Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по вироб практиці 4 курс 2014.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
204.29 Кб
Скачать

2.5. Внутрішні хвороби тварин

Мета практики – закріпити теоретичні знання і набути практичних навичок діагностики, лікування і профілактики хвороб незаразної етіології з використанням ефективних засобів фармакотерапії, фізіотерапії і профілактики, нових методів клінічної і лабораторної діагностики у державних та приватних підприємствах і закладах ветеринарної медицини. Навчитись правилам диспансерного обстеження тварин та групової профілактичної і лікувальної терапії у колективних та фермерських господарствах,

Проводити реєстрацію хворих тварин. Вміти і проводити збирання анамнезу про хворих тварин. Досліджувати загальний стан тварин, окремих систем і органів (серцево-судинна, дихальна, травна, сечовидільна, нервова, ендокринна, кровотворна та ін.). Оволодіти основними та додатковими методами дослідження тварин. Студент повинен вміти проводити аналіз і узагальнення результатів клінічного дослідження тварин, проводити постановку діагнозу, відбір проб та дослідження крові, сечі, калу та інших біосубстратів.

Навчитися аналізу ефективності та економічності лікувально-профілактичних заходів, набути навичок ведення клінічної документації і виписування рецептів.

Під час практики студент знайомиться з особливостями організації заходів загальної і спеціальної профілактики внутрішніх хвороб тварин, проведенням диспансерного обстеження у господарствах різних технологічних напрямків. Навчається складати плани лікувально-профілактичних заходів при хворобах органів травлення, дихальної, серцево-судинної, сечової, нервової та системи крові, а також патології обміну речовин (кетозах, остеодистрофії, пасовищної тетанії, гіповітамінозах, мікроелементозах) і отруєннях.

Під час проходження практики треба звернути увагу на внутрішні незаразні хвороби молодняку сільськогосподарських тварин, зокрема розвиток диспепсій, пневмоній, гастроентеритів, рахіту, гіповітамінозів.

Навчитися проводити аналіз виконання планів лікувально-профілактичних заходів у районі, дільниці, окремому господарстві та визначити основні напрямки покращення роботи.

Приймати активну участь у проведенні масових діагностичних досліджень, аналізі одержаних даних, постановці діагнозу, призначенні і проведенні лікування та виписуванні рецептів.

Оволодіти основними прийомами та методами терапевтичної техніки при різних шляхах введення лікарських речовин (орально, підшкірно, внутрішньом’язово, внутрішньовенно, внутрішньо-трахеально, внутрішньоплеврально, внутрішньочеревно та ін.), зондуванні тварин, взятті вмісту рубця, шлунка і кишечнику, проведенні новокаїнових блокад, інгаляцій, аерозольтерапії, металоіндикації сітки, методах постановки клізм та введенні лікарських речовин у рубець, книжку і сечовий міхур.

Ознайомитися з роботою лабораторії ветеринарної медицини та навчитись проводити хімічні і біохімічні дослідження кормів, крові, молока, сечі та інших біологічних субстратів з метою ранньої діагностики, лікування і профілактики патології обміну речовин.

Приймати участь у веденні клінічної документації в районній (дільничній) лікарні державної ветеринарної медицини (журнал реєстрації хворих тварин, історія хвороби, звіт про незаразні хвороби (ф.2-вет), книга обліку засобів ветеринарного призначення, журнал обліку загиблих тварин та ін.).

Студент-практикант повинен вести робочий зошит терапевтичної роботи за загальноприйнятою формою з чітким написанням рецептів, проведених заходів і результативності роботи. Крім робочого зошита необхідно подати історію хвороби та звіт, в якому слід провести аналіз всієї роботи, приведеної в робочому зошиті. У звіті необхідно висловити побажання щодо покращення роботи з діагностики, профілактики і терапії внутрішніх хвороб тварин за місцем проходження практики.