Конституції, які закріплюють основи суспільного і державного ладу, засади політики і здійснення державної влади, взаємодії держави і громадян, основні права, свободи й обов'язки громадян.

Адміністративне право - це система правових норм, які регулюють управлінські відносини у сфері здійснення виконавчої влади, розпорядчої діяльності державного апарату, його взаємовідносини з іншими державними, а також громадськими організаціями і громадянами. Неодмінною ознакою відносин, які регулюються адміністративним правом, є наявність у їх складі суб'єкта, наділеного державно-владними повноваженнями.

Фінансове право - це система правових норм, які регулюють відносини, що виникають у процесі здійснення фінансової діяльності, накопичення і використання фінансових ресурсів. Суб'єктами фінансових відносин можуть бути держава, її органи й організації, громадські структури, окремі громадяни.

Цивільне право - це система правових норм, які регулюють майнові (немайнові) особисті відносини, що складаються між фізичними та юридичними особами як рівноправними суб'єктами. Підгалузями цивільного права є авторське, спадкове право.

Сімейне право - це система правових норм, які регулюють особисті (немайнові) і майнові відносини подружжя, батьків, усиновлювачів і усиновлених, інших членів сім'ї і родичів.

Трудове право - це система норм права, які регулюють відносини у сфері здійснення трудової діяльності (порядок прийому і звільнення з роботи, умови праці та її охорони, час праці та відпочинку і т. ін.). Суб'єкти цих відносин можуть бути як рівноправними, так і знаходитися (один з них) у стані підлеглості.

Земельне право - система правових норм, які регулюють відносини, пов'язані з використанням та охороною земельних ресурсів.

Цивільно-процесуальне право - це система правових норм, що регулюють відносини, пов'язані із судовим розглядом цивільних, трудових, сімейних та інших справ, виконанням судових рішень, а також здійсненням органами юстиції дій юридичного значення.

Кримінальне право - це система правових норм, спрямованих на боротьбу зі злочинами і встановленням міри кримінальної відповідальності за їх учинення.

Кримінально-процесуальне право - це система правових норм, які регулюють відносини, що виникають у діяльності правоохоронних органів та судів у зв'язку з викриттям злочинів, розслідуванням кримінальних справ, судовим розглядом та виконанням вироку.

Міжнародне право - це система правових норм, що регулюють взаємовідносини між державами (міжнародне публічне право) чи між громадянами різних країн та їх об'єднаннями (міжнародне приватне право). Міжнародне право не належить до галузей внутрішнього права держав, воно складається на основі міждержавних угод. Норми міжнародного права домінують у випадку протиріч з нормами внутрішнього права.

Підгалузь права - це складова частина галузі права, яка об'єднує норми права, що регулюють суспільні відносини певного виду. Як приклад підгалузі цивільного права є авторське і спадкове право, фінансового права - банківське право.

Інститут права - це таке угруповання норм права певної галузі чи підгалузі, що регулює конкретний вид чи сторону однорідних суспільних відносин. Наприклад, у цивільному праві є інститут права власності, норми якого регулюють відносини власності.

Система законодавства - це внутрішньо узгоджена сукупність нормативно-правових актів, що є зовнішньою формою і засобом існування правових норм. Система права і система законодавства співвідносяться як зміст і форма.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]