Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Пос.до сам.вивч. ЕА.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Завдання № 2 «діагностика фінансових результатів і рентабельності підприємства»

Ціль: засвоєння методики оцінки та діагностит фінансових результатів і рентабельності підприємства та оволодіння навичками використання системи показників рентабельності в процесі анлізу фінансово-економічного стану підприємства.

За статистичними даними підприємства, що розглядається, проаналізувати всі можливі показники рентабельності. Зробити відповідні висновки щодо рівня рентабель­ності діяльності та причин, що призвели до його зміни (обов’язково надати первісну інформацію з підприємства в кінці роботи, необхідно використовувати одне підприємство впродовж виконання вісх ситуаційних завдань до самостійної роботи студентів). Надалі визначити силу впливу опера­ційного важеля, поріг рентабельності і запас фінансової міцності.

План.

1. На базі вихідних даних розрахувати та проаналізувати рівень всіх можливих показників рентабельности, зробити відповідні висновки.

2. На базі вихідних даних визначити силу впливу опера­ційного важеля, поріг рентабельності і запас фінансової міцності.

Методичні рекомендації та послідовність рішення завдання

На першому етапі виконання завдання інформаційною базою аналізу фінансового стану є бухгалтерська фінансова звітність, тобто система показників, які відображають майновий і фінансовий стан підприємства на конкретну дату. Склад, зміст, вимоги та інші засадні основи бухгалтерської звітності регламентовано положенням (стандартом) бухгалтерського обліку П(С)БО № 19 «Об’єднання підприємств», яке затверджене наказом Міністерства фінансів України від 7 липня 1999 р. № 163.

Згідно з цим положенням бухгалтерська звітність складається із взаємозв’язаних форм, на основі яких здійснюється аналіз фінансового стану підприємства:

1. П(С)БО № 2 «Баланс», ф. 1.

2. П(С)БО № 3 «Звіт про фінансові результати», ф. 2.

3. П(С)БО № 4 «Звіт про рух грошових коштів», ф. 3.

4. П(С)БО № 5 «Звіт про власний капітал», ф. 4.

Аналізуючи фінансовий стан підприємства за цими формами, необхідно передовсім ознайомитися з П(С)БО № 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» і переконатись у тому, що всі вимоги даного стандарту на підприємстві враховано. Ця звітність орієнтована на ринкові відносини, на тих користувачів, які не можуть вимагати у службовому порядку звітів, складених з урахуванням їхніх конкретних інформаційних потреб.

Рентабельність характеризує відносну прибутковість діяльності підприємства. В процесі аналізу фінансово-економічного стану підприємства використовується така система показників рентабель­ності.

  1. Рентабельність активів (економічна рентабельність) характеризує рівень прибутку, що генерують усі активи підприємства. Даний показник розраховується за формулою:

2. Рентабельність власного капіталу (фінансова рентабельність) характеризує рівень прибутковості власного капіталу, що вкладений у підприємство.

3. Рентабельність продажів (комерційна рентабельність) пока­зує, наскільки ефективно і прибутково підприємство здійснює свою операційну (виробничо-комерційну) діяльність, і розраховується як відношення суми прибутку до виторгу від реалізації продукції. У залежності від показника прибутку, що використовується у роз­рахунках, відрізняють валову, операційну і чисту рентабельність продажів.

Валова рентабельність продажів показує ефективність виробни­чої діяльності і цінової політики підприємства.

Показник операційної рентабельності характеризує спроможність підприємства генерувати прибуток від діяльності до вирахування витрат, що не мають відношення до операційної ефективності.