Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції 1-4 (опорні конспекти) укр мов.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
71.56 Кб
Скачать
  1. Вітання. Доброго ранку (Добрий день! Добрий вечір!).

  2.  Вибачення і прохання: Вибачте, що затримую Вас! Скажіть, будь-ласка, ... (Будьте ласкаві, скажіть...; Чи не могли б Ви сказати...).

  3. Знайомлення. При знайомстві обов’язково треба представитись(ім’я чи прізвище, або всі три компоненти – ім’я, прізвище, по батькові). Залежно від ситуації можна назвати посаду, фах, місце проживання тощо. Будьмо знайомі!,Я хочу (хотів би) з Вами познайомитися!

  4. Порада – пропозиція, вказівка, як діяти за будь-яких обставин, допомога добрим словом у скруті. Адресат має на пропозицію відповідно відреагувати та подякувати.

  5. Відмова. Якщо людина не завжди може задовольнити прохання, прийняти ту чи іншу пропозицію, вона змушена відмовити. Відмова має бути коректною, доброзичливою і переконливою (на жаль, дуже шкода, вибачте тощо). Варто уникати відмови, вживаючи слово Ні!. 

  6. Заперечення:Даруй (те), ти (Ви) мене неправильно зрозумів (ли).

  7. Комплімент. Основне його призначення – зробити приємне співрозмовникові, викликати взаємну симпатію. Не слід робити багатозначних компліментів. Комплімент повинен бути щирим. Варто уникати незрозумілих слів. У тебе (Вас) такий чудовий вигляд! 

  8. Вибачення : Я не хотів (немає наміру) чинити тобі (Вам) прикрощі; Я це зробив не навмисно; Мені дуже неприємно! Вибач (те)!

  9. Прощання: До побачення! (Бувайте здорові! Усього Вам най-кращого! Хай щастить!).

    Парадигма мовних формул :

    вітання,звернення ,знайомлення, відмова,зауваження, критика, комплімент.

Ділове листування - невід'ємний засіб зв'язку і в наші дні. Зв'язки підприємства із зовнішніми організаціями, так як саме листи з'єднують організацію-автора з іншими установами.

Службовий лист - це узагальнена назва різних за змістом документів, оформлених відповідно до ДСТУ, пересилаються поштою, факсом або іншим способом.

Офіційно-діловий стиль - це мова ділових паперів: розпоряджень, постанов, заяв, автобіографій, протоколів, наказів, розписок та ін.

Етикетні формули ділового листування:

Привітання 

Добрий день (ранок, вечір)!  Здравствуйте! 

Формули прощання 

До побачення!  Всього доброго!  На все добре!  До зустрічі! (Якщо призначена зустріч)  Дозвольте попрощатися!  Щасливої ​​дороги (Від'їжджаючого) 

Формули подяки 

Спасибі! Дуже вдячний вам ... Дякую! Велике спасибі!  Сердечно дякую (вдячний)! Дозвольте подякувати вам!  Дуже вам вдячний! 

Прохання 

Будьте ласкаві ...  Будьте люб'язні ...  Прошу вас ... 

Вибачення 

Приношу свої вибачення ...  Вибачте, будь ласка ...  Прошу мене вибачити ...  Вибачте, будь ласка ... 

Пропозиція 

Дозвольте запропонувати ...  Мені хочеться запропонувати вам ...  Я хотів би запропонувати вам ... 

Запрошення 

Дозволити запросити вас на ...  Я запрошую вас на ...  Від імені ... запрошую вас на ... 



Невербальне спілкування — вид спілкування, для якого характерне використання невербальної поведінки і невербальних комунікацій як головного засобу передавання інформації, організації взаємодії, формування образу, думки про партнера, здійснення впливу на іншу людину.

Невербальні компоненти спілкування

погляди

міміка

жести

пози

Iнтонацiя

Міміка - це експресивні рухи м'язів обличчя, що виражають психічний стан, почуття, настрій людини в певний момент часу.

Жести - це виражальні рухи рук, що передають внутрішній стан людини.

Поза - це мимовільна або зумисна постава тіла, яку приймає людина. Відомо, що людина, зацікавлена в спілкуванні, буде орієнтуватися на співрозмовника, нахилятиметься в його сторону, повернеться до нього всім тілом, а якщо не хоче його слухати - то відійде назад, стоятиме напівобернувшись.

Темп мовлення теж відтворює певний стан людини: швидкий - переживання і стривоженість; повільний - пригнічення, горе, зарозумілість чи втому.

Лекція № 4

Спілкування як інструмент професійної діяльності План

  1. Спілкування і комунікація.

  2. Функції спілкування.

  3. Види, типи і форми професійного спілкування.

  4. Основні закони спілкування.

  5. Стратегії спілкування.

Література: Абрамович С. Д., Чікарьова М. Ю. Мовленнєва комунікація: Підручник. – К.: Центр навчальної літератури. – 472 с. 

Спілкування – сукупність зв’язків і взаємодій людей, суспільств, суб’єктів , у яких відбувається обмін інформацією, досвідом, уміннями, навичками та результатами діяльності.

Спiлкування